Nae Ionescu, un cavaler prestant al spiritului

Nae Ionescu, un cavaler prestant al spiritului
Preț: 40,00 lei
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2011
Pagini: 428
Format: 13x20
Categoria: Diverse

DESCRIERE

Pentru Profesorul nostru, un prieten, o discuţie cu oarecine, o luptă, un articol, o prelegere erau la fel de însemnate. Ceea ce-l interesa era viaţa integrală, ca supremă aventură adusă ofrandă creşterii vieţii generale, şi nu se selecţiona pe el însuşi, ceea ce implică întotdeauna oarecare artificialitate, pentru a se manifesta într-un anume fel, cum nu era în ansamblu. A primi un cunoscut, a aşeza cărţile în rafturile unei biblioteci, a face ordine la un „oficiu de librărie“, a cerceta registrele şi rulajul unei mari instituţii financiare erau pentru Nae Ionescu fapte tot atât de importante ca şi a cunoaşte o carte de filozofie ori a stabili jaloanele unui studiu.
Totul avea preţ pentru el doar prin echivalenţa de viaţă, de spirit, şi în această privinţă viaţa sa a avut un fel de egalitate, fără a fi fost niciodată egală cu aceea a oamenilor obişnuiţi. Peste complexitatea lui, alcătuită din atâtea antinomii constituţionale, era deci şi un fel de curioasă omogenitate, care imprima vrajă şi dinamism de viaţă în manifestări. De aceea, oricât ar încerca spiritele analitice să pună ordine definitivă şi să găsească sensuri complete în această ţesătură sufletească, dominată de acelaşi suflu al vieţii şi de un acelaşi înţeles al valorii, în toate gesturile pe cari le făcea, credem că destinul lui Nae Ionescu s-ar vădi cel mai apropiat nu într-o expunere pur abstractă, ci într-o „viaţă“, într-un roman, într-o istorie.

Vasile Băncilă


În această imensă risipă de gânduri pe care o face Băncilă, el sugerează, dă direcţii, deosebeşte duhuri, pentru o posibilă rodire viitoare. Aici stă şi însemnătatea volumului de faţă; căci cine vrea să cerceteze viaţa, gândirea sau pilda spirituală ale lui Nae Ionescu găseşte aici, gata formulate, temele principale. Nu are decât să continue, să facă să rodească sămânţa răsădită.

Dora Mezdrea

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.050 sec