MEMOMED 2020 - Volumul I si II - Editia 26 - Dumitru Dobrescu

Preț: 97,00 lei
Disponibilitate: în stoc
Autor: Dumitru Dobrescu
Editura: Universitara
Anul publicării: 2020
Ediția: 26
Categoria: Umana
DESCRIERE
Cartea MEMOMED 2020, editia 26 este structurat in doua volume.
Lucrarea MEMOMED 2020 este recomandata atat medicilor si farmacistilor cat si celor interesati de cunoasterea celor mai noi informatii si practici terapeutice.
Volumul 1 - Memorator de farmacologie alopata: 1152 pagini
Volumul 2 - Ghid farmacoterapic alopat si homeopat: 344 pagini
Volumul 2 - Ghid farmacoterapic alopat si homeopat: 344 pagini
”Ajuns la un sfert de secol de existenta, Memoratorul de Medicamente a fost si a ramas un instrument practic utilizat de catre farmacisti si de catre medici pentru actualizarea continua a informatiilor din domeniul medicamentului si pentru prescrierea optima a acestora.
Am asistat in ultimii ani la fenomenul de crestere a procentului de pacienti varstnici in populatie si implicit la o crestere a cererii pentru serviciile medicale datorata polipatologiei si polimedicatiei intalnite la aceasta categorie de populatie. De asemenea, bolile cu mortalitate mare si cu frecventa crescuta in populatie au determinat producatorii de medicamente sa investeasca in cercetare pentru descoperirea unor molecule noi, eficiente si sigure.
Cu toate ca introducerea medicamentelor noi in terapie, reprezinta un proces complex, anevoios si costisitor, cercetarea din ultimii 20 de ani s-a concentrat asupra unor arii terapeutice neacoperite suficient din punct de vedere farmacologic: boli degenerative, cancer, patologii inflamatorii cronice cu componenta autoimuna, boli rare. In acest context, o amploare deosebita a luat-o dezvoltarea terapiei biologice, anticorpii monoclonali nou inregistrati antagonizand fie efectul citokinelor (IL1, IL6; TNFa etc.) fie efectele activarii unor factori de crestere implicati in dezvoltarea si progresia tumorilor: factor de crestere epidermic, molecule de adeziune ale celulelor epiteliale, factor de crestere endotelial vascular, factor de crestere epidermic uman, etc.
O atentie deosebita a fost acordata bolilor rare si chiar daca cercetarea in acest domeniu este relativ deficitara datorita esantionului de populatie restrans, progresele facute prin autorizarea medicamentelor orfane sunt remarcabile.
Industria farmaceutica a investit si in domeniul formularilor farmaceutice noi si al asocierilor fixe de medicamente cu scopul cresterii aderentei la
tratament.
tratament.
Toate aceste informatii sunt incluse in editia curenta a Memoratorului de Medicamente si contribuie la informarea continua a profesionistilor care lucreaza in domeniul sanatatii”.
- Acad. Prof. Dr. Doc. Dumitru Dobrescu, in prefata lucrarii MEMOMED - editia 26
Prefata la Editia XXV
Piata farmaceutica din Romania se confrunta cu lipsa multor miedicamente care se adreseaza unor patologii multiple.
Factorii cauzali ai acestei situatii sunt, pe de o parte, exportul paralel, iar pe de alta parte, modalitatea de stabilire a preturilor.
Daca in ale tari membre UE stabilirea pretului se face dupa analiza veniturilor sistemelor de asigurari de sanatate, a numarului de pacienti sau a trendului anterior al pretului medicamentului, in Romania se analizeaza preturile medicamentelor din 12 tari considerate de referinta, in tara noastra stabilindu-se pretul cel mai scazut.
Ca urmare a acestui fapt, o parte dintre medicamente nu vor nai fi comercializate in Romania, discontinuitatea fiind temporara sau definitiva.
Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale ANMDM) a postat, incepand cu data de 1 iunie 2016 pe website-ul institutiei notificarile detinatorilor autorizatiilor de punere pe piata a medicamentelor (APP) privind statutul de discontinuitate al acestora.
In prezenta lucrare aceste informatii au fost notate astfel:
* Discontinuitate temporara
** Discontinuitate permanenta
* Discontinuitate temporara
** Discontinuitate permanenta
Prefata la editia a douazecea
Prin aparitia acestei editii MEMOMED implineste douazeci de de existenta.
In aceasta perioada, aparent, domeniul medicamentului s-a mentinut in limitele definite in mod oficial de mai multa vreme. Folosesc termenul aparent pentru a evidentia faptul ca toti cei implicati in domeniul medicamentului (autoritati nationale si internationale, medii academice si universitare, cercetatori, medici si farmacisti practicieni, producatori si distribuitori de medicamente etc.) si-au indeplinit neperturbati indatoririle profesionale, mergand linistiti pe caile consacrate. Acest parcurs a fost reflectat in mod fidel in editiile succesive ale Memomed-ului.
In ultimii sase ani, in domeniul medicamentului, au aparut insa conceptii noi, elaborate de mine, ca rezultat al experientei indelungate iin domeniu, de peste 66 de ani. Aceste conceptii au fost publicate in cartea FARMACOLOGIE HOMEOPATA, volumul I, PARTEA GENERALA, (aparuta in 2007 in limba romana, in 2008 in limba egleza, in 2011 in limba franceza, editia a doua, in 2011 in limba romana, editia a treia revazuta si adaugita) si in cartea FARMACOLOGIE HOMEOPATA, volumul II, APARATUL RESPIRATOR, aparuta in 2009.
In esenta, conceptiile noi, bazate pe legile naturii si pe o logica impecabila, exprima, printre altele: limitarea la doua a numarului de metode farmacoterapeutice posibile; analogia celor doua metode farmacoterapeutice, alopatia - homeopatia; egalitatea lor valorica din punct de vedere al eficacitatii terapeutice; inegalitatea lor din punct de vedere al evolutiei si al ponderii in asistenta bolnavilor. Aceste conceptii sunt noi in sensul ca scot in evidenta si contrazic conceptiile existente despre subiectele respective, care sunt evident gresite, ilogice si contra legilor naturii si care au adus si continua sa aduca mari prejudicii sanatatii populatiei din toata lumea.
Concluziile logice ale conceptillor mele nu pot fi altele decat necesitatea obiectiva de a se realiza, in cel mai scurt timp posibil, egalitatea celor doua metode terapeutice, pe toate planurile (invatamant medical si farmaceutic, cercetare, practica terapeutica) si a se inlatura fara rezerve tot ce este gresit.
Din nefericire, conceptiile noi nu au produs nici cel mai mic ecou, indiferenta totala si a tuturor fiind modul cel mai eficient de neutralizare a noului.
Surprins si nemultumit de aceasta situatie, am recurs la o noua incercare de a ma face auzit. Am scos o revista on line, FIRST JOURNAL OF HOMEOPATHIC PHARMACOLOGY, programata sa apara de 4 ori pe an, la inceputul fiecarui trimestru. Pana acum au aparut primele doua numere, care pot fi gasite la adresa de internet www. fjhp. eu
Pana in prezent nici la aceste semnale nu am primit ecouri. Cu toate acestea imi pastrez convingerea ca, mai de vreme sau mai tarziu, multi din cei implicati in domeniul medicamentului vor infelege si vor accepta ca trebuie sa se tina seama de legile naturii si de gandirea logica, pentru a se ajunge la forma si dimensiunile normale ale domeniului.
