DINCOLO DE ACEST LOC

Preț: 26,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2014
Categoria: Romane

DESCRIERE

La douăzeci de ani după ce a fost evacuat în America, Paul Mathry se întoarce la Liverpool pentru o scurtă vizită. Este şocat să afle că tatăl său, despre care credea că murise în război ca un erou, este de fapt în închisoare pentru o crimă oribilă, de la începutul anilor 1920. Paul vrea să înţeleagă ce s-a întâmplat, iar pe măsură ce analizează dovezile de atunci, devine tot mai convins că tatăl său este nevinovat.
Ca multe dintre cărţile lui A. J. Cronin şi acest volum a fost ecranizat. Filmul a fost realizat în Marea Britanie în anul 1959, sub titlul Web of evidence.

Povestea are în centru construirea şi reconstruirea unei crime oribile, de la începutul anilor 1920 din Marea Britanie - crimă pentru care însă un nevinovat va ispăşi o pedeapsă de cinsprezece ani, uitat de lume, până când fiul său, dorind dă afle adevărul, îi probează nevinovăţia.
Paul Burgess este un tânăr student la Universitatea din Belfast, pasionat de filosofie şi de cunoaşterea culturii. Lumea i se dă peste cap atunci când, urmând a se angaja pentru a preda cursuri de filosofie la şcoala de vară a Universităţii, mama sa îi face numeroase probleme, încăpăţânându-se să nu îi dea certificatul de naştere, de care avea nevoie la angajare. Paul şi mama sa fuseseră mereu apropriaţi, aceasta dedicându-şi întreaga viaţă creşterii şi educării unicului copil. Tânărul îşi amintea uneori fugar, dar cu nostalgie, primii ani ai copilărie, atunci când în familia lor era prezent şi tatăl lui, care obişnuia să îl ducă în parc şi să îi deseneze tot ce micuţul cerea. La vârsta de cinci ani, Paul şi părinţii se mutaseră din nordul Angliei undeva în regiunea de mijloc, în oraşul Wortley, de unde tatăl lor plecase într-o zi într-o călătorie de afaceri în America Centrală. Vestea morţii lui, într-un accident feroviar de lângă Buenos Aires, înnegurase mult timp familia rămasă în urmă, panâ când mama lui Paul hotărâse să se mute amândoi în Belfast, acolo unde trăia un vechi prieten de familie, pastorul Fleming.
Purtarea ciudată a mamei şi refuzul acesteia de a-i da certificatul de naştere se elucidează pentru Paul atunci când această este nevoită să îi spună adevărul despre numele său de botez, Mathry, ca şi despre fostul domn Mathry. În fapt, tatăl lui Paul nu murise, ci îşi ispăşea pedeapsa de închisoare pe viaţă pentru o crimă oribilă, petrecută în 1921, cu puţin înainte de planificata călătorie în America de Sud. Ruşinea extremă o făcuse pe femeie să îi ascundă fiului întreg adevărul şi să îşi construiască o altă viaţă revenind la numele de fată, dar, mai devreme sau mai târziu, totul trebuia să iasă la iveală. Şocat, Paul află detaliile întregii poveşti, veche de cinsprezece ani, de la pastorul Fleming, cel care îi căsătorise pe părinţii săi şi le fusese alături în primii ani ai căsniciei. Totul demonstra fără tăgadă că Mathry era vinovat de o crimă sadică dar, atunci când Paul vrea să îşi viziteze tatăl, află că, după legile închisorii Stoneheart, una dintre cele mai restrictive din ţară, acesta nu avea şi nici nu avusese vreodată drept de vizită. Şocat de duritatea poveştii, fiul este hotărât să afle „întregul adevăr”, şi se întoarce în oraşul copilăriei pentru a merge pe firul poveştii, către începuturi. Pornind de la detaliile cazului, înregistrate în ziarul oraşului, Paul află numele martorilor cheie, precum şi al anchetatorului şi al avocatului principal implicaţi în cazul Mathry şi, cu ajutorul unui prietenos biliotecar, iar mai apoi al tinerei vânzătoare Lena. Pe măsură ce ancheta lui înaintează, află tot mai multe detalii care să trimită la invaliditatea verdictului, precum faptul că martorii nu erau siguri de faptul că tatăl său fusese la locul faptei, sau cum două obiecte principale ale anchetei, o geantă şi o bicicletă suspectă, nu putea fi legate de presupusul vinovat. Dar investigaţiile sunt greu de continuat, când accidente ciudate încep să aibă loc, totul legându-se de afaceristul Enoch Oswald, una dintre cele mai importante figuri ale oraşului (şi în casa căruia lucra, de cincisprezece ani, una dintre martorele cheie în procesul Mathry).
Paul însă nu se lasă şi aduce noi şi noi dovezi ale nevinovăţiei tatălui său aşa că, atunci când acesta aplică pentru apel, este graţiat. Adevăratul vinovat - chiar importantul domn Oswald, care avusese cu victima, o tânără florăreasă, o aventură pasională – nu clarifică însă numele tatălui lui Paul, decât prin faptul că se sinucide, într-un monement de extremă disperare. Adevărul – ceea ce conta cel mai mult - era însă în cele din urmă cunoscut, iar familia se reunise...

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0862 sec