Memoria stigmatelor

Memoria stigmatelor
Preț: 30,00 lei
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2012
Pagini: 432
Format: 13x20

DESCRIERE

În România comunistă, din 1948 şi până la începutul anilor ’60, soarta unui om depindea mai ales de dosarul său politic — până-ntr-acolo încât Dosarul, ca atare, era cu mult mai important decât Omul. O faptă de opoziţie faţă de regimul comunist — a oricăruia dintre români, fie o persoană anume sau vreuna dintre rudele sale — era un păcat de neşters — un stigmat. „Dacă ai fi furat, violat sau omorât era altceva. Dar, ca arestat politic, vei fi stigmatizat toată viaţa“ — va spune un om al regimului către unul dintre eroii acestui volum.
Cu pasiune, cu empatie sufletească şi cu o curiozitate proprie unui intelectual ce a trăit la rându-i experienţa stigmatului, doamna Lăcrămioara Stoenescu conturează destinele a 22 de români — femei şi bărbaţi — a căror tinereţe a fost, în parte, un calvar aflat sub semnul Dosarului. Fiecare destin, dintre acestea, e o poveste: cu doza ei de dramatism, de tragedie, de absurd şi de umor straniu. Unele episoade par azi incredibile — şi poate că tocmai acest fapt ne dă, mai profund, măsura absurdităţii pe care regimul stalinist din România a transformat-o în practică de guvernare.
Adrian Cioroianu,
Decan, Facultatea de Istorie, Universitatea Bucureşti

Lăcrămioara Stoenescu (n. 22 februarie 1942 la Giurgiu) a absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii din Bucureşti în 1969. A fost profesoară la Colegiul „Cantemir-Vodă“ din Bucureşti.
Debutează în 2007, la Curtea Veche Publishing, cu volumul memorialistic Copii — duşmani ai poporului.
Este autoarea cărţii De pe băncile şcolii în închisoriule comuniste şi al unor scenarii radiofonice după cartea Copii — duşmani ai poporulu: Am fost duşman al poporului şi Un om nevinovat. De asemenea, a scris scenariile Deportaţi în Siberia, De o parte şi de alta a Prutului, după cartea Exerciţii de memorie, o paranteză tristă a istoriei de acad. Gleb Drăgan şi Gabriel Vatamaniuc şi Şoimul Bucovinei, după un interviu luat acestuia în cartea Memoria stigmatelor.
Colaborează la România Liberă, suplimentul Aldine,cu interviuri luate unor foşti deţinuţi politici, interviuri reluate în volumul de faţă.
Are în lucru numeroase proiecte legate de tema închisorilor comuniste şi a memoriei recente.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0246 sec