Gen si reprezentare in Romania comunista: 1944-1989

Gen si reprezentare in Romania comunista: 1944-1989
Preț: 44,95 lei
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-973-46-5276-1
Editura:
Anul publicării: 2015
Pagini: 368
Format: 16,5x23,5
Categoria: Stiinte Politice

DESCRIERE

Volum aparut sub egida Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc
 
Politica de construire a societatii socialiste promovata de partidul comunist a acordat un rol important femeilor. In incercarea de a defini mai bine acest rol, Luciana M. Jinga analizeaza situatia populatiei feminine in cele patru decenii de regim comunist. Axate pe doua dimensiuni majore – organizatia de masa a femeilor si femeia ca actor politic creat de partid –, cercetarile sale au la baza o mare varietate de surse, de la arhive, sondaje sau presa vremii, pina la lucrari de memorialistica si iconografie. Volumul urmareste aparitia primelor comitete de femei si transformarile prin care au trecut acestea pina la coagularea unei organizatii unice la nivel national, politica demografica si campaniile anti-avort, masurile de promovare a femeilor in structurile de conducere si initiativele egalitariste ale autoritatilor. Sint de asemenea prezentate cele mai importante hotariri ale Consiliului de Ministri referitoare la implicarea femeilor in viata politica, precum si un nomenclator din anii 1980 al meseriilor, specialitatilor si functiilor in care puteau fi incadrate femeile.
O veritabila carte-document, Gen si reprezentare in Romania comunista se adreseaza atit istoricilor si politologilor, cit si publicului larg interesat de sistemul politic comunist.
 
Din cuprins:
O „loterie” fara sanse de cistig. Femeile din cadrul PCdR • Aparitia organizatiei unice de femei • Consiliul National al Femeilor (1958-1989) • Epoca Ceausescu, epoca proiectelor • Principiul egalitatii sexelor • Promovarea femeii in Romania comunista – o politica de stat? • Munca „eliberatoare” • Reprezentarea feminina in structurile de stat si de partid • Traiectorii, evolutii, itinerare. Membrele Comitetului Central al Partidului Comunist Roman (1945-1989)

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.016 sec