2013
Prof. dr. docent Dumitru Dobrescu Membru corespondent al Academiei Romane Membru titular al Academiei de Stiinte Medicale
Prof. dr. docent Dumitru Dobrescu Membru corespondent al Academiei Romane Membru titular al Academiei de Stiinte Medicale
Prefata la editia a optsprezecea
Aceasta editie a Memomed-ului reprezinta o noua premiera. Cartea apare in trei volume: vol. 1, Memorator de farmacologie alopata; vol. 2, Memorator de fitoterapie; vol. 3 Ghid farmacoterapic alopat si homeopat. Hotararea de a adauga la cele doua volume ale editiilor precedente, un al treilea volum, dedicat fitoterapiei, are la baza conceperea domeniului medicamentului in toata complexitatea lui.
Potrivit fenomenului natural hormesis, pe planeta pamant, nu pot exista decat doua tipuri de medicamente, alopat si homeopat. Intre acestea exista o analogie deplina, cand se iau in consideratie legile obiective, logice, ale naturii. In realitatea din domeniul medicamentului, construita in mare parte artificial, pe criterii subiective, ilogice, apartinand intereselor celor puternici la un moment dat, analogia alopatie-homeopatie nu apare deloc. In schimb apar deosebiri evidente, care arata neverosimilitatea "realitatii"
Astfel, este absolut clar ca alopatia si homeopatia: au aceeasi origine, Materia medica din secolul 18 si anterior; au aceleasi functii, de terapii cu medicamente; au aceleasi structuri, de stiinte e medicamentului. Din punct de vedere al stiintei medicamentului, fiecare reprezinta jumatate din potentialul oferit de natura in relatia medicament - organism. Sunt deci complementare.
Ambele tipuri de medicamente actioneaza asupra acelorasi functii organismului, influentandu-le in sens pozitiv (stimulator) sau negativ (inhibitor). Cu toate acestea, nici alopatii si nici homeopatii nu accepta aceste argumente si se cultiva cu abstinenta tot ce poate accentua deosebirile. Astfel, nicaieri, in lume, nu exista nici macar o singura carte si nici o societate sau asociatie de alopatie.
In schimb, Farmacologia alopata, forma stiintifica a alopatiei, se preda obligatoriu la toate facultatile de medicina si exista, in toate tarile si pe plan international, societati de Farmacologie alopata. e de alta parte, peste tot in lume, exista sute de carti si zeci de societati, de asociatfi, de ligi etc. de homeopatie, pe plan national si international. In schimb, Farmacologia homeopata, forma stiintifica a homeopatiei, nu a existat pana in anul 2007, cand a parut cartea mea "Farmacologia homeopata generala", prima din ume, de acest gen. Evident, aceasta farmacologie si nici homeopatia nu se predau in nici o facultate de medicina.
Unde este locul fitoterapiei? Fitoterapia este terapia cu plante medicinale. Ca si terapia cu medicamente alopate (farmacoterpia lopata) si cea cu medicamente homeopate (farmacoterapia homeopata), care sunt ramuri ale farmacologiei alopate, respectiv ' homeopate, fitoterapia este ramura a farmacologiei plantelor medicinale.
O NOUA STIINTA MEDICALA - FARMACOLOGIA HOMEOPATA
Dumitru Dobrescu M. D., Pharm. B.
Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" Bucuresti, Romania
Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" Bucuresti, Romania
REZUMAT
Autorul analizeaza conceptele de Farmacologie homeopata si de Homeopatie. El scoate in evidenta erorile care au rezultat din conceperea homeopatiei exclusiv ca metoda terapeutica si ignorarea totala a existentei medicamentului homeopat, ca o conditie sine qua non a homeopatiei.
Se demonstreaza necesitatea obiectiva a considerarii medicamentului homeopat ca unic instrument, indispensabil, al metodei terapeutice homeopate, inevitabilitatea si necesitatea obiectiva obligatorie a existentei unei stiinte a medicamentului homeopat, Farmacologia homeopata.
Se pledeaza pentru introducerea Farmacologiei homeopate in curricula facultatilor de medicina si pentru prescrierea de catre toti medicii, in ambulator si in spitale, a medicamentelor homeopate, alaturi de cele alopate.
