Literatura in totalitarism. 1954 − anul,, gloriosului deceniu”

Literatura in totalitarism. 1954 − anul,, gloriosului deceniu”
Preț: 36,95 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Anul publicării: 2009
Pagini: 448
Format: 13x20
Categoria: Diverse

DESCRIERE

Un volum de documente − selectate cu acribie − la fel de incitant si de necesar ca si celelalte volume din Literatura in totalitarism.

In 1954 − anul,, gloriosului deceniu”, chestiunea centrala − ilustrata prin numeroase decupaje din presa culturala a momentului − este dezbaterea in jurul conceptului de,, valorificare a mostenirii literare”. Sint invocate in acest,, dosar” tematic mai multe nume mari ale literaturii interbelice, intre care Mihail Sadoveanu, Camil Petrescu, Cezar Petrescu, Tudor Arghezi, G. Calinescu, Lucian Blaga, Al. Philippide. Se deschide foarte timid calea catre redescoperirea si valorificarea selectiva si orientata ideologic a unor autori pusi la index precum Arghezi sau Blaga. Sint de retinut, de asemenea, ecourile contradictorii stirnite de aparitia, cu un an inainte, a romanului Bietul Ioanide.

„Esentiala, in ordine retrospectiva, apare capacitatea de a confrunta un bogat material arhivistic − fata de incercarile lui M. Nitescu si ale lui Ion Cristoiu, opera Anei Selejan are meritul de a ramine fidela unui imperativ al exhaustivitatii. Nimic din articularile discursului oficial nu e neglijat, teritoriul privilegiat din spatiul caruia sint extrase citatele (unele dintre ele savuroase, prin etalarea poncifelor ideologice) raminind cel al articolelor de directie si al criticii literare.” (Ioan Stanomir)

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0749 sec