Doctrina secretă, Vol. 1

DESCRIERE

Stanțele Cărții lui Dzyan • Timpul și mentalul universal • Cauzele Ființei • Cauzele Existenței • Forma Unică de Existență • Alaya, Sufletul Universului. Ierarhiile septenare • Antichitatea științelor fizice • Monade și Atomi • Chimia ocultă

DOCTRINA SECRETĂ ne învață că pentru a deveni un Zeu divin, pe deplin conștient – și chiar unul dintre cei mai elevați – INTELIGENȚELE Spirituale Primordiale trebuie să treacă prin stadiul uman. Iar cuvântul uman nu se referă numai la umanitatea noastră terestră, ci și la muritorii care locuiesc în oricare altă lume, adică la acele Inteligențe care au atins echilibrul adecvat între materie și spirit, pe care noi îl avem acum, de când s-a trecut de mijlocul celei de-a Patra Rase Rădăcină a celui de-al Patrulea Ciclu. Fiecare Entitate trebuie să-și câștige pentru ea însăși și prin experiența ei proprie dreptul de a deveni divină.

Marele gânditor german Hegel trebuie să fi cunoscut sau simțit intuitiv acest adevăr atunci când spunea că Inconștientul nu a evoluat în Univers decât „în speranța de a atinge o clară conștiință de sine”, altfel spus de a deveni Om, căci aceasta este și semnificația secretă a frazei puranice atât de des repetată care îl reprezintă pe Brahma ca fiind „mânat de dorința de a crea”. Aceasta explică de asemenea semnificația cabalistică ascunsă a următoarei formulări: „Suflul devine piatră; piatra devine plantă, iar planta devine animal; animalul devine om; omul devine un spirit, spiritul devine zeu.” Fiii Născuți din Minte, Rishii, Constructorii etc., au fost cu toții oameni – oricare ar fi fost forma lor în alte lumi și în Manvantarele precedente.

DOCTRINA SECRETA prezinta un numar considerabil, dar totusi ales de fragmente esoterice ce provin din datele sale fundamentale. Ea indica printre altele faptul ca, prin compararea atenta a Cosmogenezelor anticilor, poate fi in mod gradat dobandita o perceptie inclusiv intuitiva a Adevarurilor Dumnezeiesti Universale. Aceasta DOCTRINA SECRETA fundamentala prezinta intelectului insetat de o reala cunoastere, atat roadele intuitiei, cat si florilegiul perceptiilor spirituale ale celor intelepti, iar toate acestea ne dezvaluie pas cu pas, intr-o anumita masura, "secretele" stiintifice stravechi, ce sunt de baza, ale Universului si care incep sa fie rand pe rand confirmate inclusiv de descoperirile de varf ale fizicii cuantice.

Cuprins:

Prefaţă la prima ediţie
Prefaţă la cea de-a treia ediţie
Prefaţă la cea de-a patra ediţie (Adyar) a doctrinei secrete
O scurtă prezentare a vieții Helenei P. Blavatsky
Cum a fost scrisă doctrina secretă
Introducere
Volumul I, Cosmogeneza
Prima parte, evoluția cosmică, șapte stanțe traduse din Cartea Secretă a lui Dzyan însoțite de comentarii
Evoluția cosmică în șapte stanțe extrase din Cartea lui Dzyan
Comentarii ale celor șapte stanțe și ale termenilor lor, cu numerotarea lor în stanțe și shloka-uri
Diviziunea septenară după diferitele sisteme indiene
Rezumat
Extrase dintr-un comentariu oriental special, ținut până în prezent secret

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0172 sec