ETNOCRITICA

Preț: 39,00 lei
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2013
Pagini: 424

DESCRIERE

Calin Craciun (n. 1975, originar din Posmus, com. Sieu, Bistrita-Nasaud) este redactor al revistei Vatra (Tg.-Mures), unde publica articole de critica si istorie literara, si profesor de Limba si literatura romana la un liceu targumuresean.

A absolvit Facultatea de Litere a Univ. „Babes-Bolyai” (Cluj-Napoca, 2003, profilul Romana-Etnologie) si masteratul Istoria literaturii si sistemul criticii literare (2007) la Univ. „Petru Maior” (Tg.-Mures), unde si obtine titlul de doctor in filologie (2011) cu o varianta intermediara a cartii de fata. Etnocritica reprezinta debutul sau editorial, finalizand o cercetare inceputa in timpul facultatii clujene.

Miza demersului hermeneutic intreprins de Calin Craciun e de a introduce cu adevarat etnocritica in campul criticii literare, aducand in actualitate o tema aruncata candva in derizoriu, pe care acum autorul o valorifica dintr-o noua perspectiva culturala si estetica. In ansamblu, lucrarea aduce multe contributii originale intr-un domeniu care nu e la indemana oricui si impune, nu incape indoiala, un critic adevarat. (Cornel Moraru)

Cartea de fata propune instituirea unui nou domeniu al cercetarii literare, etnocritica, cu un obiect de cercetare, criterii si o denumire specifice, ba chiar cu o hermeneutica specifica. Ea are o raza de actiune si pondere enorma: insasi literatura, si chiar cultura, nationala, cea romana, dar aplicabila, de fapt, la oricare literatura si cultura nationala. Asa ceva presupune o munca de asimilare si apropriere iesite din comun, dar si, nu mai putin, o creativitate reala. (Virgil Podoaba)

Un debut indraznet in idee – poate chiar riscant – care pare a repropune si reargu-menta o perspectiva exegetica ocultata – ori doar ocolita – de ultima modernitate. Ca la orice temeritate de acest fel, decisiva e, insa, argumentatia; iar argumen- tatia lui Calin Craciun e temeinica, atenta la nuante si, nu mai putin, dialectica. (Al. Cistelecan)

E, practic, o istorie succinta si bine articulata a ideologiei literare romanesti, scrisa din perspectiva etnocriticii si cu mijloacele ei de cercetare. (Gheorghe Perian)

Calin Craciun valorifica, in cartea sa, principii, metode si concepte ale istoriei literare, ale criticii, teoriei literare si literaturii comparate, intr-o demonstratie logica, rigu-roasa si masurata, ce scoate in evidenta trasaturi si dimensiuni ale literaturii romane din perspectiva etnocriticii. (Iulian Boldea)

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0135 sec