Nici zen, nici psihanaliza. Cartea care trebuie inchisa

Preț: 30,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2010
Pagini: 280
Format: 13x20
Categoria: Spiritualitate

DESCRIERE

Fiecare om este nepretuit, precum intregul univers, insa putini simt aceasta si pentru ca nu o simt, isi dedica viata cautarii propriei valori.

Isi cauta valoarea in ceea ce fac, in ceea ce „devin” si nu in ceea ce sunt, de la bun inceput. Propria valoare este inerenta existentei, vietii: a fi. A fi este sursa tuturor evenimentelor, este fondul acestora.

Cei care simt ca sunt nepretuiti, precum intregul univers, nu mai cauta, pentru ca au gasit: iubirea intrinseca a existentei, implinirea perfecta a ceea ce se numeste „viata”.

Trebuie destula „lumina” pentru a simti implinirea vietii.

…..

Fundamentul tuturor traditiilor spirituale este empiric, experimental: daca acest lucru s-a estompat si a degenerat in „produse spirituale finite” care trebuie preluate ca atare, este semnul dificultatii experientei directe si usurinta experientei indirecte.

Este mai simpla ruminatia mentala „teologica” decat experienta propriei existente, in afara modelelor mentale. Abaterea de la experienta directa a generat institutiile spiritului; unele institutii ale spiritului propun „rezultate” ale cautarii experientiale care devin implicit „obiecte ale credintei”, in conditiile in care unica resursa a acestora este propria experienta.

…o carte a paradoxurilor semnificative, o carte care reuseste, cu intelepciune, sa creeze un arc de cerc plin de tensiune, intre viata spirituala budista si cea crestina, intre lumea interioara asa cum este ea relevata de practicile Zen, precum si de practicile psihanalizei.

O carte luminoasa despre psihic, despre suflet si despre spirit, scrisa de un cetatean al lumii, in cautarea adevarului despre sine si despre ceilalti, o carte despre noi, despre viata.

CUPRINS:

Preliminarii
Ceea ce este vesnic nu incepe. Fara scop, fara profit, fara faima. Textul soporific. Cu cat este mai liniste, cu atat se aude mai bine. Gandurile apar din nimic.

Interferente epistemologice
Lumea specialistilor. Stiinta serioasa, suflet neserios. Lumea este tot ce se petrece. Eu stiu ca tu stii ca eu stiu. Chakrele lui Freud.

Incidente ale filozofiei particulelor
Cate o bucata de intreg. 60000 de imagini pe zi. 10000 de galaxii, la 78 de miliarde de ani-lumina. Inainte de nastere, eram morti? Cu unda la colaps. Cauza cauzalitatii.

Resurse ale traditiei samanice
Despre Lac-de-Munte si bulboane-cucoane. Mama Pamant si Stramosii. Intre sarpe si vultur. Eroul propriului mit.

Disconfort in cultura
30 cm² pe cap de locuitor. Aici si acolo. Suntem pamant in cautarea cerului. Lucifer si plata luminii.

Practica spirituala si religie
Sfantul, un bon viveur. Religia si fragmentul. Ochiul care vede tot. Legea unui Dumnezeu care danseaza. Rugati-va neincetat de doua ori pe zi. Zazen: a lua a-minte. Punctul zero.
Forme ale cunoasterii integrative
Vacuitatea suna a gol. Ceva vesnicie se mai gaseste. Moarte buna! Compendiu de pasivitate. Micul Buddha, marele Narcis. Ceea ce este.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0218 sec