Doti
44,95 lei

Doti

Doti
Preț: 44,95 lei
Disponibilitate: în stoc
Anul publicării: 2011
Pagini: 456
Format: 15x23,5
Categoria: Romane

DESCRIERE

Doti este integrala operei poetice a lui Radu Stanca. Editia a fost prefatata si ingrijita de criticul Ioana Lipovanu, care a adaugat editiilor precedente poeme inedite.


„Nu cunosc decit o poezie trista, exclama Radu Stanca. Dar tristetea, autentica, organica, este tot suferinta. Patetism exista in toata opera sa, fie ca e vorba de lamentatia lirica, fie de cea teatrala; patetic este si eseistul, asa cum, pentru Radu Stanca, arta actorului, la origine, se releva tot astfel. Suferinta constituie o cauza a cauzelor; ars doloris e o arta patetica, reintoarsa mereu la propriile radacini, renascind din propria-i cenusa. Nu intimplator a retinut scriitorul tocmai acest aforism goethean: Numai insuficientul este creator. Presimtirea permanenta a mortii, a iminentei caderi, inseamna pentru Radu Stanca unul din acele moduri tipice ale insuficientului, una din modalitatile lui estetice, care fecundeaza, in opera de arta in genere si in cea poetica in special, dispozitii artistice dintre cele mai caracteristice.
Nimic nu dezvaluie insa mai deplin secretul creatiei sale decit o meditatie a lui Serenus Zeitblom, dupa care orice expresie devine in fond plingere, precum muzica, deoarece aceasta, din clipa in care ajunge la constiinta de sine ca mijloc de expresie, se preschimba in lamentatie. Muzica strabate poezia stanciana ca o plingere cu rafinate desfolieri, invaluind si estompind strigatul existential.” (Ion Vartic)

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Titluri de același autor

Created in 0.017 sec