Lyrica Magna. Eseu despre poezia lui Nichita Stănescu

Lyrica Magna. Eseu despre poezia lui Nichita Stănescu
Preț: 15,00 lei
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2011
Pagini: 128
Format: 13x20
Categoria: Diverse

DESCRIERE

„Este un gest frumos şi un act de curaj intelectual să fi avut numai 9 ani la moartea lui Nichita Stănescu şi să scrii azi, la 36, o carte despre poezia lui. Un gest frumos pentru că înseamnă o asumare a trecutului, o situare într-un raport de continuitate cu literatura dinainte; şi un act de curaj intelectual pentru că, în absenţa lui Nichita Stănescu, care semăna, cum s-a spus pe bună dreptate, cu un zeu nordic, fascinându-i pe iubitorii de poezie, opera lui trebuie judecată, acum, exclusiv ca text.“

Alex. Ştefănescu

„Daniel Cristea-Enache priveşte dinspre secolul XXI, doar cu volumele în faţă, drumul de la N. Stănescu la miticul Nichita, fără să se lase contaminat de idolatria comună. Cu fineţe de spirit şi o rară, azi, limpezime în exprimare, criticul separă aurul pur de steril, originalitatea genială de autopastişă şi improvizaţie, punând în lumină splendorile perene din opera poetică a lui Nichita Stănescu.“

Adriana BittelDaniel Cristea-Enache s-a născut pe 19 februarie 1974, la Bucureşti.

A absolvit în 1996, ca şef de promoţie, Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti. Din 2005 este doctor în Filologie (summa cum laude) al acestei universităţi, cu o teză despre Ion D. Sîrbu.

În prezent, este conferenţiar universitar, consilier editorial la Editura Polirom şi cronicar literar la revista Observator cultural.

A ţinut săptămânal cronica literară în Adevărul literar şi artistic (1997–2005), apoi în România literară (2005– 2009).

Colaborări (cu cronici, studii, eseuri, interviuri, texte publicistice) la Ziarul de duminică, Suplimentul de cultură, Cultura, Idei în dialog, Bucureştiul cultural, 22, Convorbiri literare, Caiete critice, în ziarele Evenimentul zilei, Gândul educaţional, Adevărul, precum şi pe portalul LiterNet.

A contribuit la Dicţionarul esenţial al scriitorilor români şi Dicţionarul scriitorilor români, IV (coordonatori: Mircea Zaciu, Marian Papahagi, Aurel Sasu), Literatura română. Dicţionar de opere (coordonator: Mircea Anghelescu), Dicţionarul General al Literaturii Române (coordonator: Eugen Simion).

Volume publicate:

Concert de deschidere, prefaţă de C. Stănescu, Editura Fundaţiei Culturale Române, 2001 (Premiul de Debut al României literare, Premiul pentru Debut al Uniunii Scriitorilor din România şi Premiul „Titu Maiorescu“ al Academiei Române); ediţia a II-a, format electronic, prefaţă de Andrei Terian, Editura LiterNet, 2004.

Sertarul Scriitorului Român. Dialoguri pe hârtie, Editura Polirom, 2005.

Bucureşti Far West. Secvenţe de literatură română, Edi­tura Albatros, 2005.

Un om din Est, prefaţă de Dumitru Micu, Curtea Veche Publishing, 2006 (Premiul pentru Critică şi Istorie Literară al Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti).

Convorbiri cu Octavian Paler, Editura Corint, 2007.

Timpuri noi. Secvenţe de literatură română, Editura Cartea Românească, 2009.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.019 sec