Enigma cuantica. Fizica intalneste constiinta

Enigma cuantica. Fizica intalneste constiinta
Preț: 28,00 lei
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2011
Pagini: 288
Format: 13x20
Categoria: Mister

DESCRIERE

Teoria cuantica nu este doar una din multele teorii din fizica. Este cadrul pe care se bazeaza, in mod suprem, toata fizica actuala.

Pe Einstein il deranja ca teoria sustinea ca , daca observi un atom ca este intr-un loc, faptul ca l-ai privit il face, in realitate, sa fie acolo – el nu era acolo inainte sa-l vezi tu. Oare asta se aplica si la lucrurile mari? In principiu da.

Luand in deradere teoria cuantica, Einstein l-a intrebat odata pe un coleg fizician, pe jumatate in gluma, daca el credea ca Luna este acolo numai atunci cand se uita la ea.

Cartea noastra se concentreaza pe faptul ca teoria cuantica neaga existenta unei lumi reale independente de observarea acesteia.

…ca student in post-doctoral, m-am mirat de „dualitatea particula-unda” (legata de ciudatenia numita de fizicieni „problema masuratorii”). Este vorba de paradoxul ca, intr-un experiment, un atom poate fi aratat ca un lucru compact si concentrat, dar intr-un alt experiment, ai fi putut sa arati atomul acela ca fiind in stare difuza, intins pe o regiune vasta…

…in incercarea de a intelege atomul, fizicienii au construit mecanica cuantica, cea mai reusita teorie din stiinta si baza unei treimi din economia noastra.

Spre marea lor jena, ei nu au aflat ca, prin teoria lor, fizica se intalneste cu constiinta. Autorii Bruce Rosenblum si Fred Kuttner explica toate acestea intr-un limbaj non-tehnic, cu ajutorul unor povesti si anecdote imaginare despre cei care au elaborat teoria.

Ei prezinta misterul cuantic in mod onest, subliniind ce este si ce nu este speculatie. Descrierea pe care o face Enigma cuantica dovezilor cuantice experimentale, precum si prezentarea teoriei cuantice prin care sunt explicate, este indiscutabila. Dar interpretarea a ce inseamna toate acestea da nastere la controverse incinse.

Insa fiecare interpretare a fizicii cuantice implica si constiinta. Ca urmare, Rosenblum si Kuttner trec la a exploata constiinta insasi - si dau peste mecanica cuantica.

Liberul arbitru si principiile antropice devin chestiuni cruciale, iar conexiunea dintre constiinta si cosmos, sugerata de cosmologi cuantici de varf, depaseste orice paradigme.

Cititorii sunt adusi la o granita unde stiinta speciala a fizicienilor nu mai este singurul ghid pe care sa te bazezi. In schimb, vor gasi acolo dovezile si indiciile furnizate de mecanica cuantica, precum si capacitatea de a face propriile speculatii.

CUPRINS:

1.Prezentarea enigmei

2.Einstein le numea „infricosatoare”. Si as vrea sa fi stiut asta

3.Vizita la Neg Ahne Poc. O parabola cuantica

4.Viziunea noastra newtoniana despre lume. O lege universala a miscarii

5.Restul fizicii clasice. Salut, mecanica cuantica

6.Cum s-a impus cuantica asupra fizicii

7.Ecuatia lui Schrodinger. Noua lege universala a miscarii

8.O treime din economia noastra

9.Scheletul din dulap

10.Minunata, minunata Copenhaga

11.Controversata pisica a lui Schrodinger

12.In cautarea unei lumi reala – EPR

13.Actiuni infricosatoare. Teorema lui Bell

14.Ce se intampla? Interpretarea enigmei cuantice

15.Misterul constintei

16.Misterul se intalneste cu enigma

17.Constiinta si cosmosul cuantic

Sugestii bibliografice

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.036 sec