Mancand grasimi ramanem sanatosi. Sa slabim mancand grasimi bune. Un obicei sanatos uitat astazi

DESCRIERE

Mancand grasimi ramanem sanatosi. Sa slabim mancand grasimi bune. Un obicei sanatos uitat astazi

Cuprins

Prefață / 7
 

Să slăbim mâncând grăsimi bune / 9

        1. Acizi grași esențiali polinesaturați (PUFA-s) / 21

  • 1. 1. Definiție, descriere generală, nomenclatură și terminologie / 21
  • 1. 2. Formule chimice și clasificări / 24



2. Metabolismul grăsimilor saturate și nesaturate la animale și la om: omega-3; omega-6; omega-9; alte grăsimi / 32

  • 2. 1. Implicațiile PUFA’s în metabolismul lipidelor / 34
  • 2. 2. Metabolismul eicosanoizilor și docosanoizilor / 36
  • 2. 3. Oxidarea acizilor grași: Ketogeneza / 41
  • 2. 4. Interacțiunea PUFA’s / 46


3. Aspecte nutriționale ale PUFA’s / 49

  • 3. 1. Semnificația biologică, necesarul zilnic de PUFA’s / 49
  • 3. 2. Influența asupra sănătății / 51
  • 3. 3. Creșterea aportului de PUFA’s din resursele marine, vegetale, animale / 53


4. Resurse PUFA’s / 59

  • 4. 1. Resurse vegetale / 59
  • 4. 1. 1. Fistic (Pistacia vera, Fam. Anacardiaceae) / 59
  • 4. 1. 3. Nuci / 63
  • 4. 1. 4. Migdale / 65
  • 4. 1. 5. Caju (Anacardium occidentale, Fam. Anacardiaceae) / 67
  • 4. 1. 6. Nucile de cocos, nucile de Brazilia și nucile Macadam / 69
  • 4. 1. 7. Arahidele (Arachis hypogaea, Fam. Leguminosae) / 73
  • 4. 1. 8. Soia (Glycine max., Fam. Leguminosae) / 76
  • 4. 1. 9. Uleiuri vegetale / 79
  • 4. 1. 9. 2. Uleiul de porumb / 83
  • 4. 1. 9. 3. Uleiul din semințe de struguri / 84
  • 4. 1. 9. 4. Ulei din semințe de cânepă / 88
  • 4. 1. 9. 6. Ulei din germeni și coji de orez / 90
  • 4. 1. 9. 7. Ulei de in / 92
  • 4. 1. 9. 8. Ulei de camelina (Camelina sativa, Fam. Brassicaceae) / 94
  • 4. 1. 9. 10. Ulei de floarea soarelui (Helianthus annus) / 95
  • 4. 1. 9. 11. Ulei de semințe de dovleac / 98


4. 2. Resurse marine / 104

  • 4. 2. 1. Somonul, Fam. Salmonide / 104
  • 4. 2. 2. Anghila (Ţiparul de mare) / 108
  • 4. 2. 3. Sturionii / 109
  • 4. 2. 4. Sardinele, Heringul și Scrumbia (Anșoa, Hamsie) / 111
  • 4. 2. 5. Macroul, Familia: Scombridae, Genuri: Scomber scombrus (macrou comun) și Scomber Japonicus (macrou spaniol) / 112
  • 4. 2. 6. Codul, Familia: Gadidae / 113
  • 4. 2. 7. Tonul, Familia: Scombridae, Genurile: Thunnus Alalunga (Alb);Bonita (Negru), T. Thynnus (Albastru) / 115
  • 4. 2. 8. Rechinul, Familia: Selechians / 117
  • 4. 2. 9. Păstrăvul, Familia: Salmonidae / 119
  • 4. 2. 10. Crustacee: Homarul, Langusta, Crabul și Crevetele / 119
  • 4. 2. 11. Moluște: 1. Gastropode; 2. Scoici; 3. Cefalopode / 121
  • 4. 2. 12. Ierburi marine – Alge marine / 127
  • 4. 3. Resurse animaliere / 134
  • 4. 3. 1. Ouă / 134
  • 4. 3. 2. Laptele / 141
  • 4. 3. 2. 1. Laptele de capră / 141
  • 4. 3. 2. 2. Produse și specialitati din lapte / 143
  • 4. 3. 2. 2. 1. Smântâna / 144
  • 4. 3. 2. 2. 2. Untul / 145
  • 4. 3. 2. 2. 3. Frișca / 149
  • 4. 3. 2. 2. 4. Iaurt / 149
  • 4. 3. 2. 2. 5. Înghețata / 151
  • 4. 3. 2. 2. 6. Brânzeturi / 153
  • 4. 3. 3. Carnea, specialități și produse din carne / 163
  • 4. 3. 3. 1. Carne de vită și de vițel / 163
  • 4. 3. 3. 2. Carne de porc și mistreț / 165
  • 4. 3. 3. 3. Carne de oaie, capră și miel / 167
  • 4. 3. 3. 4. Carnea de vânat / 169
  • 4. 3. 3. 5. Carnea tocată / 171
  • 4. 3. 3. 6. Organe: inimă, ficat, limbă, timus, creier, rinichi, burtă de vacă / 172
  • 4. 3. 3. 7. Preparate speciale / 177
  • 4. 3. 3. 8. Carne de pasăre / 181

INDEX SURSE DE GRĂSIMI / 197

INDEX Biochimic și Terapeutic / 200

Bibliografie / 204

cuvant inainte

Autorii au efectuat o prezentare generală a celor peste 50 de acizi grași mono și polinesaturati pornind de la formula chimică, rolul lor metabolic în producerea de energie celulară mitocondrială, cascada metabolică patogenă a acidului arachidonic, rolul specific de construcție și funcționalitate al acizilor grași la nivelul sistemului nervos central, metabolismul intermediar al acestora și rolul funcțional și biochimic al produșilor ce rezultă din transformările finale ale grăsimilor esențiale, interacțiunile dintre acizi grași polinesaturati, necesarul zilnic, semnificația biologică și influența asupra sănătății ale acestor grăsimi numite cu un termen generic de „grăsimi sănătoase”.

Experiența științifică și practică a autorilor, lucrările științifice efectuate pe perioada mai multor ani au constituit o bază de plecare în redactarea acestei cărți; pe plan național această carte este printre puținele lucrări ce atacă acest subiect deosebit de important în alimentația omului modern.

Resursele vegetale (uleiurile diverse, fructele), cele marine (crustacee, scoici, pești de mare adâncime, etc.), resursele animaliere (ouăle, laptele și produsele din lapte, carnea și produsele din carne) sunt prezentate într-o formă atractivă și corectă științific, nerenunțând la aspectele practice, cât și la cele grafice.


Autorii:
  • Prof. Dr. G. Puia Negulescu, specialist în nutriție comparativă, Membru al Societății Americane de Chimie
  • Prof. Dr. G. Mencinicopschi, specialist în nutriție umană, dir. Institutului de Cercetări Alimentare
  • Dr. Şerban Puia Negulescu, medic de medicină generală


Despre autori
  • Prof. dr. Negulescu G. Puia - Specialist în nutriție comparativă, Membru al Societății Americane de Chimie
  • Prof. dr. Mencinicopschi G. - Specialist în nutriție umană, Directorul Institutului de Cercetări Alimentare
  • Dr. Negulescu Şerban Puia - Medic de medicină generală

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.033 sec