Dezvoltarea abilităților de aplicare a interviului motivațional. Ghid pentru practicieni
DESCRIERE
Practicienii care doresc sa își dezvolte abilitățile de a-și susține clienții în procesul de schimbare prin interviul motivațional gasesc in acest manual soluții practice eficiente. Autorul prezintă detaliat cele 4 procese ale interviului motivațional – implicarea, focalizarea, evocarea și planificarea – explicând clar conceptele și oferind numeroase exemple clinice care arată a vedea cum sunt transpuse în practică. Exercițiile propuse în fiecare capitol și fisele de lucru din finalul cărții pot fi utilizate în activitatea ulterioară de psihologi sau antrenori, instructori de fitness, manageri, angajați în sistemul corecțional, profesioniști în domenii conexe, ghizi în programe studențești, medici, stomatologi, educatori pentru persoanele cu diabet, specialiști în tratamentul dependenței de substanțe, asistenți sociali, consilieri și pentru numeroși alții care lucrează în domenii de asistență.
David B. Rosengren, este psiholog clinician și a lucrat ca cercetător și consultant la Institutul pentru abuzul de alcool și droguri al Universității din Washington. A scris numeroase lucrări despre dependența de alcool și droguri, interviul motivațional și procesul de schimbare.
P: Și în privința alcoolului? Cum stau lucrurile acum?
C: Păi, intenționez să continui, dar n‑o să continui de unde am lăsat‑o cu fumatul. N‑am băut niciodată așa cum am fumat iarbă, adică în fiecare zi. Vreau să zic că se întâmpla să mergem în oraș. Și eu lucrez la un restaurant și câteodată ieșim să bem ceva și nu văd nimic în neregulă cu asta.
Comentariu: Arată destul de clar că nu consideră că există o problemă în această privință. Aici nu apare limbajul pro‑schimbare, ci mai degrabă tendința de a menține starea de fapt. - David B. Rosengren
Dansul de societate continuă să fie o metaforă populară pentru IM. Pentru că dansul de societate este reușit doar când mișcările celor doi se fac la unison. Dacă e un dans bun, mișcarea se desfășoară printr‑o serie de acțiuni subtile, dar bine știute, ale ambilor parteneri. Acest tipar de mișcare este în opoziție cu luptele greco‑romane, în care cineva încearcă să‑și impună voința asupra oponentului. Astfel, o întrebare pe care v‑o puteți adresa în momentele de frustrare și de dezacord manifestat de client este „Dansez sau mă lupt?" - David B. Rosengren
Cuprins
Notă la ediția a doua
Prefață
Partea I Călătoria care ne așteaptă
Capitolul 1 Introducere
Capitolul 2 Ce este IM și de ce să‑l folosim?
Capitolul 3 Introducerea celor patru procese
Partea a II‑a Implicarea: fundația relațională
Capitolul 4 Utilizarea OARS: ascultarea reflexivă
Capitolul 5 Utilizarea OARS: întrebări deschise, aprecieri și rezumate
Capitolul 6 Explorarea valorilor și obiectivelor
Partea a III‑a Focalizarea: direcția strategică
Capitolul 7 Găsirea orizontului
Capitolul 8 Schimbul de informații
Partea a IV‑a Evocarea: pregătirea pentru schimbare
Capitolul 9 Recunoașterea limbajului pro‑schimbare și a limbajului anti‑schimbare
Capitolul 10 Evocarea motivației
Capitolul 11 Cum răspundem la limbajul anti‑schimbare și dansul cu dezacordul
Partea a V‑a Planificarea: calea către schimbare
Capitolul 12 Tranziția spre planificare
Capitolul 13 Dezvoltarea unui plan de schimbare, întărirea angajamentului și susținerea schimbării
Partea a VI‑a Practica IM
Capitolul 14 Învățarea IM
Anexă Construirea unei comunități de învățare a IM
Mulțumiri
Bibliografie
RECENZII