Drept civil. Persoanele. Editia 3 - In Reglementarea Noului Cod Civil

Drept civil. Persoanele. Editia 3 - In Reglementarea Noului Cod Civil
Preț: 39,90 lei
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2012
Pagini: 248
Categoria: Civil

DESCRIERE

Data aparitiei: 05 Mar 2012
Nr pagini : 248

Lucrarea "Drept civil. Persoanele. Editia 3" sintetizeaza principalele probleme pe care le ridica studiul celor doua mari categorii de subiecte ale dreptului civil: persoana fizica si persoana juridica.


Adoptarea noului Cod civil îi obligă pe autorii de cursuri universitare să-şi revizuiască lucrările, pentru a le pune de acord cu inovaţiile pe care acesta le introduce în peisajul juridic românesc. Din perspectiva prezentei lucrări prezintă importanţă nu doar faptul că materia „persoanelor” a fost reintegrată în Cod, ci şi schimbarea de concepţie pe care noua reglementare o marchează.
Astfel, persoana fizică nu mai este privită doar ca o abstracţiune juridică – titularul de drepturi şi obligaţii civile, ci şi ca o realitate complexă – biologică, psihică, socială – obiect al protecţiei juridice, aspect care reiese cu prisosinţă din reglementarea drepturilor personalităţii. Noul Cod civil nu are însă un caracter de noutate absolută, nici măcar în materia persoanelor, ci valorifică multe din prevederile reglementărilor cărora le ia locul, dar şi din ideile care au fost enunţate în cursul dezbaterilor doctrinare.
Ediţia a 3-a a lucrării „Drept civil. Persoanele” este astfel regândită din perspectiva noii reglementări, fără a omite să semnaleze elementele de continuitate. Scopul său nu este acela de aface un elogiu noului Cod civil, aşa încât, acolo unde a crezut că este cazul, autorul nu s-a sfiit să afirme şi să argumenteze că ar fi putut fi găsite şi soluţii mai potrivite decât cele pe care prevederile acestui act normativ le oferă.
Lucrarea se adresează, în primul rând, studenţilor de la facultăţile de drept. Este motivul pentru care autorul a încercat o sintetizare a principalelor probleme pe care le ridică studiul celor două mari categorii de subiecte ale dreptului civil: persoana fizică şi persoana juridică. Nu doar analiza dreptului pozitiv stă la baza lucrării, ci sunt valorificate şi cele mai noi rezultate ale confruntărilor doctrinare de dată recentă în ceea ce priveşte modul de abordare a omului ca subiect şi obiect al dreptului. Acest fapt, ca şi bogata bibliografie română şi străină citată, împreună cu o prezentare a legislaţiei conexe şi a jurispridenţei care-şi păstrează relevanţa şi sub imperiul noului Cod civil, fac din această lucrare un reper interesant pentru toţi cei preocupaţi de studiul subiectelor dreptului civil sau de rezolvarea unor aspecte practice, iar nu numai pentru studenţi.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.029 sec