Jung si post-jungienii

Jung si post-jungienii
Preț: 46,00 lei
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2013
Pagini: 460
Format: 13x20
Categoria: Psihologie

DESCRIERE

aceasta carte fundamentala, Jung si post-jungienii, ne creeaza o imagine despre modul in care psihologia analitica s-a dezvoltat dupa moartea lui Jung, din 1961.

Samuels analizeaza, clasifica si compara directiile contemporane ale post-jungianismului, folosind ca punct de plecare in demersul sau teoretic principalele contributii clinice aduse de Jung in domeniul psihologiei abisale, pe care le abordeaza din punct de vedere teoretic si istoric, dar si critic.

Plecând de la viziunea lui Jung asupra terapiei, autorul reuseste sa sublinieze intr-o maniera nepartinitoare punctele tari si punctele slabe ale conceptiei analitice, modul in care conceptele au fost confirmate sau revizuite in lumina descoperirilor contemporane si sa traseze paralele atât cu conceptia freudiana a psihanalizei, cât si cu dezvoltarile moderne ale acesteia din scoala contemporana psihodinamica.

Valoarea acestui text este din acest punct de vedere extrem de mare, oferind cititorului interesat si pasionat de domeniu o vedere generala, integratoare, asupra principalelor curente din psihanaliza aflate la intersectie cu psihologia jungiana.

Jung s-a aflat prin ceea ce a creat in domeniul psihologiei inaintea timpului sau, aceasta este o idee subliniata de autor in numarate rânduri.

Multe din conceptele sale de psihoterapie si atitudinea sa fata psihopatologie sunt reluate astazi in diferite forme in teoriile analistilor de diverse orientari.

Avem nevoie insa de perspectiva pentru a intelege mai ales ce au in comun toate aceste teorii si conceptia jungiana si sa nu privim numai la ceea ce le separa.

…………………….

…discuţia despre jungieni, post-jungieni şi despre şcolile de post-jungieni este ea însăşi o problemă controversată. Jung a spus că există pur şi simplu un singur jungian - el însuşi.

El a ocolit orice ambiţie de a întemeia o şcoală de psihologie. Imi imaginez că avea în minte o încercare de a evita ceea ce considera a fi fost excesele de autoritate rabinică ale lui Freud şi toată istoria timpurie dureroasă a psihanalizei, încărcată de atât de multe chestiuni de ordin personal.

Mai mult, în calitate de ideolog al individuării, care pune accent pe devenirea personală şi diferenţierea de ceilalţi, nemaivorbind de observaţia lui că temperamentul şi psihologia individuale joacă un rol în credinţele cuiva, nu putea să nu dorească să lase la latitudinea capacităţii personale a individului modul în care acesta va fi "jungian".

Cu toate acestea, aşa cum arată Henderson, „există acum un corp de cunoştinţe fundamentale jungiene ce nu permit o experimentare ori teoretizare nelimitate".

Dar tot el continuă spunând că Jung detesta sistematizarea de orice tip...


…………………….

„Pentru cititorii nefamiliarizati cu scrierile lui Jung si ale post-jungienilor, aceasta carte va furniza o prezentare exhaustiva”.

Meg Sharpe, Group Analysis


CUPRINS:

Prefata

1. ŞCOLILE DE PSIHOLOGIE ANALITICĂ

2. ARHETIP Şl COMPLEX

3. EUL

4. SINELE Şl INDIVIDUAREA

5. DEZVOLTAREA PERSONALITĂŢII

6. PROCESUL ANALITIC

7. GEN, SEX Şl CĂSNICIE

8. VISELE

9. PSIHOLOGIE ARHETIPALĂ

10.TEORIA ÎN PRACTICĂ: O ILUSTRARE

11. COMPARAŢIE Şl EVALUARE

INFORMAŢII PRACTICE
LECTURI RECOMANDATE

BIBLIOGRAFIE
INDEX

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.045 sec