Egali, diferiti, normali

Egali, diferiti, normali
Preț: 58,80 lei
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2015
Pagini: 471
Format: 13x20
Categoria: Carti Diverse

DESCRIERE

Egali, diferiti, normali - Marina Giuffre

Voci şi contra-voci. Caleidoscopul biografiilor

Martina Giuffré, Enzo Abruzzese, Baskim Berisa, Marco Bevilacqua, Marínela Constantin, Ion Dumitru, Fiore Manzo, Denise Petcu, Draga Petrovic, Badema Ramovic

In acest capitol vom face o scurtă călătorie printre poveştile bărbaţilor şi femeilor care, în cadrul proiectului, au urmat cursul Fuochi Attivi (Focuri Active) al Fundaţiei Romani Italia, dintre care o parte au participat şi la cursul de comunicare organizat de Stampa Romana.

Unii dintre ei au mai participat activ şi la cercetarea coordonată de Universitatea La Sapienza din Roma, aşa cum am arătat în introducere.

Poveştile culese aici sunt rezultatul naraţiunii orale a poveştilor lor de viaţă, din timpul câtorva interviuri înregistrate de mine şi apoi transcrise şi inserate, în unele cazuri, în mărturia scrisă de interlocutori. în toate cazurile povestea a fost recitită, revăzută, comentată, modificată şi în final „intitulată”.

Din dialogul cu participanţii la cursuri a reieşit de mai multe ori dorinţa de a povesti în calitate de indivizi, şi nu doar ca grupuri, ca şi când nu ar mai fi existat până atunci posibilitatea de a povesti despre romi luaţi individual, ci doar ca obs, ca grupuri de familie sau ca „grup etnic”.

Naraţiunea are aici o semnificaţie profund politică, pentru că faptul de a povesti despre romi luaţi ca grupuri, şi aproape niciodată ca indivizi, poate fi interpretat în anumite contexte ca formă de dominare discursivă a majorităţii asupra minorităţii, ca un fel de alienare a indivizilor, cărora le este atribuită o identitate percepută de ei ca o „cuşcă” din care nu pot ieşi ca să-şi poată spune povestea.

Decizia de a introduce un întreg capitol despre poveştile de viaţă ale celor din grupul cu care am lucrat ţine tocmai de această prioritate: poveştile romilor nu sunt doar poveşti ale unor grupuri, ci poveşti ale unor indivizi în carne şi oase.

Iar poveştile spuse de Ion, Marinela, Badema, Baskim, Fiore, Enzo, Marco, Denise şi Draga redau dimensiunea calei-doscopică şi eterogenă a lumii romilor.

Aşa cum scriam în altă parte (Giuffre, 2012), cred că postura antropologului trebuie să fie în primul rând cea de „ascultător de voci”: să asiste la acel spectacol surprinzător, neaşteptat, la care am fost primiţi intrând în „lumile altora”, ceea ce ne permite în primul rând să lărgim orizonturile cunoaşterii umane (cf. Fernandez, 1999)...


DIN CUPRINS:

Prefaţă — Campania Romaidentity - Numele meu este Rom
Natascia Palmieri, Vincenzo Nocifora

Introducere
Martina Giuffré

Negări şi oximoroane. Radicalismul stereotipurilor gagiilor fată de romi
Sobrina Tosí Cambini

Romii între stereotipuri şi „normalitate”. Studiucomparativ pentru Italia, Spania şi România
Martina Giuffré

Strategii, agency, rezistenţe şi rezilienţe rome în Italia
Martina Giuffré

Voci şi contra-voci. Caleidoscopul biografiilor
Martina Giuffré, Enzo Abruzzese, Baskim Berisa, Marco Bevilacqua, Marínela Constantin, Ion Dumitru, Fiore Manzo, Denise Petcu, Draga Petromc, Badema Ramovic

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.047 sec