Drept executional penal

Drept executional penal
Preț: 65,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2015
Categoria: Carti Diverse

DESCRIERE

Combaterea fenomenului infractional nu se poate realiza numai intr-o forma declarativa, prin condamnarea inculpatului vinovat de savarsirea infractiunii. Pronuntarea hotararii penale de condamnare nu este suficienta, ci este nevoie de desavarsirea activitatii de infaptuire a justitiei penale, prin aducerea la indeplinire a celor stabilite in mod definitiv de instanta de judecata. Legiuitorul roman a adoptat norme speciale care reglementeaza executarea hotararilor penale definitive, ele constituind o solida garantie ca aceasta activitate se desfasoara in limite legale si cu respectarea drepturilor si intereselor legitime ale subiectilor executarii.

Perfectionarea legislatiei privind executarea sanctiunilor penale contribuie la imbunatatirea metodelor de reeducare a condamnatilor si la reintegrarea lor sociala si, prin toate acestea, la prevenirea savarsirii de noi infractiuni. De aceea, este importanta cunoasterea normelor de drept executional penal nu numai de catre profesionisti, dar si de societate in general, care trebuie sa se implice in reinsertia celor ce au executat o pedeapsa sau o masura dispusa de organele judiciare in cursul procesului penal.

Avand in vedere cele de mai sus, profesorul Marcel Ioan Rusu, reputat specialist in domeniu, a elaborat prezentul curs, in care este abordata problematica actuala si complexa a unei stiinte relativ noi – „drept executional penal” –, punandu-se accent pe rolul si importanta executarii pedepselor bazate pe norme de drept stiintifice, pe principii moderne (legalitate, umanism, individualizare).

Lucrarea „Drept executional penal” se adreseaza in primul rand studentilor, care se vor familiariza cu institutiile juridice specifice acestei ramuri de drept, alaturi de unele institutii din partea generala a dreptului penal substantial (pedepsele principale, pedepsele completare, pedepsele accesorii, masurile educative aplicate minorilor etc.), cat si de drept procesual penal (masura arestarii preventive, procedurile de punere in executare a hotararilor penale definitive etc.). De asemenea, poate fi utila magistratilor si avocatilor, precum si tuturor celor implicati in organizarea si functionarea sistemului penitenciar sau a sistemului de probatiune din Romania.

In cuprinsul cartii „Drept executional penal” este prezentata institutia inchisorii in evolutia sa istorica pana in prezent, cand se pune accent pe umanizarea regimului penitenciar, pe respectarea drepturilor condamnatilor, facandu-se si o analiza detaliata a modului de acordare a recompenselor pentru condamnati, dar si a sanctiunilor ce la pot fi aplicate in caz de nerespectare a ordinii si disciplinei la locurile de detinere si de punere in pericol a sigurantei penitenciarelor sau a centrelor in care sunt internati minorii.

Capitolele si sectiunile se succed intr-o ordine fireasca, urmarindu-se realizarea unei imagini de ansamblu a unei lumi in care fiecare condamnat trebuie sa isi descopere capacitatea de a se adapta noilor conditii de privatiune ca urmare a aplicarii unei pedepse sau a unei alte masuri. Astfel, sunt analizate:
•    raporturile juridice executionale penale;
•    notiunea de regim penitenciar si felurile regimurilor de executare a pedepselor privative de libertate (de maxima siguranta, inchis, semi-deschis, deschis);
•    drepturile si obligatiile condamnatilor;
•    executarea pedepselor principale si a celor accesorii si complementare aplicate atat persoanelor fizice, cat si persoanelor juridice;
•    executarea masurilor educative aplicate minorilor;
•    executarea masurilor de siguranta;
•    executarea masurii arestarii preventive in centrele de retinere si arestare preventiva.

In partea finala a cursului de „Drept executional penal”, cititorii vor gasi aprecieri referitoare la justitia restaurativa, precum si cu privire la sistemul probatiunii in Romania.

Analiza si comentariile au la baza dispozitiile Codului penal adoptat prin Legea nr. 286/2009 si ale Codului de procedura penala adoptat prin Legea nr. 135/2010, precum si prevederile noilor legi speciale in materie – Legea nr. 252/2013 privind organizarea si functionarea sistemului de probatiune, Legea nr. 253/2013 privind executarea pedepselor, a masurilor educative si a altor masuri neprivative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal si Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal –, toate acestea intrate in vigoare la 1 februarie 2014.

Marcel Ioan Rusu este in prezent profesor universitar doctor la Facultatea de Drept a Universitatii „Lucian Blaga” din Sibiu si judecator la Tribunalul Sibiu, Sectia penala.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.060 sec