Istoria Transilvaniei

Preț: 40,00 lei
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2015
Pagini: 384
Format: 17x24

DESCRIERE

Orice popor exista ca popor daca se sprijina temeinic pe o istorie reala, nu închipuita, fabricata în scopuri purtatoare de barbarii.

Românii si România au o istorie fabuloasa. Istoria românilor începe firesc, ca aproape toate istoriile tarilor din Europa. Istoria românilor începe acum 2. 500 de ani.

Mai veche decât istoria românilor probabil este istoria grecilor si a romanilor, dar cu privire la aceste datari nu se cunoaste nimic precis. Pe teritoriile ocupate astazi de romani, în jurul arcului Muntilor Carpati, la sud de Dunare, la est de Prut si de Nistru, la nord de Tisa si la nord-vest de Tisa si de Dunare traiau tracii, din care faceau parte numeroase triburi, distincte si mai putin distincte între ele.

Ceea ce aveau în comun era limba cu variatiuni nu prea mari între locuitorii din sud, din est, din nord si din vest. Locuitorilor din jurul arcului Muntilor Carpati grecii le spuneau geti, romanii le spuneau daci. Ca orice popor, acesta cuprindea diferite ramuri regionale, unde se vorbeau dialecte distincte si care aveau traditii si obiceiuri variate.

În acest volum, cei doi istorici prezinta cu argumente imbatabile miracolul existentei pe teritoriile de astazi a poporului ROMÂN, a limbii ROMÂNE, a ROMÂNIEI si a ROMÂNITATII.

(Virgil Ratiu, Mesagerul de Bistrita Nasaud)

„Istoria Transilvaniei” scrisa de cei doi istorici clujeni acad. Ioan Aurel Pop si prof. Dr. Ioan Bolovan e un îndrumar istoriografic necesar, incitant si interesant, mai ales pentru publicul larg iubitor de istorie, dar si pentru studenti sau tinerii cercetatori. Cartea cuprinde o bogata ilustratie sugestiva si texte edificatoare din istoricii straini si români, inserate strategic si exemplificator pe capitole.

Partea de istorie medievala a studiului este o lectie academica despre identitate si multilingvism în Ardeal si despre preluarea treptata de catre cele trei natiuni politice recunoscute: maghiarii, secuii si sasii si cele trei religii recepte, a puterii lumesti si spirituale, în dauna românilor autohtoni, care pierd treptat puterea politica si economica, precum si pe cea religioasa, fiind considerati schismatici, pentru ca erau ortodocsi.

(Ionut Tene, NapocaNews. ro)

Transilvania prezentă, a secolului XXI, poartă urmele unui trecut frământat şi destul de diferit de ceea ce s-a întâmplat în alte regiuni ale Europei. Călătorul venit de departe este frapat, deopotrivă în peisajul urban şi în cel rural, de alăturarea unor lăcaşuri de cult variate, de la cupolele bizantine şi neobizantine ale bisericilor ortodoxe la turnurile gotice care străpung cerul şi de la arcurile rotunde ale bisericilor romanice până la faţadele baroce ale altor locuri de închinăciune.

Toate aceste modele au fost, pentru perioade mai lungi sau mai scurte de timp, în pericol, s-au aflat în rivalitate şi în dispută, şi-au periclitat reciproc existenţa, dar au funcţionat până la urmă concomitent şi s-au influenţat reciproc, conferind unicitate lumii transilvane, cunoscute, de aceea, în anumite cercuri, drept o lume a toleranţei.

„Toleranţa” transilvană a însemnat, în funcţie de realitate, dar şi de interpretarea fiecăruia, acceptare şi respingere în acelaşi timp, primire şi excludere, egalizare şi segregare, dând societăţii o formă şi o funcţionare sui generis. Cartea aceasta îşi propune să arate cum s-a putut produce acest lucru de-a lungul timpului, care au fost priorităţile şi cum au evoluat lucrurile deopotrivă în context local, regional, naţional şi european.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0203 sec