Gânduri Pentru Fiecare Zi 2014 - Aivanhov

Gânduri Pentru Fiecare Zi 2014 - Aivanhov
Preț: 26,16 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
ISBN: 978-973-8107-88-5
Editura:
Anul publicării: 2013
Pagini: 392
Format: 10x16

DESCRIERE

In fiecare dimineaţă, înainte de orice activitate, reculegeţi-vă un moment, în ideea de a introduce în voi pacea şi armonia, legându-vă de Creator şi consacrându-I, prin rugăciune şi meditaţie, această zi care începe.

Esenţial este începutul. Aici, la început, forţele noi se declanşează şi se orientează. Pentru a acţiona corect, trebuie, întotdeauna, să începeţi prin a căuta Lumina.

Când vine noaptea, nu vă grăbiţi, în întuneric, să luaţi un obiect sau să începeţi vreo activitate; aprindeţi mai întâi o lampă şi apoi acţionaţi.

Ei bine, pentru orice activitate în viaţă, mai întâi aveţi nevoie să aprindeţi lumina, adică să vă concentraţi, să vă reculegeţi, înainte de a şti cum să acţionaţi. Dacă nu aveţi această lumină, veţi orbecăi, la stânga sau la dreapta, veţi bate la toate porţile, dar nu veţi face nimic bun.

Întreaga zi se va înscrie pe făgaşul pe care îl veţi da, chiar de dimineaţă, gândurilor voastre. Ca urmare a faptului că sunteţi sau nu atenţi şi vigilenţi, vă veţi deschide drumul sau, din contră, vi-l veţi bloca cu tot felul de lucruri inutile, sau chiar nocive.

Discipolul Ştiinţei Iniţiatice ştie cum să-şi înceapă ziua, dacă doreşte ca ea să fie fructuoasă, plină de mila lui Dumnezeu, până când va putea răspândi această milostenie în jurul lui, asupra tuturor făpturilor. El ştie că trebuie să aibă, încă de dimineaţă, o gândire fundamentală, în jurul căreia vor gravita, în timpul zilei, toate celelalte gânduri.

Dacă aveţi pentru fiecare zi un scop precis, o orientare precisă, un ideal de atins, toate activităţile vi se vor ordona, încet-încet, se vor organiza şi vor contribui la realizarea acestui ideal.

Chiar dacă unele gânduri şi sentimente străine, negative, vor încerca să pătrundă în voi, ele vor fi orientate şi puse în slujba Lumii Divine, vor fi obligate să meargă în direcţia pe care aţi ales-o.

Astfel, mulţumită acestui gând fundamental pe care vi l-aţi pus dis-de-dimineaţă în minte, în inimă, veţi putea înscrie această zi în Marea Carte a Vieţii.

Cum totul se înregistrează, odată ce aţi trăit o zi minunată, o zi a Vieţii Veşnice, nu numai că ea va fi înregistrată, nu numai că nu va muri, dar va încerca să antreneze şi celelalte zile pe urmele ei, pentru a-i semăna.

Incercaţi, cel puţin, să trăiţi bine o singură zi, căci ea le va influenţa pe celelalte: le va invita să le vorbească şi să le convingă să fie asemenea ei: echilibrate, ordonate, armonioase." (Omraam Mikhael Aivanhov)


18 IANUARIECine nu a fost într-o bună zi entuziasmat brusc de ideea binelui, a adevărului? Este însă greu să-ți acorzi apoi sentimentele cu această idee! Iar mult mai greu este să-ți pui în acord și faptele! Totuși, trebuie perseverat. Hrănind zilnic o idee în noi, ea se va impune în final sentimentelor, iar sentimentele, la rândul lor, se vor impune faptelor. Dar dacă o zi este de ajuns pentru a-ți schimba filosofia, este nevoie însă de mult timp și muncă pentru a înlătura un defect sau a te descotorosi de un obicei prost!

