Integrala Khalil Gibran - vol. 1+2 - Kahlil Gibran

Preț: 64,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
ISBN: 978-606-8138-83-1
Editura:
Anul publicării: 2021
Pagini: 632
Format: 15x23

DESCRIERE

Integrala Khalil Gibran - vol. 1+2

    Dacă, pentru Liban, cedrul simbolizează o identitate naţională, Khalil Gibran oferă acestei ţări o inconfundabilă identitate spirituală şi culturală.
    Gibran a fost cel mai popular creator în toată pleiada poeţilor şi artiştilor din aşa numita mahjar-emigraţia sau exilul provenit din Orientul Mijlociu arab, - plecaţi din ţările lor de origine şi care, prin noul mediu social-cultural şi prin deschiderea şi asimilarea valorilor occidentului, adaptate la condiţiile istorice lăsate acasă, aveau să constituie aşa-numita Al-Nahda, Renaşterea spirituală şi creatoare a lumii arabe şi mijlociu-orientale. Dar, fiind un "exilat" emigrant şi un "renascentist" ofensiv şi
incoruptibil, Gibran este privit, mai ales în spaţiul spiritual de origine, şi ca un rebel politic al lumii arabe şi un răzvrătit artistic care a adus ruptura cu vechea şcoală filosofică, poetică şi artistică a spaţiului arab. Astăzi cei un miliard şi jumătate de arabi îl privesc, cu aceeaşi ardoare ca pe marele "erou literar" care, pentru libanezi, echivalează, simbolic şi emoţional, cu profilul stilizat al cedrului imprimat pe drapelul naţional al Libanului.
    Există ceva inefabil care l-a ridicat pe Gibran mai presus de contemporaneitatea sa şi am numi prin aceasta răsturnarea fulgurantă pe care a produs-o atât în limbaj cât şi în stilul şi tematica poeziei şi a creaţie literare arabe, în general. El a avut îndrăzneala de a crea altceva, un stil fără nici o filiaţie şi fără nici o legătură cu stilul sau cu modele vremii sale - adică acel stil care a rămas în istoria ideilor şi a creaţiei estetice şi poetice drept "stilul gibranian".
    Literatura arabă a fost, cu certitudine, una dintre cele mai bogate şi mai surpinzătoare ale lumii. Şi ea rămâne şi astăzi, la fel de bogată, generoasă şi surprinzătoare şi aceasta pentru că, într-un fel, spiritul gibranian continuă să o anime şi pentru că Gibran trăieşte, încă, printre noi şi alături de noi, aşa cum ne profeţea în ultimele sale cuvinte care, pe sarcofagul de la Bişarri, îi definesc, fără pereche, universalitatea şi nemurirea: „Sunt viu, asemenea vouă şi mă aflu alături de voi. Închideţi ochii, uitaţi-vă de jur-împrejur şi mă veţi vedea" (Dumitru Chican)

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0123 sec