Cuvinte tamaduitoare. Puterea rugaciunii si practica medicinei

Cuvinte tamaduitoare. Puterea rugaciunii si practica medicinei
Preț: 39,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
ISBN: 978-606-8309-36-1
Anul publicării: 2014
Pagini: 368
Format: 13x20

DESCRIERE

reintegrând arta tămăduirii spirituale în ştiinţa medicinei, Cuvinte tămăduitoare ne îndrumă către „o medicină mai eficientă şi, totodată, mai umană, o medicină mai funcţională şi cu care atât doctorii, cât şi pacienţii se simt mai bine".

Autorul explorează legăturile dintre medicină şi spiritualitate în acest studiu popular despre puterea vindecătoare a rugăciunii.

Dacă pentru lumea religioasă nu este o noutate, pentru ştiinţă, faptul că rugăciunea vindecă este o revelaţie, confirmată de zecile de experimente de laborator menţionate de Dossey.

Rugăciunea poate ajuta la vindecarea unor probleme ca tensiunea arterială, astm, crize cardiace, dureri de cap şi anxietate; mai mult, poate modifica activitatea enzimatică, dezvoltarea celulelor sangvine şi germinarea seminţelor.

Respingând ideea tradiţională despre rugăciune ca relaţie cu un Dumnezeu transcendental, Dossey oferă, în schimb, concepţia sa panteistă a rugăciunii ca „eveniment nonlocal veritabil" orientat către „Absolut" în toate lucrurile.

Fragmente din carte:

…datele experimentale referitoare la rugăciune pe care le-am găsit m-au luat prin surprindere. Chiar nu voiam să am de-a face cu acest lucru. Meditaţia era acceptabilă, însă gândul de „a vorbi cu Dumnezeu" în rugăciune amintea de fundamentalismul protestant pe care simţeam că îl lăsasem în urmă.

Totuşi, rezultatele experimentelor pe tema rugăciunii au continuat să se impună psihicului meu.

Aceste studii au arătat în mod clar că rugăciunea putea lua multe forme. Rezultatele apăreau nu doar atunci când oamenii se rugau pentru scopuri precise, ci şi atunci când o făceau fără un ţel clar în minte.

De fapt, unele studii au arătat că o abordare simplă, bazată pe afirmaţia „Facă-se voia Ta", era mai puternică din punct de vedere cantitativ decât atunci când erau avute în vedere rezultate specifice. în cadrul multor experimente, o atitudine simplă de rugăciune — un simţ atotcuprinzător al sfinţeniei şi un sentiment de empatie, grijă şi compasiune pentru entitatea aflată în nevoie — părea să pregătească terenul pentru vindecare.

Experimentele efectuate pe oameni au arătat că rugăciunea a influenţat pozitiv tensiunea arterială, rănile, atacurile de cord, durerile de cap şi stările de anxietate.

Subiecţii acestor studii au inclus apă, enzime, bacterii, fungi, drojdii, hematii, celule canceroase, celulele care reglează ritmul cardiac, seminţe, plante, alge, larve de molie, şoareci şi pui de găină, iar printre procesele care fuseseră influenţate se numărau activitatea enzimatică, ratele de creştere ale leucocitelor, ratele mutaţiilor la bacterii, ratele de germinare şi creştere a diferite tipuri de seminţe, rata impulsurilor electrice ale celulelor care reglează ritmul cardiac, ritmul de vindecare a rănilor, dimensiunea guşelor şi a tumorilor, timpul necesar pentru trezirea din anestezie, efecte autonomice precum activitatea electrică a pielii, ratele hemolizei hematiilor şi nivelurile de hemoglobină.

în mod remarcabil, efectele rugăciunii nu au depins de faptul că persoana care s-a rugat s-a aflat sau nu în prezenţa organismului pentru care au fost făcute rugăciunile ori dacă a fost aproape sau departe; vindecarea a putut avea loc atât la faţa locului, cât şi la distanţă.

Nimic nu a părut să poată opri puterea rugăciunii. Chiar şi atunci când „obiectul" experimental a fost plasat într-o cameră căptuşită cu plumb sau într-o cuşcă, care îl izola de toate formele cunoscute de energie electromagnetică, efectul încă se manifesta.

Aceste experimente m-au îndemnat să continui a-mi spune în sinea mea: „Dovezile par să indice că rugăciunea funcţionează. Pretinzi că eşti un medic savant. Vei urma aceste direcţii ştiinţifice şi vei folosi cu adevărat rugăciunea?"

în timp, am decis că neutilizarea rugăciunii în procesul de vindecare a pacienţilor echivala cu ascunderea deliberată a unui medicament puternic sau a unei intervenţii chirugicale eficiente.

Am simţit că ar trebui să rămân fidel tradiţiilor medicinei ştiinţifice, ceea ce însemna să trec prin datele ştiinţifice, nu pe lângă ele, indiferent cât de incomod ar fi sau cât de mult ar putea zdruncina acest lucru credinţele preferate ale cuiva.

Pur şi simplu, nu am putut ignora dovezile care sprijineau eficacitatea rugăciunii, fără să simt că trădez tradiţia ştinţifică. Şi astfel, după ce am cântărit aceşti factori timp de mai multe luni, am concluzionat că mă voi ruga pentru pacienţii mei.

Dar cum?


Larry Dossey este doctor în medicină şi o autoritate în domeniul vindecării spirituale. Tine conferinţe în toată America şi este un invitat frecvent la Oprah, Good Morning America, CNN. A scris numeroase cărţi de referinţă în domeniu, dintre care menţionăm: Power of Premonitions (Puterea premoniţiilor, Ed. Lifestyle, Bucureşti, 2011) şi Reinventing the Medicine.


CUPRINS:

Prefaţă

Introducere

Partea I. înţelegerea rugăciunii şi a tămăduirii

Capitolul 1. Sfinţi şi păcătoşi, sănătate şi boală

Capitolul 2. Hotarul minţii: pregătirea pentru rugăciune

Partea a II-a. Factori care influenţează eficacitatea rugăciunii

Capitolul 3. Rugăciunea şi mintea inconştientă

Capitolul 4. încotro se îndreaptă rugăciunile?

Capitolul 5. Cum să ne rugăm şi pentru ce să ne rugăm

Capitolul 6. Dragoste şi tămăduire

Capitolul 7. Rugăciunea dislocată în timp: când rugăciunilor li se răspunde înainte ca ele să fie rostite

Capitolul 8. Credintele doctorului vostru si de ce ele conteaza

Capitolul 9. Cand rugaciunea raneste: o investigtie a „rugaciunii negre”

Partea a III-a. Dovezile

Capitolul 10. Dumnezeu in laborator

Capitolul 11. Rugaciunea si vindecarea: recapitularea cercetarilor

Capitolul 12. Ce este tamaduirea?

Epilog

ANEXE

Anexa 1. Experimente controlate ale fenomenului tamaduirii
Anexa 2. Regresia spontana a cancerului
Anexa 3. Cat de bune sunt dovezile? Rugaciunea, meditatia si parapsihologia
Anexa 4. Tamaduirea si mintea: un rezumat

Note

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.049 sec