NOI CREAM VIITORUL. Ocupatie•Interventii•Imperialism•Rezistenta

NOI CREAM VIITORUL. Ocupatie•Interventii•Imperialism•Rezistenta
Preț: 34,90 lei
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2012
Pagini: 256
Format: 13x20
Categoria: Stiinte Politice

DESCRIERE

NOAM CHOMSKY este o personalitate cunoscutã în întreaga lume, graţie atât activităţii ştiinţifice unanim apreciată, cât şi opţiunilor sale politice din ultimele decenii, care au generat şi încă generează adânci şi multiple controverse în Statele Unite ale Americii şi în afara acestora.

NOI CREĂM VIITORUL cuprinde peste 50 de articole despre politica internă şi externă dusă de Washington de-a lungul anilor. Scrise între anii 2007–2011, eseurile relatează evenimentele care au „creat viitorul” în aceşti patru ani: războaiele din Afganistan şi Irak, cursa prezidenţială din Statele Unite ale Americii, creşterea puterii Chinei, orientarea către stânga a Americii Latine, ameninţarea proliferării nucleare în Iran şi Coreea de Nord, invazia israeliană în Gaza şi extinderea colonizării în Ierusalim şi Cisiordania, evoluţia schimbărilor climatice, criza financiară mondială, „primăvara arabă”, moartea lui Osama bin Laden, protestele Occupy. Discursul lui Noam Chomsky atrage prin elocvenţă şi modalitatea originală de analiză, mai ales că problemele abordate frământă comunitatea mondială în cel mai înalt grad, întrucât vizează viitorul sistemului internaţional şi soarta a sute de milioane de oameni. După cum afirmă John Stickney, redactor la The New York Times Syndicate, „felul în care gândeşte Chomsky şi subiectele pe care le abordează în articolele sale îi fac pe cititori să nu lase pe seama altora, în afara propriilor persoane, sarcina de a crea viitorul”.
Despre autor


Noam Chomsky
NOAM CHOMSKI s-a născut la Philadelphia, în Pennsylvania, pe 7 decembrie 1928. A studiat lingvistica, matematica şi filosofia la Universitatea Pennsylvania. În 1955, şi-a luat doctoratul la această universitate şi a început să predea la Institutul Tehnologic din Massachussetts, unde este profesor emerit la Catedra de Lingvistică şi Filosofie. Între anii 1951 şi 1955, Chomsky a fost Junior Fellow la Societatea Harvard. În această perioadă şi-a terminat lucrarea de doctorat, intitulată "Analiza transformaţională". Principalele puncte de vedere teoretice ale disertaţiei au apărut în monografia Syntactic Structures (Structuri sintactice), care a fost publicată în 1957 şi care are reputaţia de a fi revoluţionat domeniul lingvisticii moderne. Aceasta a constituit o parte a unei lucrări mai ample, The Logical Structure of Linguistic Theory (Structura logică a teoriei lingvistice), multiplicată la mimeograf şi pusă în circulaţie în 1955. Cea mai mare parte a unei versiuni din 1956 a fost publicată în 1975. În 1961, Chomsky a devenit profesor titular la Catedra de Limbi Moderne şi Lingvistică (actualmente Catedra de Lingvistică şi Filosofie) la Institutul Tehnologic din Massachussetts (MIT). Între 1966 şi 1976 a deţinut poziţia de profesor Ferrari P. Ward de limbi moderne şi lingvistică. În 1976, a fost numit Institute Professor, funcţie pe care a deţinut-o până în 2002. Chomsky este autorul multor lucrări politice marcante, printre care State eşuate (Editura Antet, 2007), Hegemonie sau supravieţuire - America în căutarea dominaţiei globale (Editura Antet, 2004), 9/11, (seria Open Media, editura Seven Stories Press), Manufacturing Consent: The Political Economy of the Mass Media, împreună cu Ed Herman (Editura Pantheon), Necessary Illusions (Editura South End Press), Understanding Power (Editura New Press), Intervenţii (Editura Vellant, 2009), Speranţe şi perspective (Editura Paralela 45, 2012) şi multe alte titluri. În 1988, Chomsky a primit Premiul Kyoto pentru ştiinţe fundamentale, acordat "în onoarea celor care au contribuit semnificativ la dezvoltarea ştiinţifică, culturală şi spirituală a omenirii." Comitetul de decernare a premiilor a observat că "sistemul teoretic al dr. Chomsky rămâne un monument remarcabil al ştiinţei şi gândirii secolului XX. Se poate spune cu certitudine că Noam Chomsky este unul dintre marii academicieni şi savanţi ai acestui veac". Chomsky locuieşte în Lexington, în statul Massachussetts.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.062 sec