Invataturile secrete ale marelui yoghin Gheranda. Gheranda Samhita

Invataturile secrete ale marelui yoghin Gheranda. Gheranda Samhita
Preț: 29,00 lei
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2011
Pagini: 334
Format: 13x20

DESCRIERE

Gheranda Samhita este unanim considerata ca alcatuind, impreuna cu Siva Samhita si Hatha Yoga Pradipika, un ansamblu de lucrari fundamentale pentru practica Hatha Yoga. Veritabil manual enciclopedic de yoga, el a fost oferit initial de catre un mare intelept, numit Gheranda, discipolului sau Canda Kapali, sub forma unor serii de revelatii si initieri directe care numai ulterior au fost „fixate” in scris.

Textul se integreaza ca un element particular in ansmablul metafizicii si misticii scoli spirituale Kaula si al sivaismului de tip Pasupata, in cadrul careia era adorata cu precadere ipostaza lui Siva numita Pasupati („Pastorul cel bun” sau Ghidul spiritual al tuturor fapturilor).

In calitatea sa lucrare apartinand traditiei sivaite, Gheranda Samhita ofera aproape in exclusivitate procedee spirituale care tin de asa numita „Cale a fiintei individuale si limitate” sau prima treapta initiatica din cadrul sivaismului casmirian, cea in care efortul personal si purificarea interioara sunt esentiale pentru purificarea spirituala.

Tehnicile yoghine secrete revelate aici permit practicantului perseverent atat dobandirea de numeroase puteri subtile (siddhi) cat si uniunea extatica si identificatoare (mukti) cu Dumnezeu.

Tratatul este redactat sub forma unui dialog initiatic intre un mare yoghin numit Gheranda si discipolul acestuia, care este numit Canda Kapali. La rugamintea fierbinte a lui Canda de a-i impartasi cunoasterea esoterica a practicilor yoga, maestrul Gheranda ii raspunde printr-o serie de revelatii cu privire la etapele fundamentale in practica yoga, care in viziunea lui sunt sapte la numar.

Aceste sapte etape sunt tratate succesiv in cele sapte capitole ale lucrarii, fiecare etapa fiind insotita de descrierea unor tehnici si procedee care ii sunt specifice.
Exista in viziunea sivaismului casmirian, trei moduri distincte de abordare a practicii sprituale, care sunt adecvate pentru trei tipuri de aspiranti. Aceste moduri (dintr-o perspectiva mai inalta) sunt etapele specifice ale aceleiasi modalitati de unificare (yoga) dintre fiinta umana si Dumnezeu…

In primul capitol. Gheranda descrie tehnicile de purificare fizica si subtila, aceasta descriere fiind cea mai completa pe care o putem intalni in toate manualele traditionale de Hatha Yoga.

Capitolul al doilea este dedicat prezentarii posturilor yoghine esentiale (asana). Sunt prezentate 32 de asane.

Capitolul al treilea este dedicat prezentarii tehnicilor speciale de trezire a energiei kundalini (mudra) fiind oferte 25 de mudra secrete.

Al patrulea capitol prezinta aspecte esentiale referitoare la tehnicile de „decuplare” (izolare sau interiorizare) a constiintei practicantului de la realitatea senzoriala imediata, pentru a dobandi astfel pacea profunda a mintii.

Al cincilea capitol prezinta tehnicile de pranayama (bazate pe suflul subtil respirator) precum si etapele preliminare in pranayama. Sunt oferte 10 procedee de pranayama, prin a caror practica sistemica yoghinul dobandeste o stare specifica de inaltare interioara si de lejeritate luminoasa.

Capitolul al saselea este consacrat descrierii tehnicilor de meditatie, care sunt structurate in trei categorii fundamentale si care, practicate perseverent, conduc la revelarea Esentei divine din fiinta yoghinului…

Capitolul a saptelea ofera o descriere intiatica a starilor de extaz divin (samadhi), care sunt clasificate in sase mari categorii si care constituie cea mai inalta forma de yoga.

…unele din procedee sunt prezentate incomplet si trunchiat (ele fiind destinate unor yoghini care cunosc deja elementele de baza necesare acestor practici si care sunt pe deplin pregatiti sa le abordeze…

…este de dorit ca practicarea tehnicilor yoga sa fie facuta intotdeauna numai sub o indrumare atenta si competenta…

CUPRINS:

1.Introducere
2.Nota asupra editiei
3.Precizari cu privire la pronuntia cuvintelor sanscrite

4.CAPITOLUL 1. Tehnicile de purificare (dhauti, sodhana, kriya)

5.CAPITOLUL 2. Posturile yoghine esentiale (asana)

6.CAPITOLUL 3. Atitudinile dinamizatoare fundamentale (mudra)

7.CAPITOLUL 4. Tehnicile de interiorizare (pratyahara)

8.CAPITOLUL 5. Tehnicile bazate pe suflul subtil respirator (pranayama). Alegerea locului de practica. Alegerea momentului adecvat pentru inceperea practicii. Indicatii cu privire la alimentatie. Purificarea canalelor subtile energetice.

9.CAPITOLUL 6. Tehnicile de meditatie (dhyana)

10.CAPITOLUL 7. Starile de extaz divin (samadhi)

11.GLOSAR

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.048 sec