Cuvinte cheie Medicament Farmacologie Farmacologie homeopata Farmacologie alopata Homeopatie
INTRODUCERE
Domeniul medicamentului este o parte integranta a medicinii, prezent in toate specialitatile practicii medicale, fara care nu se poate concepe o practica medicala completa si eficienta. In timp, acest domeniu a avut o evolutie permanenta, din nefericire, nelipsita de aparitia si persistenja multor greseli, de dimensiuni diferite. Surprinzator este faptul ca multe greseli sunt deosebit de evidente, prin lipsa de logica si de criterii de bun simt si totusi se menlin in viata comunitafii medicale internationale.
Datorita pregatirii mele complexe, de medic, homeopat si farmacist, si a unei bogate experiente profesionale, dublate de un spirit analitic si critic, in cariera mea de peste 73 de ani, dedicata medicamentului, am observat o mare parte dintre aceste greseli si m-am hotarat sa le aduc la cunostinja comunitatii medicale internationale, inflintand revista online First Journal of Homeopathic Pharmacology. Am scris mai multe articole in care imi exprim ideile si conceptele mele, in domeniul mdicamentului.
Doresc sa precizez ca eu nu inventez nimic si atrag atentia asupra unor fenomene si lucruri din domeniul medicamentului pe care le consider gresite, pentru ca sunt, in mod evident, lipsite de logica si sunt impotriva bunului simt. Desi aceste greseli exista de mult timp, in mod surprinzator, inexplicabil si intolerabil, majoritatea nu le observa sau le tolereaza, cu indiferenta si aceasta in ciuda faptului ca greselile respective aduc pagube imense sanatatii umanitatii.
MEDICAMENTUL
Medicamentul este obiectul de studiu al stiintei medicale si Farmacologia este instrumentul singular de lucru al celor doua metode terapeutice, numite metode farmacoterapice, alopatia si homeopatia.
Medicamentul este definit ca "orice substanta sau produs care are proprietatea de a influenta structurile si functide organismului, producand stimularea sau inhibarea lor si putand fi utilizata la tratarea, ameliorarea si prevenirea bolilor". Potrivit acestei definitii si tinand seama ca organismul este unic in structuri si functiile lor, rezulta ca si conceptul de medicament este unul singur. Conform legii generale a naturii, "unitate in diversitate", medicamentul unic ca si concept, are mai multe forme concrete. Aceste forme, in conformitate cu legea Arndt-Schultz, se pot grupa in doua categorii principale, medicamentul alopat si medicamentul homeopat.
FARMACOLOGIA
Farmacologia este stiinfa medicala care studiaza interrelatiile, multiple si complexe. dintre organism si medicamente si folosirea acestor interrelatii la tratarea, ameliorarea si prevenirea bolilor. Ea studiaza influentarea func(iilor fiziologice normale si a celor modificate de factori patogeni, de catre medicamente.
a) Situatia actuala
In anul 1849 Rudolf Buchheim, nascut in Saxonia, avand doctorat la Leipzig, a inbintat primul departament de farmacologie, la Universitatea din Dorpat (astazi Tartu), pe teritohul fostelor Tari Baltice. Obiectul studiilor erau medicamentele, folosite in acea vreme in practica medicala si cunoscute mai tarziu sub denumirea de alopate.
De atunci si pana in prezent Farmacologia este cunoscuta ca stiinta medicala a medicamentelor alopate si se preda in toate facultatile de medicina din lume. De aici rezulta ca medicii cunosc numai acest tip de medicamente, singurele la care pot apela, in ambulator si in spitale, in toata perioada mentionata, medicamantele alopate au fost si in atentia producatorilor de medicamente, industria farmaceutica devenind una dintre cele mai rentabile. Astfel se explica evolutia spectaculara a medicamentelor alopate si contributia lor remarcabila la progresul medicinii.
