Flora medicinala a Romaniei. Atlas

Flora medicinala a Romaniei. Atlas
Preț: 120,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2013
Pagini: 438

DESCRIERE

Flora medicinala a Romaniei. Atlas - Constantin Milica, Camelia Nicoleta Roman, Daniela Troia


…in convieţuirea multimilenară cu natura înconjurătoare, omul a fost preocupat de a cunoaşte cât mai multe detalii despre plantele existente în covorul vegetal din zona în care trăia, urmărind posibilităţile de a le utiliza în diferite domenii, precum alimentaţie, materiale de construcţie, industrie, vopsitorie, apicultură, dendrologie, cosmetică şi în prevenirea şi tămăduirea multor boli fizice şi psihice.

Pe teritoriul României, de la obcinele Bucovinei până în lunca Dunării şi de la dealurile Moldovei până în Câmpia de Vest a Banatului, există o mare diversitate de macro- şi microzone naturale, îmbrăcate cu peste 3. 500 de specii vegetale, atât de variate prin colorit, parfum şi conţinut biochimic benefic.

Orografia variată a pământului românesc, cu munţi înalţi, depresiuni montane şi premontane, platouri şi coline, dealuri şi câmpii, lunci şi litoralul Mării Negre, constituie condiţii ecologice favorabile pentru extinderea acestor mari diversităţi de plante, din flora spontană şi cultivată.

Mulţi specialişti consideră că valoarea acestor plante este deosebit de ridicată în comparaţie cu cea a altor regiuni din Europa, caracterizată printr-o poluare alarmantă, atât cu îngrăşăminte chimice, cât şi cu pesticide, administrate anual în sol.

Din numărul total de plante autohtone, circa 12% sunt folosite în medicina ştiinţifică şi tradiţională datorită purităţii lor şi unui conţinut ridicat în principii bioactive.

Timp de secole şi milenii, începând cu daco-geţii, poporul s-a bazat mult pe folosirea acestor plante medicinale, păstrând o veche şi utilă tradiţie, moştenită din generaţie în generaţie.

Este bine cunoscut că locuitorii satelor noastre, trăitori în vremi de restrişte, când erau ameninţaţi de hoardele cotropitoare, venite de pe alte meleaguri, îşi găseau refugiu în desişul codrilor care le dăruia atât adăpost cât şi hrana şi medicamentele naturale necesare.

Prezentul Atlas încearcă să uşureze cunoaşterea sortimentului de plante medicinale şi aromatice aflate pe teritoriul României, prin planşele colorate, în imagini de ansamblu şi de detaliu, precum şi prin textele alăturate care descriu caracterele morfologice ale plantelor, zonele naturale de răspândire şi organele vegetale utilizabile.

Punând bază pe experienţele sutelor de generaţii anterioare, axate pe testări repetate şi pe cercetări chimico-farmaceutice de profunzime, s-au conturat, pentru fiecare plantă, proprietăţile terapeutice şi acţiunile specifice în prevenirea şi combaterea multor maladii umane şi animale.

Toate acestea sunt corelate cu date concrete asupra conţinutului în substanţe bioactive care intră în interacţiune cu factorii declanşatori ai bolilor.

Lucrarea este pusă la dispoziţia tuturor locuitorilor ţării, de la elevi şi studenţi până la persoane mature şi vârstnice, toţi interesaţi de sănătatea proprie şi a celor din jur.

Nu excludem interesul iubitorilor de natură, al turiştilor şi al excursioniştilor pe meleagurile noastre, admiratori şi culegători de plante, atraşi de frumuseţea florilor, de parfumul plăcut degajat în jur şi de însuşirile terapeutice binecunoscute.

Susţinem ideea revenirii la frumoasa acţiune, din secolul trecut, de colectare şi valorificare a marii bogăţii pe care o reprezintă flora medicinală din covorul policolor de pe întinsul teritoriu al ţării.

Sănătatea poporului român va avea foarte mult de câştigat atunci când interesul pentru cultivarea, colectarea şi prelucrarea plantelor medicinale se va extinde în tot mai multe familii, în şcoli şi universităţi, în biserici şi mănăstiri, în colective şi asociaţii.
Prof. univ. dr. Constantin Milică


CUPRINS:

Afin
Albăstrele
Agriş
Amăreală
Anason
Angelică
Anghinare
Arahide
Arariel
Armurariu
Arnică
Asmaţui
Barba-împăratului
Bănuţi
Bătraniş
Bobornic
Boz
Brâncuţă
Brânduşă de toamnă
Brebenel
Brusture
Brusture dulce
Buberic
Busuioc
Busuioc sălbatic
Calomfir
Caprifoi
Călţunaşi
Cătină albă
Cătuşnică
Cârcel
Cârmâz
Ceasornic
Cerenţel
Chimion
Cicoare
Cimbrişor
Ciuboţica-cucului
Ciumăfaie
Coacăz negru
Coada-calului
Coada-racului
Coada-şoricelului
Coriandru
Crăiţe
Creţişoară
Creţuşcă
Cruşin
Curpen-de-pădure
Dediţei
Degeţel
Dracilă
Dreţe
Drob
Drobiţă
Dumbăţ
Dumbravnic
Echinaceea
Feciorică
Fenicul
Ferigă
Frag
Frăsinel
Fumariţă
Gălbenele
Ghimpe
Ghinţură
Ghiocel
Hamei
Hrean
Iarba-fiarelor
larba-şarpelui
Iarba-de-şoaldină
Iarbă-grasă
Iarbă-mare
Iederă
Ipcărige
Isop
Laptele-câinelui
Lavandă
Lăcrămioare
Lăsnicior
Lemn-câinesc
Lemnul-Domnului
Lemn-dulce
Leurdă
Liliac
Limba-boului
Limba-mielului
Linariţă
Lumânărică
Luminiţă
Mac de grădină
Macul roşu
Măceş
Măcriş
Măshiran
Mărul-lupului
Măselariţa
Mataciune …etc.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Alimentatie si Naturism - Cele mai comentate cărți

Created in 0.0391 sec