METRONOM ’70. Cornel CHIRIAC in documentele Securitatii

METRONOM ’70. Cornel CHIRIAC in documentele Securitatii
Preț: 35,00 lei
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-606-28-0094-9
Editura:
Anul publicării: 2015
Pagini: 279
Format: 16x23
Categoria: Memorii/Jurnal

DESCRIERE

METRONOM ’70. Cornel CHIRIAC in documentele Securitatii

 

Cuprins/5

Prefata /7

Din partea autorului/9

I.           Nelu sau Cornel Chiriac /11

II.          Scurta incursiune in ambianta acelor ani /16

III.         Lungul sir al hobby‑urilor lui Cornel /21

             * Cornel – „compozitor” si baterist/21

             * Cornel – actor de teatru/22

             * Cornel – „artist plastic” /25

             * Cornel – „fotograf”/27

             * Cornel – „filatelist”/28

             * Cornel – „poet”/29

IV         Perioadele lui Cornel: /34

             * „Satisfactie”/34

             * „Sa fim grotesti”/36

             * „Bizar”/37

             * Cornel „rebel”/39

V.         Jazzul este viata noastra sau „Unora le place jazzul” /44

VI.        „Une voix du Kloakan” si „Jazz‑Cool”: povestea unei reviste manuscrise si neclandestina /63

VII.       Clubul de jazz de la Casa Studentilor din Bucuresti /93

VIII.      Sursa F”: calatorie prin corespondenta interceptata /97

IX.        Agentii si notele lor informative: „Turnatorii” /114

X.         Dosarul personal al agentului Nelu /143

XI.            Radio Bucuresti 98, 3 FM: „Sa‑l redescoperim pe Cornel Chiriac”, o emisiune de Sorin Mihai Savin/152

XII.           Presupuneri si certitudini legate de asasinarea lui Cornel Chiriac/160

XIII.          Origina numelui emisiunii „Metronom”/167

XIV.          Legende despre Cornel Chiriac /170

XV.           Angajarea lui Cornel Chiriac la Radio si nu numai /175

XVI.          Interviu cu Gerlinde Schuster (Linda), logodnica lui Cornel /181

XVII.         Interviu cu Florina, cumnata lui Cornel Chiriac /195

XVIII.        Conversatie imaginara cu Cornel Chiriac /198

XIX.          Oameni pe care i‑am cunoscut /205

                * Janci Körössy/205

                * Marius Simi Popp/209

                * Cristian Mac Colan /210

                * Johnny Raducanu /217

Epilog/221

Marturii /225

Index de nume/230

 

Cuvânt înainte METRONOM ’70. Cornel CHIRIAC in documentele Securitatii

 

In septembrie 2014, la Bucuresti a concertat Plastic People Of The Universe, grupul rock praghez legat de Vaclav Havel si Charta ’77, iar peste o luna se filma la TVR 2 o editie a emisiunii „Mistere si conspiratii” dedicata lui Cornel Chiriac. Doua ecouri ale muzicii cu mesaj anticomunist din anii de demult. Coincidenta a facut ca intre cele doua evenimente sa ma intalnesc cu Mircea Udrescu, pentru a scrie aceste randuri. La randul meu realizasem, cu 14 ani in urma, prima mea emisiune documentara „Remix” despre Cornel Chiriac pentru TVR 2, deloc usor, intrucat personajul era inca scufundat in underground.

Cornel Chiriac, unul dintre personajele unice si irepetabile ale Romaniei, a marcat fara indoiala istoria noastra recenta. Ca redactor muzical la Radio Bucuresti, el a contribuit la promovarea muzicii generic intitulate tinere (jazz, apoi rock), transmitand – atunci cand politica regimului comunist nu o permitea decat intre limite stramte – evenimente muzicale, inclusiv din lumea libera. Mai mult, Cornel Chiriac a ajutat muzicienii romani, cum si cat a putut, sa se informeze – vezi samizdatele „Jazz‑Cool”, articolele publicate in tara sau in strainatate – si i‑a promovat pe toate caile posibile (Radio Bucuresti, clubul de jazz de la Casa Studentilor...). Cand nu a mai putut‑o face in tara, s‑a refugiat in Germania, de unde si‑a continuat menirea ‑ de asta data fara constrangeri – de la microfonul postului de radio „Europa Libera”. In scurt timp, Cornel Chiriac a devenit nu numai un comentator avizat al muzicii tinere pentru o lume intreaga, ci si un adevarat simbol al ideii de libertate, intr‑o lupta asumata pe fata cu regimul comunist. Traiectul sau, retrospectiv vorbind, se confunda inca din timpul vietii cu legenda. A fi nu numai contemporan ci si in legatura (uneori de prietenie stransa) cu personalitati romane, dar si internationale (de la Mihail Andricu, George Balan si Janci Körössy la Willis Conover si Noël Bernard – aveti cateva episoade de kinograma) ii confera astazi o aura de guru, pe care serviciile Securitatii nu aveau cum s‑o treaca cu vederea sau s‑o tolereze.

Aflat la a treia carte despre Cornel Chiriac, bunul sau prieten din copilarie Mircea Udrescu continua recuperarea, retrocedarea si clarificarea „vietii si operei” acestuia. De asta data dintr‑o alta perspectiva, aceea a documentelor Securitatii aflate in arhiva CNSAS. In spiritul altor lucrari de gen, este dezvaluita masinaria de urmarire, de interceptare si de inraurire folosita de Securitate. Cartea are accente uneori dure, alteori de‑a dreptul rizibile, dupa cum fiecare om angajat in sistem „sfintea locul”. Am convingerea ca nu au putut fi cercetate toate documentele referitoare la Cornel Chiriac; probabil ca unele dintre ele sunt inca secrete.

Datorita acestui volum, acum stim mai multe despre cum a aparut celebra emisiune „Metronom” realizata de Cornel Chiriac si Geo Limbasanu, despre plecarea din tara a lui Cornel... Nu apar deconspirate numele agentilor „turnatori”, personal nici nu ma intereseaza, asa cum nu l‑au preocupat nici pe autor. De apreciat munca impresionanta de consultare a documentelor, de decriptare si de interpretare a acestora, de refacere a unui puzzle a carui imagine finala, chiar daca nu se cunoaste inca in intregime, continua sa se infiripe, sa transpara.

Fanii vor fi multumiti sa afle mai multe despre Cornel Chiriac omul – boem, adulat de atata lume, cu pasiuni, excese, introvertiri. Este reinviata societatea culturala a Bucurestiului anilor ’60–’70, totul intr‑un balans inedit de oralitate si documente seci (uneori cu umorul aferent – sa‑i spunem negru sau trist?), culminand cu dosarul de informator al lui Chiriac: o incercare (supusa esecului din start) de a‑i stramba imaginea de constiinta lucida, protestatara la adresa regimului. Din pacate, dupa patru decenii asasinarea sa ramane inca o enigma.

Altfel, perioada rock, atat de bogata in emisiuni si ascultatori, ramane tributara in carte. Este insa de apreciat completarea unor capitole din volumele anterioare; cum distributia cartilor a fost limitata, reiterarea lor ma bucura in egala masura, oferind informatii necesare atat vechilor sai fani imprastiati in lume, cat si tinerilor de astazi, rataciti in noianul mediatic.

Iar prin aceasta noua carte a lui Mircea Udrescu, acel copil teribil din umbra muzicii, Cornel Chiriac, se iveste, din nou, in lumina. 

Doru Ionescu, jurnalist TVR

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Titluri de același autor

Created in 0.040 sec