Metafizica si cosmologie orientala

Metafizica si cosmologie orientala
Preț: 29,00 lei
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2013
Pagini: 192
Format: 14,5x20,5
Categoria: Filosofie

DESCRIERE

Metafizica si cosmologie orientala - Rene Guenon


…doctrina ce transpare din scrierile lui Rene Guenon este o doctrina unitara, neafectata de contingente, fiind sinteza traditiilor particulare care se regasesc in ea, dar care, in acelasi timp, inevitabil, se deosebesc de ea, caci unificarea doctrinelor particulare impune de la sine pastrarea "spiritului" si nu a "literei".

Rene Guenona urmarit fundamentarea esentei doctrinale, a metafizicii universale, deschizand ochii si netezind calea spre cunoastere, lasand cu buna stiinta la o parte elementele particulare care ar fi incurcat mai mult decat ar fi ajutat.

Ne putem intreba: este Rene Guenon creatorul unei noi doctrine?

Nu, nicidecum. El a imbracat doar in alta haina datele traditionale, expunand o doctrina unitiva despre Unitate si aici se evidentiaza caracterul providential, caci acum, la final de ciclu, doctrina unitiva prezentata de Guenon este reflexul Traditiei primordiale de la inceput de ciclu.

Scria Guenon: "noi n-am inteles niciodata sa ne inchidem exclusiv intr-o forma determinata, ceea ce ar fi de altfel dificil din moment ce am luat cunostinta de unitatea esentiala ce se ascunde sub diversitatea formelor mai mult sau mai putin exterioare, acestea nefiind in definitiv decat vesmintele unui singur si acelasi adevar".

Nu ne mira faptul ca multi nu vor si nu pot recunoaste doctrina unica renovata de Rene Guenon; Gandhi a luptat o viata intreaga pentru independenta Indiei si n-a reusit sa-i concilieze pe musulmani si pe hindusi; iar astazi, in Orient, luptele "religioase" sunt mai acerbe decat oricand; comparativ cu opozitiile acute din lume, doctrina unitatii prezentata de Guenon apare ca mantuitoare.

Rene Guenon nu este purtatorul de cuvant al unei noi doctrine; el e slujitorul care a expus in Occident unitatea fundamentala a formelor traditionale, prezentand o sinteza metafizica a diverselor doctrine avand ca sambure Adevarul, un Adevar ce se regaseste in toate traditiile particulare. Mircea A. Tamas


CUPRINS:

Cuvant introductiv

PARTEA INTAI. Metafizica orientala

Metafizica orientala

PARTEA A DOUA. Aspecte metafizice in traditia hindusa

Capitolul I. Spiritul Indiei

Capitolul II. Sanatana Dharma

Capitolul III. Maya

Capitolul IV. Nama rupa

Capitolul V. Atma Gita

Capitolul VI. A cincea Veda

PARTEA A TREIA. Aplicatii cosmologice in doctrinele hinduse

Capitolul I. Dharma

Capitolul II. Varna

Capitolul III. Teoria hindusa a celor cinci elemente

Capitolul IV. Kundalini Yoga

Capitolul V. Tantrism si magie

PARTEA A PATRA. Recenzii

I. Recenzii aparute in Le Voile d'Isis

II. Recenzii in Etudes Traditionnelles


Autor: Rene Guenon

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.583 sec