Dumnezeițele din Moravia

Dumnezeițele din Moravia
Preț: 50,00 lei
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2015
Pagini: 448
Categoria: Dezvaluiri

DESCRIERE

În Carpații Albi, distanțele mari și izolarea au făcut posibilă păstrarea vreme de secole a unei vechi tradiții magice, aceea a dumnezeițelor: ele erau vindecătoare, cunoscătoare ale ierburilor medicinale, puteau citi viitorul și refuzau să acționeze altfel decât în numele binelui.
Dora Idesová este ultima descendentă a unei familii de dumnezeițe, dar nu este continuatoarea lor; în urma unor întâmplări dramatice, ea a crescut într-un orfelinat. Dora este etnograf, tradiția dumne­zei­țelor i se pare demnă de a fi studiată fără granițe ideologice, dar pentru ea nu poate fi un mod de viață. Pe măsură ce studiile ei avansează, Dora descoperă că evenimentele care i-au influențat viața nu au stat sub semnul hazardului, ci al înfruntării dintre bine și rău.
 
Romanul pseudo-documentar Dumnezeițele din Moravia a fost evenimentul literar al anului 2012 în Republica Cehă. Atingând teme de istorie recentă comune țărilor din fostul bloc comunist (politi­zarea și folosirea ­psihiatriei ca instrument de represiune, abuzurile și abrutizarea din orfelinate), cartea poate fi citită ca o pledoarie pentru păstrarea tradiției ­magico-religioase în afara imixtiunilor ideologice, pe de-o parte, și ca un manifest pentru asumarea trecutului, oricât de traumatic ar fi el, pe de altă parte.
Simt nevoia să înţeleg trecutul şi să mă împac cu el. În timp ce îmi caut subiectul, îmi adun materialul şi scriu, nu încetez nicio clipă să mă întreb cum m-aş comporta eu în situaţii istorice critice. De ce parte aş fi? Aş cădea pradă nebuniei mulţimii sau aș face parte din minoritatea de opoziţie? Cât de mult aş fi apoi dispusă să plătesc pentru aceasta? Nutresc un mare respect pentru trecut, ale cărui evenimente nu pot fi în niciun caz clasificate în alb şi negru. Aceasta este opinia pe care încerc s-o exprim în cărţile mele. Şi sper că acest lucru interesează şi pe alţii.
 
Kateřina Tučková

Kateřina Tučková s-a născut în 1980 la Brno și a crescut într_un sat din sudul Moraviei. A urmat studii universitare de istoria artei și literatură cehă la Universitatea Masaryk din Brno și la Univer­sitatea Carolină din Praga, a fost de-a lungul timpului curatorul a numeroase expoziții de pictură contemporană, atât în Republica Cehă, cât și în străinătate, și a semnat mai multe lucrări dedicate artei contemporane.
 
Tučková a publicat până acum nuvela Montespaniáda, în 2006, și două romane, Vyhnání Gerty Schnirch în 2009 și Dumnezeițele din Moravia [Žítkovské bohyně ] în 2012. Acesta din urmă a avut un uriaș succes de librărie în Republica Cehă și a consacrat-o pe autoare ca fiind una dintre cele mai îndrăznețe și originale voci din literatura cehă contemporană. Apreciarea publicului a făcut din această carte un fenomen literar și i-a adus autoarei următoarele premii: Josef Škvorecký, 2012, Premiul pentru bestseller, 2012, Magnesia Litera – Premiul cititorilor, 2013, České knihy – Premiul cititorilor, 2013. În 2014, Teatrul Municipal din Zlín a pus în scenă o dramatizare a romanului, iar drepturile cinematografice au fost cumpărate de FilmBrigade.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.045 sec