INFORMATICĂ, curs pentru clasele a IX-a şi a X-a, profilul real-intensiv

Preț: 37,00 lei
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-973-88037-4-9
Editura:
Anul publicării: 2013
Pagini: 320
Format: 16,5x23,5
Categoria: Clasa a IX-a

DESCRIERE

Include conţinuturile manualelor pentru clasele a IX-a şi a X-a,
respectând programa şcolară aflată în vigoare.

Motivul apariţiei prezentului curs este dat de dorinţa autorului de a prezenta unitar atât algoritmii şi structurile de date cerute de programă, cât şi limbajul actual C++. Pentru a scăpa de constrângerile programei, se pare, gandită mai mult pentru limbajul Pascal, s-a preferat introducerea unor noţiuni strict necesare înţelegerii limbajului C++. Desigur, cursul poate fi parcurs fără aceste noţiuni, ca până acum, dar... este păcat.

Iată câteva dintre motivele care au determinat apariţia acestui curs:

1) În C/C++ se lucrează cu funcţii. Chiar "programul principal" este o funcţie. În schimb, conform programei şcolare, subprogramele se studiază în clasa a X-a. Pană atunci, elevii trebuie să folosească funcţii de mai multe ori, cum ar fi, de exemplu, pentru prelucrarea şirurilor de caractere. De asemenea, poate şi din perspectiva algoritmilor, ar fi util să se studieze funcţiile mai din timp.

Avem o problemă pentru care trebuie să se elaboreze un algoritm. Nu este mai bine ca, mai întâi, aceasta să fie descompusă în subprobleme pentru care, la implementare, să utilizăm funcţii?

2) Studiul pointerilor şi referinţelor nu este de neglijat. În absenţa acestui studiu, este dificil ca elevii să înţeleagă, de exemplu, funcţiile care prelucrează un şir de caractere. Dincolo de utilitate, studiul lor reprezintă un exerciţiu excelent de logică.

3) În actuala programă studiul POO se face, opţional, în clasa a XII-a. Nu este cam târziu? Daca ar fi studiată din timp, mă refer la încapsulare, atunci s-ar înţelege cum se efectuează scrierile / citirile în C++. De asemenea, se poate lucra foarte usor cu metodele unei clase numită STRING. Cu ajutorul lor, se prelucrează cu mult mai simplu şirurile de caractere, ca în Pascal.

4) Studiul limbajului în mediul Borland este dezavantajos. Mai întâi pentru că programul dispune de puţină memorie, iar în cazul unui concurs de programare, acesta este un dezavantaj foarte mare. De altfel, nici nu stiu în ce masură mai este permisă participarea la un concurs utilizând mediul Borland. Apoi, pentru că C++ Standard conţine cu mult mai mult decât ce permite cel utilizat în Borland. Cel mai important este faptul că putem folosi STL-ul. Nu este de negiljat că există implementaţi în limbaj algoritmi de sortare, de identificare a unei subsecvenţe dintr-un şir, de generare a următoarei valori în ordine lexicografică, de utilizare a min sau max Heap-ului, toate în timp optim.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0299 sec