Drept civil Obligatii in reglementarea noului Cod civil

Drept civil Obligatii  in reglementarea noului Cod civil
Preț: 95,00 lei
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2012
Pagini: 703
Format: 17x24
Categoria: Civil

DESCRIERE

Obligatiile reprezinta una dintre cele mai importante si, poate, cea mai dificila materie reglementata de noul Cod civil.

Iar aceasta carte este printre primele care analizeaza in ansamblu partea generala a obligatiilor in noul Cod civil, adica ceea ce se numeste teoria generala a obligatiilor civile. Este vorba despre sensul, intemeierea si explicarea mecanismelor obligationale.

Cartea trateaza toate institutiile clasice ale obligatiilor: transformarea, transmiterea si stingerea obligatiilor, garantiile – personale si reale si izvoarele obligatiilor – faptul juridic licit, actul unilateral, contractul si raspunderea civila delictuala.

In prefata lucrarii, autorul, profesor la Facultatea de Drept a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, dezvaluie ca, scriind aceasta carte, a fost interesat „nu numai cum este acum obligatia reglementata, dar si care e punctul de fractura cu vechiul codice, care este sursa intelectuala, iar nu atat normativa, a reglementarii din noul Cod civil.

Dar o carte de drept este prin definitie un efort de a explica tehnic obligatia civila, de aceea nu am putut consacra randuri prea lungi sensurilor non-juridice ale textelor analizate.

Texte care impun un efort exegetic ce va trebui suplimentat in viitor cu mai multa jurisprudenta, dar si cu o reflexie asupra sensurilor culturale ale noii legi. Toate acestea vor ramane de facut in viitor, care cu cat se apropie, cu atat va face din noul cod o lege veche.”

Fragment din carte:


1.1. Novatia (art. 1609-1614 N.C.C.; art. 1128-1137 C. civ)

Efectele novatiei sunt impuse de vointa partilor acordului novator ii marcheaza transformarea raportului obligational primitiv.

Extinctia obligatiei initiale si aparitia simultana a uneia noi sunt termenii contradictorii ai binomului ce constituie efectul juridic specific al novatiei.

Esentialmente, efectul definitoriu al novatiei este discontinuitatea juridica; în sensul ca obligatia inovata, noua obligatie, se deosebeste de cea veche, care moare odata cu nasterea noii obligatii.

Deci, daca partile nu prevad altfel, transformarea obligatiei primitive valoreaza stingerea ei fara executare.
………………………


CUPRINS:

Preliminarii

Capitolul I
Regimul general al obligatiilor

I. Dinamica obligatiilor
II. Stingerea obligatiilor in lipsa platii
III. Executarea obligatiilor
IV. Drepturile creditorului asupra patrimoniului debitorului

Capitolul II
Garantarea obligatiilor

I. Garantiile personale
II. Garantiile reale

Capitolul III
Izvoarele obligatiilor

I. Faptul juridic licit
II. Actul juridic unilateral
III. Contractul
IV. Raspunderea civila delictuala


Autor: Paul Vasilescu

Data aparitiei : 10.04.2012

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.047 sec