Manual de inteligenţă emoţională. Teorie, dezvoltare, evaluare şi aplicaţii în viaţa de familie, la şcoală şi la locul de muncă

Manual de inteligenţă emoţională. Teorie, dezvoltare, evaluare şi aplicaţii în viaţa de familie, la şcoală şi la locul de muncă
Preț: 57,00 lei
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2012
Pagini: 508
Format: 16,5x24
Categoria: Psihologie

DESCRIERE

Titlu original: The Handbook of Emotional Intelligence: Theory, Development, Assessment, and Application at Home, School, and in the Workplace


Inteligenţa emoţională şi socială, după modelul lui Bar-On, constă într-o serie de aptitudini emoţionale, personale şi sociale ce influenţează capacitatea generală a unui individ de a face faţă cu bine solicitărilor şi presiunilor cotidiene; inteligenţa emoţională se traduce prin capacitatea fundamentală de a conştientiza, de a înţelege, de a controla şi de a exprima în mod eficient emoţiile.
Până la data publicării Manualului de inteligenţă emoţională, n-a existat niciun material comprehensiv şi exhaustiv pe acest subiect. Reuven Bar-On, cel care a brevetat termenul de inteligenţă emoţională, „EQ“, şi a dezvoltat primul test care evaluează acest tip de inteligenţă, a strâns laolaltă, împreună cu James D. A. Parker, mai mulţi cercetători, academicieni şi practicieni de prestigiu, pentru a da naştere acestei lucrări remarcabile şi indispensabile pentru cei care îşi doresc să afle mai multe despre inteligenţa emoţională.
Manualul de inteligenţă emoţională este singura lucrare de anvergură dedicată studiului inteligenţei emoţionale, cuprinzând delimitări conceptuale şi clasificări, precum şi diferite studii desfăşurate prin prisma mai multor orientări teoretice. Capitolele din volumul de faţă se completează în demersul clarificării teoriei şi oferă un instrumentar larg de teste care evaluează înteligenţa emoţională în corelaţie cu alte concepte relevante.
Graţie caracterului ei interdisciplinar şi a gamei extinse de metode de cercetare prezentate, această carte, un veritabil tratat de inteligenţă emoţională, se adresează atât psihologilor în formare, cât şi oamenilor de afaceri, cadrelor didactice, clinicienilor, specialiştilor din psihologia muncii, psihiatrilor, dar şi tuturor celor interesaţi să descopere cum influenţează inteligenţa emoţională starea de bine a individului, eficacitatea sa în planurile personal şi profesional şi cum putem contribui la dezvoltarea acesteia.Dr. Reuven Bar-On este psiholog clinician, doctor în psihologie, profesor la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii Statului Texas, inventatorul termenului emotional quotient (EQ — coeficientul de inteligenţă emoţională) şi creatorul primului test de inteligenţă emoţională publicat vreodată.
Expert recunoscut pe plan internaţional şi pionier în domeniul inteligenţei emoţionale, doctorul Bar-On este fondatorul Institutului de Inteligenţă Aplicată din Danemarca şi membru al Consorţiului pentru Cercetări asupra Inteligenţei Emoţionale din cadrul Universităţii Rutgers.
Lucrările lui Reuven Bar-On au fost îndelung mediatizate în presa scrisă şi audio-vizuală, precum şi în publicaţii de specialitate şi enciclopedii. Rezultatele cercetărilor sale în domeniul inteligenţei emoţionale au revoluţionat psihologia prin descoperiri importante, precum legătura directă dintre coeficientul de inteligenţă şi performanţa în cadrul armatei şi în identificarea şi prezicerea trăsăturilor de leadership în cadrul companiilor corporatiste.
Reuven Bar-On este implicat într-un proiect de cercetare pentru programul Human Resources Development, desfăşurat în Canada pe o perioadă de 25 de ani şi pe un eşantion de 23. 000 de tineri, având ca scop determinarea legăturii dintre inteligenţa emoţională şi factorii cognitivi, biomedicali, sociali şi educaţionali. Acest proiect este primul studiu de o asemenea anvergură, menit să stabilească modul de dezvoltare al inteligenţei emoţionale, precum şi factorii determinanţi ai acesteia.
Reuven Bar-On a fost nominalizat la titlul de doctor honoris causa din partea Universităţii din Pretoria (Africa de Sud), graţie contribuţiei sale valoroase în domeniul inteligenţei emoţionale.

Dr. James D. A. Parker este profesor de psihologie la Universitatea Trent din Ontario, Canada. A obţinut doctoratul în psihologie la Universitatea York din Ontario în anul 1991, iar în următorii trei ani a fost cercetător ştiinţific în cadrul Catedrei de Psihiatrie a Universităţii din Toronto. A publicat peste 100 de articole, cele mai multe axate pe relaţia dintre emoţii şi sănătate.
Este coautorul Inventarului de Coping pentru Evenimente Stresante (CISS), o metodă de evaluare a diferitelor stiluri de coping. De asemenea, este coautorul Inventarului Bar-On de Măsurare a Coeficientului Emoţional, varianta pentru adolescenţi (EQ-i: YV), publicat în anul 2000 şi reprezentând primul instrument de măsurare a coeficientului respectiv pentru copii şi adolescenţi.
A colaborat la scrierea unei lucrări de referinţă, Disorders of Affect Regulation: Alexithymia in Medical and Psychiatric Illness, care a apărut în 1997 la Cambridge University Press.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.017 sec