Fantasticul apei in proza romaneasca

Fantasticul apei in proza romaneasca
Preț: 30,00 lei
Disponibilitate: în stoc
Anul publicării: 2012
Pagini: 318
Categoria: Proza

DESCRIERE

Matrice cosmica si factor vital, continand in sine principiul binelui si al raului, apa a inspirat literatura lumii, a starnit imaginatia poetilor si prozatorilor, care i-au inchinat nenumarate opere, nu de putine ori in registrul fantasticului.

Apa planetei genereaza viata, naste cantecul si modeleaza natura umana – spune frumos, intr-o carte dedicata unui rau, Geo Bogza, un mare indragostit de ape: „Daca oamenii strabat lumea cantand, si vocea lor e puternica, iar calea pe care si-o taie intre un orizont si altul de o neintrecuta cutezanta, poate ca totul se petrece astfel pentru ca in ei mai dainuie tumultul marilor fluvii. Iar daca se dovedesc nebulosi, sau inventivi, sau visatori, nu sunt asa pentru ca in fiinta lor continua frenetica peregrinare a norilor? Dar, mai cu seama, daca par sortiti unui zbucium nepotolit, acesta fiind insusi ritmul launtric, cine ar putea sa uite ca, dincolo de fluvii si nori, in cea dintai si mirifica origine, ei au fost plasmuiti de vasta, neintrerupta, uriasa talazuire a oceanelor?”

Poporul roman traieste pe un teritoriu scaldat de ape, de la cele izvorate din munte – nenumaratele rauri, parauri, izvoare, cascade – la marele fluviu din sud si la poarta rasariteana a Marii Negre. De aceea, mitologia si folclorul nostru cunosc, in toate formele lor de expresie – balade, legende, basme sau cantece rituale –, o bogata tematica a apei, cu deschideri spre fabulos, magie, fantastic. Proverbele si zicatorile romanesti depoziteaza experiente legate de apa, cu adanci rezonante in filosofia si etica populara. Apa simbolizeaza trecerea, perisabilitatea lucrurilor ( „Apa trece, pietrele raman”), iluzia inselatoare ( „a fagadui marea cu sarea”), dar si valoarea (in basme, imparatul are un fecior mult iubit „si-l tine ca pe apa putina”). Obiceiuri si practici uitate, care nu-i mai spun nimic omului modern, au ramas in efigia zicalelor ca mici nuclee poetice: „Urciorul nu merge de multe ori la apa”, sau „I-a luat apa de la moara”. Surprinzatoare pentru un popor care nu traieste in intimitatea unei ape de mari dimensiuni (caci deschiderea noastra spre Marea Neagra marcheaza un spatiu redus) sunt doua expresii care se folosesc in mod curent: despre omul suparat se spune ca „nu e in apele lui”, ori – de-a dreptul fabulos – ca „i s-au inecat corabiile”.
Date tehnice

Titlu: Fantasticul apei in proza romaneasca
Pret: 30,00 RON
ISBN: 978-606-647-438-2
Format: A5
Pagini: 318

RECENZII

Rating general
2 (1 recenzie)
5 stele
0
4 stele
0
3 stele
0
2 stele
1
1 stea
0
Spune-ne opinia ta despre acest produs!
scrie o recenzie
2
Slabut,foarte slabut,batut apa in piua-ca tot e vorba de apa.Copy-paste din materiale de specialitate.Mult invelis,substanta mai deloc

Cărți noi - Proza

53,00 lei
55,00 lei (-3,64%)
Created in 0.056 sec