Pentru a ușura coborârea a unor idei din lumea spirituală în lumea fizică, gestul și cuvântul sunt printre mijloacele cele mai eficace. De aceea este foarte important să ne exersăm zilnic, și tocmai de aceea învățământul nostru ne prezintă numeroase metode. În același timp, o metodă nu reprezintă mare lucru în sine; dacă nu știm cum să o punem în aplicare, ea va rămâne ineficace. Fiindcă o metodă este numai o unealtă. Un cuvânt sau un gest ce îl repetăm își degajează forța numai dacă îi oferim un conținut, punând în el un gând și un sentiment.8 FEBRUARIEBebelușii, chiar nou născuții nu sunt numai niște mici trupuri: cei care se ocupă de ei trebuie să se gândească la sufletul, la spiritul lor. Dacă o fac, ei vor simți curând că atrag binecuvântările îngerului lor păzitor. Pntru că lângă fiecare copil există un înger care se ocupă de el, care îi dorește lumina, iubirea, bucuria. Dintre ordinele îngerești, există îndeosebi unul însărcinat cu supravegherea copiilor: cel al Elohimilor din sefirotul Nețah, iar copiii, care simt, își găsesc un adăpost lângă ei. Deseori, îngerul păzitor întâmpină însă mari greutăți în misiunea sa: foarte mulți copii sunt expuși influențelor nocive ale unor adulți inconștienți și chiar răi!

Îngerul păzitor veghează asupra copilului, caută să îl ocrotească, dar în planul fizic el este foarte îngrădit. De aceea, el este foarte bucuros să vadă lângă acest copil cel puțin o persoană care se gândește la sufletul său, îndrumându-l pe calea binelui și a luminii, înconjurându-l cu influențe armonioase. El este recunoscător acelei persoane care îl ajută în misiunea sa și o recompensează dăruindu-i lumina și bucuria sa.25 MARTIEExistă câteva diferențe între veselie și bucurie. Veselia se citește imediat pe un chip. Veselia este surâzătoare, din ea se răspândește ceva ușor. Bucuria vine din niște regiuni mai profunde. Putem suferi și simți în același timp bucurie, fiindcă prin această suferință simțim că suntem pe cale să înțelegem ceva esențial. Desigur, această bucurie profundă se poate exprima și prin veselie. De aceea se observă că mulți înțelepți sunt veseli. Ceea ce ei au înțeles le ușurează poverile existențiale. Contrar a ceea ce mulți își închipuie, înțelepții nu sunt nici triști, nici pesimiști, ei sunt veseli, și sunt în stare să râdă chiar în suferințe și încercări.

S-au studiat oare toate binefacerile răsului? El întreține suplețea în noi. El ne face mai ușori și ne îndeamnă să înaintăm. El ne face și mai iubitori. Cel care știe să râdă iubește mai mult decât alții. Și învață mai bine și mai repede decât alții.

3 APRILIEExistența zilnică este o serie de întâlniri cărora nu le acordăm o atenție suficientă. Ce înseamnă a respira, a te hrăni, a bea, a te spăla, a primi lumina și căldura soarelui, dacă nu niște întâlniri cu aceste patru elemente: pământul, apa, aerul și focul? Nu numai că îîntreaga noastră existență este constituită din aceste întâlniri, dar ea depinde de ele.

Noi intrăm zilnic în contact cu aceste patru elemente: cu pământul atunci când ne hrănim, cu apa atunci când bem și ne spălăm, cu aerul când respirăm, cu focul atunci când îl aprindem, dar și când primim lumina și căldura soarelui. Cele patru elemente nu sunt numai aceste forțe ale naturii ce le vedem manifestându-se în cazuri deosebite, precum cutremurele de pământ, furtunile, tornadele sau erupțiile vulcanice. Ele fac parte din viața noastră obișnuită de zi cu zi și putem deci zilnic intra în contact cu ele în mod conștient.9 MAIFrica este un instinct atât de necesar supraviețuirii speciei umane, dar poate lua în anumite cazuri niște forme atât de necontrolate și iraționale încât duce la dispariția multor bărbați și femei. De aceea nu trebuie să așteptăm să ne confruntăm cu mari pericole pentru a ne exersa să o învingem.

