Ghid de pregatire pentru BACALAUREAT 2011 - Limba si literatura romana - Comunicare orala

DESCRIERE

Si in acest an scolar, Editura Sigma pune la dispozitia absolventilor de liceu posibile rezolvari ale unor modele de subiecte pentru proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana.
In precizarile metodologice publicate de Comisia Nationala de Evaluare si Examinare a M.E.C.T.S. s-au facut cunoscute cerintele (itemii) structurate in doua categorii:
1. Ce se poate deduce despre autorul textului si despre situatia de comunicare.
2. Exprimarea unei opinii personale referitoare la o afirmatie a autorului sau la un aspect din text (personaje, situatii, intamplari etc.).
De asemenea, M.E.C.T.S. a publicat doua modele de subiecte, cu cerintele corespunzatoare. Alaturi de aceste doua modele de subiecte si de sugestiile de rezolvare a lor, propunem elevilor 50 de variante de subiecte impreuna cu sugestiile de rezolvare ale acestora. Textele propuse apartin unor stiluri diverse (beletristic, stiinfific, jurnalistic), pentru a oferi absolventilor de liceu o gama cat mai diversa de texte.
Recomandam ca rezolvarile oferite sa fie doar un punct de plecare in studiul aprofundat al absolventilor, fiecare putand sa rezolve si in alte modalitati cerintele textelor propuse sau chiar sa-si stabileasca alte cerinte, cu respectarea insa a itemilor propusi de M.E.C.T.S.
Pentru a veni in sprijinul elevilor, prezentam la inceput cele mai importante notiuni privind situatia de comunicare, notiuni de stilistica (stilurile functionale, calitatile generale si particulare ale stilului). Recomandam studierea temeinica a acestui capitol deoarece pregatirea probei de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana presupune cunoasterea unor notiuni referitoare la actul de comunicare, stilurile functionale, tipuri de texte, camp semantic/ lexical etc.
La elaborarea Ghidului au participat profesori cu experienta si de prestigiu, carora le multumim pe aceasta cale pentru colaborare.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.042 sec