Marile sperante (Vol 1-2) - Charles Dickens

Marile sperante (Vol 1-2) - Charles Dickens
Preț: 30,00 lei
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2020

DESCRIERE

Charles Dickens a fost un scriitor englez reprezentativ pentru realismul secolului al XIX-lea, cunoscut prin opere precum Marile speranţe, Aventurile lui Oliver Twist, David Copperfield, Martin Chuzzlewit, Dombey şi fiul, Timpuri grele, Dugheana cu vechituri (Pravalia cu antichităţi), Documentele postume ale clubului Pickwich, Nicholas Nickeby, Barnaby Rudge, Poveste despre două oraşe (ultimele două, romane istorice). Se naşte Ia 7 februarie 1812, in Portsmouth, Hampshire, ca fiu al lui John şi al Elizabethei Dickens. in 1817, familia sa se mută in Chatham, Kent, in 1822 mutandu-se din nou, in cartierul Camden Town, Londra. Primii ani ai vieţii au fost unii foarte fericiţi, petrecandu-şi timpul liber in compania romanelor de aventuri ale lui Tobias Smollett şi Henry Fielding. Familia sa făcea parte din nobilimea de mijloc şi i-a asigurat educaţia la o şcoală privată, dar totul avea să se schimbe după ce tatăl său a pierduit o sumă mare de bani in distracţii şi străduinduse să-şi menţină poziţia socială, famdia fiind trimisă la inchisoarea datornicilor.

La varsta de 12 ani, Dickens este destul de matur ca să muncească zece ore pe zi in fabrica de cremă de ghete a lui Warren (aflată in apropiere de staţia de cale ferată Charing Cross), pentru şase şilingi pe săptămană. Cu aceşti bani trebuie să-şi achite cazarea şi să incerce să-şi ajute familia. După o perioadă de timp, situaţia familiei se imbunătăţeşte in urma unei moşteniri venite din partea familiei tatălui.
Familia Dickens iese din inchisoarea săracilor, dar mama il lasă pe Charles să lucreze in continuare la fabrica de cremă de ghete. Dickens n-o va ierta niciodată şi acest resentiment, precum şi situaţia grea a clasei in mijlocul căreia şi-a trăit o parte din copilărie vor deveni teme majore ale operei sale. Avea sa-i spună mai tarziu biografului său: "Niciun sfat, nicio aprobare, nicio incurajare, nicio consolare, niciun sprijin din partea nimănui de care sămi amintesc, aşa că, ajută-mă, Doamne!".
Din 1827 a inceput să lucreze ca funcţionar intrun birou de avocatură, avand şansa ajungă avocat. Nu i-a plăcut insă această profesie şi după o scurtă perioadă de timp, in care a lucrat ca stenograf la tribunal, a devenit ziarist, relatand dezbaterile parlamentare şi călătorind prin Anglia cu poştalionul, ca să scrie despre campaniile electorale. Reportajele sale vor fi publicate sub titlul, Schiţe de Boz" (in engleză Sketches by Boz), Boz fiind pseudonimul său literar. Va continua să publice in ziare cea mai mare parte a vieţii. In aceşti ani publică primul său roman, The Pickwick Papers.
Prima sa povestire a fost publicată in Monthly Magazine, in anul 1833, cu pseudonimul Boz. Cu acelaşi pseudonim a publicat şi in Morning Chronicle şi London Evening Chronicle. Povestirile au devenit foarte populare şi in 1836 au fost reunite in volumul Sketches by Boz. Tot in anul 1836, Dickens a acceptat postul de editor la revista Bentley's Miscellany, o poziţie pe care a detinut-o timp de trei ani, perioada in care editorul William Hall se angaja să ii publice The Pickwick Papers in 20 de numere lunare, apoi Oliver Twist in 1838 şi The Life and Adventures of Nicholas Nickleby in 1839.

Anul aparitiei: 2018
Numar pagini: 564

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.082 sec