Drept civil. Teoria obligatiilor

Drept civil. Teoria obligatiilor
Preț: 65,00 lei
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-606-27-0281-6
Editura:
Anul publicării: 2015
Pagini: 520
Categoria: Civil

DESCRIERE

Obligatia constituie temelia intregului edificiu cunoscut in stiinta dreptului, de la jurisconsultii romani si pana la consacrarea in legislatiile moderne, sub denumirea de teoria obligatiilor.

Tinand seama de istoricul titulaturii diferite sub care a aparut anterior prezenta lucrare („Obligatii civile”, „Teoria obligatiilor civile”, „Teoria generala a obligatiilor civile”), autorii au apreciat ca fiind mai potrivit titlul „Drept civil. Teoria obligatiilor”, cu atat mai mult cu cat, in opinia acestora, primele doua discipline de drept civil (din anul I si, respectiv, anul II) ar trebui intitulate „Drept civil. Teoria generala”, respectiv „Drept civil. Teoria drepturilor reale”. Pana la aparitia unei lucrari stiintifice unitare intitulate „Teoria drepturilor si obligatiilor civile”, au fost preferate titlurile amintite mai sus.

Obiectul cursului „Drept civil. Teoria obligatiilor” il constituie analiza obligatiilor civile, carora noul Cod civil le dedica intreaga Carte a V-a „Despre obligatii”, de la Titlul I la Titlul XI, art. 1164-2499.

Lucrarea „Drept civil. Teoria obligatiilor” respecta aproape in totalitate structura adoptata de legiuitor in redactarea Codului civil, urmand logica acestuia in asezarea institutiilor.

Astfel, mai intai sunt infatisate notiuni generale despre obligatiile civile si izvoarele acestora, urmate de capitole dedicate contractului ca izvor de obligatii si efectelor sale, actului juridic unilateral, faptelor juridice licite si faptului juridic ilicit, obligatiilor complexe si celor afectate de modalitati, executarii obligatiilor, transmisiunii, transformarii si stingerii acestora, garantiilor generale si celor speciale care asigura executarea obligatiilor. Pentru fixarea cunostintelor teoretice, expunerile sunt insotite, acolo unde s-a considerat necesar, de reprezentari grafice care au rolul de a sintetiza si clarifica notiunile prezentate, astfel incat studentii sa aiba o privire de ansamblu asupra structurii teoretice a institutiei respective.

„Drept civil. Teoria obligatiilor” prezinta concepte, teorii, opinii, formuleaza definitii, evalueaza critic unele prevederi si se preocupa de noile aspecte reglementate cu privire la configurarea contractului (negociere, incheiere, buna-credinta, validare), raspunderea contractuala, raspunderea pentru fapta altuia sau de noile institutii, cum sunt: impreviziunea, cesiunea contractului, imbogatirea fara justa cauza etc.

Cursul „Drept civil. Teoria obligatiilor” se adreseaza in primul rand studentilor si masteranzilor, dar este util, totodata, teoreticienilor si practicienilor, avand in vedere importanta si frecventa raporturilor obligationale civile in societatea contemporana.

Despre autori:
Iosif Robi Urs
Absolvent al Facultatii de Drept din cadrul Universitatii „Babes Bolyai” din Cluj-Napoca (1968) si doctor al aceleiasi Universitati (1977). Profesor universitar al Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Titu Maiorescu din Bucuresti (din 1999) si Presedinte al Consiliului de Administratie. membru onorific al Institutului de Cercetari Juridice al Academiei „Andrei Radulescu” si Doctor honoris causa al Leibniz University Institute of Arts and Science din Statele Unite ale Americii. Autor si coautor la 18 lucrari monografice, 34 manuale si cursuri universitare, 31 comunicari stiintifice, 71 de studii si articole in reviste de specialitate.  
Petruta-Elena Ispas
Absolventa a Facultatii de Drept din cadrul Universitatii din Bucuresti (2008), Doctor al Scolii doctorale, domeniul Drept, a Universitatii Titu Maiorescu si Doctor „sobresaliente cum laude” al Universitatii din La Coruña, Spania; in prezent, lector la Facultatea de Drept a Universitatii Titu Maiorescu (disciplina Drept civil) si avocat in Baroul Bucuresti. Coautor la 4 cursuri universitare si autor a 30 studii si articole in reviste de specialitate.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.053 sec