Vă confruntați brusc din când în când cu unele fapte, situații sau chiar niște cuvinte ce vă pot induce teama. De exemplu, cineva vă amenință că vă va lua ceva la care țineți mult, se opune unuia dintre proiectele voastre bune, În loc să vă temeți imediat și să vă încurcați în niște proteste timide și neîndemânatice, sau să plecați strigând și trântind ușa, nu spuneți nimic, rămâneți calmi. Când ești luat pe nepregătite, reacțiile instinctive nu fac decât să agraveze situația. Cine știe dacă nu sunt numai niște simple vorbe aruncate în vânt? Chiar dacă sunt reale, veți reuși mai bine să le faceți față păstrându-vă sângele rece. Încercați să vă reamintiți toate împrejurările în care, de frica a ce ați considerat drept un pericol, ați reacționat în mod impulsiv și apoi ați regretat.26 IUNIEPentru a supraviețui în planul fizic, depindem neapărat de lumea exterioară. Nu putem trăi fără elementele ce ne sunt date de pământ, de apă, de aer, de soare. Suntem creaturi, și toate creaturile sunt obligate să primească din exterior lumina, aerul, hrana, materialele cu ajutorul cărora își construiesc adăposturile etc. Întreaga noastră existență este susținută, întreținută de niște elemente ce ne vin din exterior. Numai Creatorul nu este supus acestei legi, El nu are nevoie de nimic din exteriorul Lui, pentru că El este Viața.

Dar în fiecare creatură, și în mod special în creatura umană. Creatorul a făcut să pătrundă o particulă din El Însuși, o scânteie, un spirit care este din aceeași natură ca El. Datorită acestui spirit care îi locuiește, oamenii pot, la rândul lor, să devină niște creatori. În loc să aștepte totul din exterior, ei trebuie să devină conștienți că, prin gândul lor, prin voința lor, ei au puterea de a acționa și capta anumite elemente necesare pentru a-și susține viața fizică, dar mai ales viața lor psihică. De aceea învățământul Inițiaților a fost întotdeauna învățământul spiritului creator. Acela care acceptă acest învățământ cucerește adevărata forță, adevărata libertate.17 IULIEA ști să respiri contribuie mult la armionia și la echilibrul interior, dar pentru aceasta sunt câteva reguli ce trebuie cunoscute. Mai întâo, este bine, în general, să nu respirăm pe gură, ci doar pe nas. Apoi, să inspirăm aerul foarte lent și să îl păstrăm în plămâni cât mai mult timp posibil. Expirul poate fi rapid și puternic. De exemplu, dacă simțiți o slăbiciune, ca și cum ați fi invadați de niște prezențe întunecate, faceți acest exercițiu: inspirați aerul lent, apoi eliminați-l dintr-o dată, îmaginându-vă că alungați și prezențele care creează aceste tulburări în voi.

Când aveți senzația că sunteți în sfârșit eliberați de acești intruși, inspirați, chemând în voi prezențe binefăcătoare. Imaginați-vă că inima voastră se umple de o lumină aurie, că devine un soare din care țâșnesc niște raze. Cum să nu se simtă spiritele îngerești atrase de un asemenea lăcaș?13 AUGUSTNeliniștea, agitația, tulburarea creează cele mai defavorabile condiții pentru activitatea gândului. De aceea, dacă aveți o problemă de rezolvat, o hotărâre importantă de luat, începeți prin a vă liniști. Faceți liniște în voi și încercați să vă proiectați cât mai mult posibil în voi înșivă, fiindcă în înalt veți găsi lumina. Când veți simți că ați atins un fel de înălțime, gândiți-vă la problema ce vă preocupă și așteptați... Răspunsul va începe să apară mai mult sau mai puțin clar; va fi poate doar o impresie vagă, greu de interpretat, dar va fi deja un indiciu. Nu renunțați. Reluați de câte ori este necesar, repuneți întrebarea: curând veți simți o clarificare, o certitudine, și în acel moment nu veți mai avea îndoieli; veți ști cum trebuie să acționați.

Lumina în intelect, căldura în inimă și o voință liberă: dacă îndepliniți cele trei condiții, veți găsi mereu cele mai bune răspunsuri la întrebările ce vi le puneți și veți lua hotărâri bune.16 SEPTEMBRIECineva v-a făcut un rău... Chiar dacă este greu, învățați să iertați. Aveți încredere în puterea entităților luminoase ale lumii invizibile care sunt mereu pregătite să vă ofere forță și curaj, când lucrați după legile lor. Dacă simțiți că persoana care v-a făcut rău merită cu adevărat să primească o lecție, adresați-vă acestor entități. Spuneți: „Iată ce mi-a făcut acea persoană, eu sufăr din cauza ei, eu mă confrunt cu multe greutăți (le puteți expune, dacă doriți). Eu vă cer să interveniți pentru a repara acest rău,” Depuneți astfel o plângere în fața Cerului, așa cum se face la tribunal, iar cerul va decide atunci cum va acționa. Voi nu trebuie în nici un caz să vă răzbunați.