Multitudinea interrelatiilor organism-medicamente, cunoscute mereu mai bine si atingand toate nivelele, de la scara organismului intreg la scara celulara si moleculara, a facut necesara gruparea lor, dupa criterii proprii farmacologiei. Au aparut astfel mai multe ramuri sau capitole, care in cercetarea avansata reprezinta adevarate specializari. Sase sunt capitolele principale si numai formularea lor impreuna poate defini complet un medicament sau o grupa terapeutica.
Acestea sunt:
- Farmacocinetica, studiaza evolutia medicamentelor in organism, de la administrare la eliminare.
- Farmacodinamia, studiaza actiunea medicamentelor, caracteristicile ei definitorii, factorii care o infiuenteaza.
- Farmacotoxicologia, studiaza efectele adverse ale medicamentelor.
- Farmacografia, studiaza prescrierea medicamentelor.
- Farmacoterapia, studiaza indicatiile terapeutice ale medicamentelor.
- Farmacoepidemiologia, studiaza contraindicafiiie si precautiile medicamentelor.
- Farmacocinetica, studiaza evolutia medicamentelor in organism, de la administrare la eliminare.
- Farmacodinamia, studiaza actiunea medicamentelor, caracteristicile ei definitorii, factorii care o infiuenteaza.
- Farmacotoxicologia, studiaza efectele adverse ale medicamentelor.
- Farmacografia, studiaza prescrierea medicamentelor.
- Farmacoterapia, studiaza indicatiile terapeutice ale medicamentelor.
- Farmacoepidemiologia, studiaza contraindicafiiie si precautiile medicamentelor.
Tinand seama de cele mentionate, este imperios necesar ca sa se foloseasca termenul de farmacologie numai atunci cand se face referire la ansamblul proprietatilor medicamentelor. Altfel, trebuie folosit termenul referitor la capitolul din farmacologie care este in discutie.
Intrucat conceptul de medicament este unic si stiinfa medicala a medicamentului este unica. Farmacologia. Dar, deoarece medicamentul are doua forme concrete, alopata si homeopata, stinta medicamentului trebuie sa aiba doua ramuri, Farmacologia alopata si Farmacologia homeopata. Fiecare ramura exploreaza cu precadere un alt plan al fenomenelor vietii: Farmacologia alopata planul substantial, Farmacologia homeopata planul informational.
b) Propunerile mele. Farmacologia homeopata.
La sfarsitul sec. 18 - inceputul sec. 19 a aparut un al doilea tip de medicamente, cele homeopate. De la inceput si in tot timpul trecut de atunci, inclusiv in prezent, s-a dus un razboi permanent intre adeptii celor doua tipuri de medicamente, intretinut cu perseverenta atat de mediile universitare cat si de producatorii de medicamente alopate. Cu toate acestea, eficacitatea deosebita a medicamentelor homeopate si lipsa lor de nocivitate, au determinat autoritatile sanitare, nationale si internationale, sa accepte oficial aceste medicamente si sa elaboreze legistafii privind calitatea, eficienta si siguranta, aplicabile atat pentru medicamentele alopate cat si pentru cele homeopate.(1).
Este o realitate obiectiva, nu o parere personala, ca medicamentul homeopat este baza homeopatiei. Atunci, prin analogie cu alopatia, avand in vedere ca medicamentul alopat este studiat de Farmacologie (alopata), trebuie sa existe si o Farmacologie a medicamentului homeopat. In aceste conditii, trebuie revazuta conceptia despre Farmacologie. in mod logic, trebuie sa existe o Farmacologie unita, stiinta medicala a medicamentului, avand doua ramuri simetrice, Farmacologia alopata si Farmacologia homeopata.
Farmacologia homeopata este stiinta medicala a instrumentului terapeutic numit medicamentul homeopat. Ea are unele trasaturi comune cu Farmacologia alopata si alte trasaturi specifice.
RECENZII