Modificarile Codului muncii si ale legii dialogului social

DESCRIERE

Descriere:

Atâta vreme cât noi, ca jurişti, slujim ideea de progres prin drept - factor de civilizare a relaţiei interumane şi de ameliorare a individului în raporturile sale cu ceilalţi şi în raport cu realităţi constituite - statul şi comunităţile locale -, avem datoria să fim de partea progresului. Iar ca specialişti în dreptul muncii, avem datoria de a înţelege, în primul rând, că Dreptul muncii este un drept în favoarea lucrătorului.

Dreptul muncii nu este un drept egalitarist juridic, cum e dreptul civil, dreptul muncii pune nişte accente în plus pentru lucrător, pentru că asta a fost raţiunea lui de a se naşte, altfel, locatio operarum rezolvă problema. Contractul de antrepriză sau de închiriere de servicii rezolvă din timpul romanilor problema muncii prestate în favoarea altei persoane, astfel nu era nevoie de tot acest corpus de principii.

Este de datoria noastră ca jurişti în sec. XXI în România, chiar dacă avem opţiuni diferite, să încercăm să aplicăm principiile de drept. Orice abandon al lor se răzbună în timp şi se răzbună îngrozitor, cum ne arată istoria modernă a Europei, orice abandon al principiilor se plăteşte, ca în convenţiile de anatocism, dobânda este mult mai mare decât capitalul. Noi avem datoria de a spune adevărul pe măsura priceperii noastre, pe măsura capacităţii noastre intelective, dar cu onestitate obligatorie.

Prof. univ. dr. Alexandru Athanasiu


Data aparitiei: Noiembrie 2011

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.040 sec