Nestemate de jurisprudenta

Nestemate de jurisprudenta
Preț: 39,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Anul publicării: 2011
Pagini: 366
Categoria: Carti Diverse

DESCRIERE

Data aparitiei: Septembrie 2011

Descriere:
Colecţia "Cultura juridică" doreşte să fie apropiată de nevoile şi preocupările juristului, ale practicianului în primul rând. În acest sens, lucrarea d-lui Bogdan Ionescu izvorăşte din preocuparea unui avocat de a scoate la lumină soluţii judecătoreşti model, reţinute pentru calitatea lor.
Publicistica juridică din România se concentrează mai ales pe jurisprudenţa actuală a instanţelor interne şi pe cea a CEDO, respectiv a CJE.

"Nestematele de jurisprudenţă" au un caracter de noutate, căci se înscriu însă într-o secţiune căzută în uitare în ultimele decenii. Până la turnura istorică Şi politică din 1948, revistele juridice româneşti publicau decizii franceze, italiene, belgiene şi germane, în măsura în care materia tratată era superpozabilă legislativ problematicii de la noi. Au existat şi culegeri de practică judiciară în acest sens, precum cele ale lui Ionaşcu sau cea a lui Tomulescu. Cortina de fier a stopat brutal acest gen de lucrări, pe care lucrarea d-lui Ionescu încearcă, în mod inspirat, să îl reia.

Deciziile selecţionate au valoare de perenitate, ceea ce ne duce cu gândul la Grands arręts de la jurisprudence civile, concepute de Henri Capitant în 1930 şi continuate până astăzi.

Culegerea "Nestematele de jurisprudenţă" practică o metodă diferită de a lui Capitant, prin faptul că se limitează la dreptul comparat al ţărilor cu care suntem înrudite juridic: Franţa, Belgia şi provincia canadiană Québec. Cititorul este invitat la lectura esenţialului deciziei, propunându-i-se şi comentariile personale ale autorului.
Cititorilor le va aparţine decizia asupra utilităţii şi pertinenţei celor redate în "Nestemate".

Nouă nu ne rămâne decât să semnalăm un debut editorial în colecţia "Cultura juridică", cu atât mai meritoriu cu cât vine din partea unui practician care a avut răbdarea şi voinţa de a se smulge tumultului instanţei pentru a se aşeza la masa de scris.


Mircea Dan Bob

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.057 sec