Istoria militară a Daciei post-romane (275-614)

Istoria militară a Daciei post-romane (275-614)
Preț: 40,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Anul publicării: 2011
Pagini: 320
Format: 17x24
Categoria: Istorie

DESCRIERE

... prin maniera tratării, autorul îşi îndeamnă cititorul să gândească şi să aleagă singur între variantele cele mai plauzibile.
... îi invit pe cititori să urmeze atât de interesanta istorie care se ordonează cronologic în această carte şi care aduce multă noutate pentru înţelegerea evenimen-telor în care a fost implicată fosta provincie între ultimul sfert al secolului al III-lea şi începutul celui de al VII-lea.
prof. univ. dr. Alexandru Barnea

***

La propunerea Editurii „Cetatea de Scaun”, am unificat într-un singur volum cele două cărţi apărute în 2008 şi 2010, care au tratat două etape din istoria militară a Daciei post-romane, 275-376 şi 376-614. Lucrarea de faţă cuprinde unele corecturi şi adăugiri.

Acest volum îşi propune să reconstituie istoria miliară a perioadei dintre abandonarea provinciei Dacia şi retragerea ultimelor elemente ale puterii militare romano-bizantine de pe frontiera dunăreană, în al doilea deceniu al secolului al VII-lea. Prin Dacia înţelegem tot spaţiul mărginit de Tisa, Dunăre şi Nistru, care înainte de cucerirea romană a fost populat de triburile denumite convenţional de istoricii moderni „geto-daci”. Retragerea armatei şi a administraţiei romane a eliminat frontiera dintre teritoriul care fusese ocupat şi cel rămas în afara pro-vinciei, şi, de aceea, istoria acestui spaţiu trebuie tratată în ansamblul său, pentru perioada care a urmat. Am dorit să evit folosirea termenului „spaţiul carpato-dunărean” pentru a-l denumi, pentru că este anistoric.

Lucrarea nu-şi propune studierea istoriei romanităţii nord-dunărene, şi nici nu discută problema continuităţii de locuire a daco-romanilor în secolele IV-VII, la nord de Dunăre. Este o istorie a conflictelor care s-au desfăşurat în Dacia. Nu este o sarcină uşoară, deoarece izvoarele care au supravieţuit nu ne îngăduie decât o cunoaştere lacunară a ceea ce s-a petrecut în acest spaţiu de-a lungul unui sfert de mileniu. Ele au înregistrat în cea mai mare proporţie evenimente petrecute pe teritoriul de atunci al Imperiului Romano-Bizantin, iar Dacia post-romană intra din ce în ce mai mult într-un con de umbră. Începea ceea ce se numeşte în mod curent „mileniul întunecat”

dr. Alexandru Madgearu
Autor: Alexandru Madgearu

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.060 sec