Drept penal. Partea speciala II Analiza dispozitiilor actualului si viitorului Cod penal al Romaniei

Drept penal. Partea speciala II  Analiza dispozitiilor actualului si viitorului Cod penal al Romaniei
Preț: 32,00 lei
Disponibilitate: în stoc
Anul publicării: 2012
Pagini: 308
Categoria: Penal

DESCRIERE

Data aparitiei: Mai 2012De ce Drept penal - partea specială - pe înţelesul studenţilor?

La prima vedere, poate părea hilară o astfel de abordare, dar … Este tragic faptul că studenţii (pentru că lor li se adresează, în special), ajung în anul III, fără a avea clarificate noţiunile (cei care au şi "reuşit" să le asimileze) de Drept penal - partea generală, şi se "trezesc" că trebuie să facă o analiză a unei infracţiuni şi nu ştiu cu ce să "înceapă" şi unde să "termine".

După 15 ani de activitate didactică (predare/seminarizare a disciplinelor Drept penal - partea specială şi Dreptul mediului), dar şi de activitate practică (asistare/reprezentare şi în cauze penale), am "înţeles" că trebuie "nuanţată" abordarea predării/seminarizării problematicii teoretice (şi a Dreptului penal - partea specială) de o manieră mai "facilă" înţelegerii.

De regulă, studenţii îşi "scuză" lipsa/înţelegerea greşită a noţiunilor şi "acuză" faptul că explicaţiile prezentate în cursuri/tratate de specialitate sunt prea "stufoase" sau că nu sunt "sistematizate" …

Având în vedere politica de "învăţare centrată pe student", dar (mai ales) faptul că s-ar "impune" metode "moderne" de predare/seminarizare (gen proiecţie de … "diapozitive") care să "înlocuiască" metodele "învechite" (dar care şi-au verificat eficienţa), am "hotărât", la insistenţa studenţilor, să "transpun" pe hârtie/în format digital, ce ei analizau (împreună cu mine) pe tablă (la propriu, pentru că aşa au învăţat "penalul special").

Lucrarea am structurat-o conform programei analitice a disciplinei Drept penal - partea specială, de la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Româno-Americane (disciplina fiind studiată, în anul III, pe parcursul a două semestre, ca două discipline distincte, Drept penal - partea specială 1 şi Drept penal - partea specială 2).

Prima (Drept penal - partea specială - I) este structurată în două părţi. În prima parte, am realizat o analiză a infracţiunii, în general, explicând "structura"/"modelul" de analiză a oricărei infracţiuni şi încercând "sistematizarea"/"concentrarea" noţiunilor/explicaţiilor din cadrul acesteia/acestuia (începând cu obiectul juridic şi terminând cu epuizarea infracţiunii). În partea a doua, am analizat infracţiunile prevăzute în Titlurile I-V ale Părţii speciale a Codului penal, pe "structura"/"modelul" de analiză prezentată/prezentat în prima parte a volumului I.

În prezenta (Drept penal - partea specială - II), am analizat infracţiunile prevăzute în Titlurile VI-XI ale Părţii speciale a Codului penal, pe aceiaşi/acelaşi "structură"/"model" de analiză prezentată/prezentat în prima parte.

De precizat faptul că, fără a afecta conţinutul ştiinţific al lucrării, am renunţat la teoretizările excesive, preferând să prezint, în cuprinsul analizei infracţiunilor prevăzute în Partea specială a Codului penal, explicaţiile "esenţiale", iar în subsolul acesteia, explicaţiile "suplimentare". Am adoptat această abordare, pornind de la cele mai sus sesizate dar şi de la realitatea că studenţii (marea majoritate) se pregătesc să devină practicieni (nu teoreticieni) ai dreptului. De asemenea, chiar dacă analiza infracţiunilor este realizată conform dispoziţiilor Codului penal în vigoare, am făcut referire şi la dispoziţiile corespondente din viitorul Cod penal.

Dacă am procedat corect, şi demersul îşi va dovedi utilitatea, va hotărî timpul şi cei cărora le este adresată.

Autorul


Date tehnice


Titlu: Drept penal. Partea speciala II
Pret: 32,00 RON
ISBN: 978-973-127-794-3
Format: Academic
Pagini: 308

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.056 sec