Diplomati in jurul lumii

Diplomati in jurul lumii
Preț: 70,00 lei
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-606-591-958-7
Editura:
Anul publicării: 2015
Pagini: 541
Categoria: Memorii/Jurnal

DESCRIERE

“Diplomati in jurul lumii” este o carte cum nu s-a mai scris pana acum, o carte despre farmecul diplomatiei, dar si despre rigorile, riscurile si frustrarile asociate acestui statut nobil.

Volumul de fata poate fi apreciat ca avand, pe langa caracterul memorialistic, si un rol initiatic, propunandu-i cititorului, aspirant sau nu la o functie de reprezentare a  tarii, o calatorie in universul fascinant al diplomatiei in care un rol important il au  educatia, calitatile personale si profesionale ale  ambasadorilor si ale  sotiilor care le sunt alaturi si ii sprijina in activitatea lor.  Desi titlul cartii ar putea sa sugereze o invitatie la o calatorie turistica, aceasta nu este nicidecum o culegere de reportaje, nici un ghid turistic și cu atât mai puțin o carte de aventuri sau de rețete culinare adunate din bucataria popoarelor.  In cuprinsul acestei carti sunt descrise  evenimente, impresii si experiente de viata traite de familiile diplomatilor aflati in misiune pe diverse meridiane ale lumii, la mii de kilometri departare de casă, uneori în zone în care cotidianul este  amenintat de mirosul  prafului de pusca.  Fotografiile in care sunt imortalizate evenimente memorabile din viata unui ambasador, cum ar fi  prezentarea scrisorilor de acreditare sau alte intalniri la nivel inalt,  imbogatesc tabloul confesiunilor pe care sunt cladite cele 27 de interviuri cu sotii de ambasadori si, totodata, releva deosebirile esentiale dintre diplomatie si celelalte profesii. 

 

 

 

 

Cuprinsul cărţii Diplomati in jurul lumii

 

Notă din partea autoarei /7 

Primul ambasador străin în România postcomunistă/ 9

Aproape de Cercul Polar/23

Instituţionalizarea dialogului/35

La răscrucea influenţelor culturale/53

Experienţa americană/65

Pe două continente/85

Statutul soţiei de ambassador/97

Între Atacama şi Patagonia/119

Misiune unde miroase a praf de puşcă/141

Acul busolei/169

Haina formalismului de salon/195

Puterea destinului/213

Un univers numit United Kingdom/231

Amintiri din Europa de Est/247

Ce se întâmplă cu fotografia Regelui /267

Diplomat străin în Asia/281

Iubire pătimaşă în spatele Cortinei de Fier/309

La graniţa dintre regimuri/327

Cine potriveşte timpul?/349

Din Hexagon în Antile /371

Povestea dublurii unui şef de stat/403

Românismul de dincolo de Prut/419

Pe portavionul NATO/435

Douăzeci de ani în America Latină/445

Generaţia tinerilor diplomaţi /457

Un spaţiu geografic dăruit de Dumnezeu/475

Ambasador între Americi/499

România la ea acasă /525

Mulţumiri/541

Index de personae/543

 

Cuvânt înainte Diplomati in jurul lumii

 

„Diplomati in jurul lumii. Convorbiri cu sotii de ambasadori” este o carte cum nu s‑a mai scris pana acum, o carte unica despre farmecul diplomatiei, dar si despre rigorile, riscurile si frustrarile impuse de acest statut nobil.

 O carte despre atributiile scrise si nescrise ale sotiilor de ambasadori, despre modul in care ele isi fac simtita influenta in cadrul diplomatiei culturale si, mai presus de toate, despre responsabilitatea de a reprezenta cu demnitate tara si poporul.

 O carte despre obiceiuri, traditii, fiesta sud‑americana, despre zapezile de la miazanoapte, despre lumea fascinanta a Asiei si a tinuturilor africane, despre familie, profesie, protocol si ceremonial, despre diplomatie acolo unde miroase a praf de pusca, despre privilegiul de a descoperi oameni, culturi, traditii, mentalitati si locuri minunate din cele mai indeparatate colturi ale lumii, dar si despre dorul de tara.

 Aceasta carte de interviuri cu sotii de ambasadori romani si straini – o premiera pe piata editoriala – a fost conceputa ca o lucrare pentru un public larg: pe necunoscatori ii initiaza, cunoscatorilor le imbogateste experienta, iar pentru nehotarati constituie o provocare.

Si chiar daca este o carte de interviuri in exclusivitate cu sotii de ambasadori, lucrarea de fata nu se adreseaza in exclusivitate femeilor, ci poate fi o lectura agreabila si utila pentru toate categoriile de cititori, indiferent de sex, varsta sau profesie; poate fi un ghid practic pentru aspirantii si aspirantele la diplomatie, dar si pentru insotitorii acestora.

 

Despre autor

Elena Chirita

Jurnalista, membra a Uniunii Ziaristilor Profesionisti din Romania. Fost redactor de politica externa si dezvoltare durabila la cotidianul “Romania Libera”, a coordonat publicatia saptamanala “Girueta Diplomatica”

A avut  colabo­rari la Radio Romania- emisiunea „Tribunalul Verde”, Radio National Venezuela - emisiunea „Ciudadanos del Mundo”, ziarul elvetian „Feuille d’Avis”. 

A realizat interviuri cu sefi de stat, prim-ministri, ministri de externe, ambasadori romani si straini, functionari de rang inalt de la ONU si UE. A fost acreditata si a participat la conferinte si congrese organizate de agentiile Natiunilor Unite: PNUE, PNUD, FAO, AIEA, UNECE.

A studiat Oratoria la  Universitatea Centrala din Venezuela, Institutul Venezuelean de Metodologie, Centrul International de Formare Politica „Aristide Calvani”- IFEDEC. 

Este trainer atestat: Comu­nicare, Imagine, Protocol si Cere­monial Institutţional.

Carti publicate  de aceeasi autoare 

“Politica si Diplomatie” - interviuri; Editura NominaLex. Bucuresti.  Holocaust. Destine la rascruce - Editura Universitara, Bucuresti. In colaborare: Cum vorbim in public. Exercitii de Oratorie”, Paciano Padron, Elena Chirita - Editura Universitara.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.072 sec