Eu nu vreau să spun că trebuie înlăturați judecătorii, tribunalele, pedepsele, iar răufăcătorii să fie lăsați liberi, așteptând ca justiția divină să se ocupe într-o bună zi de ei! Nu, judecătorii și tribinalele trebuie să-și facă treaba cât mai bine, fiindcă este o lucrare dificilă. Eu vă atrag numai atenția asupra câtorva principii ale vieții spirituale.

21 OCTOMBRIEExistența umană este ca un ghem ce se desface: la început firul este solid, iar pe măsură ce timpul trece el se subțiază până se rupe, apoi vine sfârșitul. Fiecare trebuie să se pregătească pentru acest sfârșit, pentru a nu fi speriat în ziua în care îngerul morții îl va lua de mână și îi va spune: „Ieși din această închisoare în care ai fost întemnițat. Acum poți pleca, ești liber.”

Nu este însă suficient să-ți părăsești corpul fizic pentru a te elibera. Moartea este o adevărată eliberare numai pentru cel care, în timpul petrecut pe pământ, a știut să înfăptuiască o adevărată lucrare interioară pentru a se descotorosi de slăbiciunile sale fizice și psihice. Ați venit să vă încarnați tocmai pentru a lucra la eliberarea voastră, pentru a da sufletului și spiritului vostru din ce în ce mai multe posibilități de a învinge materia. Așadar, când vă va veni sfârșitul, veți pleca cu senzația că sunteții așteptați acolo unde veți merge. Apoi, într-o bună zi, după o perioadă de timp, veți reveni să vă continuați lucrarea.6 NOIEMBRIEDacă este atât de greu să găsim fericirea, este pentru că o așteptăm. Așteptăm să găsim marea iubire, așteptăm să întâlnim succesul, averea, mărirea, iar dacă nu apar suntem nefericiți. În realitate, fericirea nu este ceva care vine sau nu, așa, din exterior, ci o stare de conștiință ce depinde de buna înțelegere a lucrurilor. Nu trebuie să ne închipuim că am venit pe pământ ca să trăim în ușurință, plăceri, belșug. Am veni t pe pământ să învățăm și să ne perfecționăm. Or, cum să ne perfecționăm dacă nu avem zilnic noi probleme de rezolvat, noi obstacole de depășit? Pământul este o școală și, ca în fiecare școală, numai cei care învață și progresează pot fi fericiți.

Așadar, să nu așteptați ca fericirea să vină din exterior sub forma unor întâlniri sau condiții favorabile. Adevărata fericire, cea definitivă, nu poate veni decât de la voi, din felul vostru de a considera lucrurile și a lucra. Cu o bună judecată corectă, cu o filosofie adecvată, puteți deveni stăpânii fericirii voastre. Și mai ales să nu o așteptați fără să nu faceți nimic. Depinde de voi să acționați și să aplicați metodele ce vă vor permite să transformați necazurile în bucurii, eșecurile în succese.15 DECEMBRIEDe ce să lăsăm poezia celor care o scriu? A fi poet înseamnă, mai întâi, să creezi poezia în propria viață, străduindu-te să introduci în ea puritatea, lumina, iubirea, bucuria. Această poezie au nevoie să o simtă, să o respire creaturile, ceva ce armonizează, ce însuflețește...

Adevărata poezie este inseparabilă de viață. Așadar, încercați să deveniți zi de zi mai vii. Este atât de plăcut să întâlnești niște creaturi în care simți că totul este însuflețit, călduros, luminat! Iubim un pom fiindcă dă niște fructe, iubim un izvor fiindcă apa țâșnește cântând, iubim florile din cauza culorilor și a parfumului lor... La fel iubim și creaturile care se deschid pentru a oferi ceva clar, luminos, parfumat, melodios. Învățați să cultivați în voi această stare de strălucire. Obișnuiți-vă să vă smulgeți din inimă câteva particule vii pentru a le trimite altora... și veți ști ce înseamnă să trăiești în poezie.
Caracteristici
Numărul de pagini: 392
Formatul în cm. (l x L): 10 x 16
I. S. B. N.: 978-973-8107-88-5
Titlul original: Pensées Quotidiennes 2014
Link: www. aivanhov. fr

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.042 sec