Curtea Constitutionala a Romaniei. Decizii relevante ale Curtii Constitutionale 2007-2010

Curtea Constitutionala a Romaniei. Decizii relevante ale Curtii Constitutionale 2007-2010
Preț: 80,00 lei
Disponibilitate: în stoc
Anul publicării: 2011
Pagini: 1040
Categoria: Constitutional

DESCRIERE

Data aparitiei: August 2011

Descriere: În cele aproape două decenii de existenţă, Curtea Constituţională, prin deciziile sale, a asigurat promovarea şi respectarea în România a normelor şi valorilor consacrate la nivel european sau global. Exerciţiul democratic, protecţia drepturilor omului au devenit reflexe ale societăţii româneşti şi, în primul rând, ale actului de justiţie. Ele reprezintă un domeniu extrem de vast şi deloc facil, mai ales că respectarea lor este o obligaţie care revine într-o măsură mai mult sau mai puţin evidentă tuturor instituţiilor statului.

Capitolul drepturilor omului ocupă locul cel mai important, atât prin esenţa lor, cât şi prin aceea că respectarea acestor drepturi constituie un criteriu politic de integrare în sistemul dreptului european. Putem afirma că în prezent România are capacitatea instituţională internă de a aprofunda încorporarea valorilor europene la toate nivelurile, de la cetăţean şi societatea civilă, la administraţie şi justiţie. O problemă extrem de importantă care se pune în prezent cu deosebită acuitate în teoria şi practica judecătorească este cea a aplicării, în temeiul Constituţiei, a principiului supremaţiei normelor Convenţiei pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale asupra dreptului intern.

Supremaţia dreptului european se răsfrânge în egală măsură şi în domeniul dreptului şi contenciosului constituţional, aşadar şi în jurisprudenţa Curţii Constituţionale, care, în motivarea deciziilor sale, se referă constant la hotărâri ale Curţii Europene a Drepturilor Omului, pronunţate de curând sau cu decenii în urmă. Mai trebuie subliniat că în deciziile instanţei constituţionale s-au receptat pentru prima dată Convenţia europeană şi practica instanţei de la Strasbourg. Din acest punct de vedere, Curtea Constituţională este primul şi cel mai important actor, pionerul integrării juridice europene. Este o realitate de necontestat, care nu poate fi ignorată de instituţiile statului şi, în special, de instanţele judecătoreşti, ţinute să respecte caracterul general obligatoriu al deciziilor instanţei de contencios constituţional.

Prezentul volum se doreşte a fi o continuare şi - de ce nu? - chiar o dezvoltare, sperăm aşteptată cu interes, a culegerilor conţinând deciziile de constatare a neconstituţionalităţii unor legi, ordonanţe sau a unor prevederi din legi şi ordonanţe, publicate în anii trecuţi, dar care, din păcate, s-au oprit la anul 2006.
Curtea Constituţională a României revine, aşadar, în peisajul editorial românesc, propunând celor interesaţi o culegere inedită care cuprinde o serie de decizii de referinţă (deopotrivă de admitere şi, respectiv, de respingere), pronunţate în perioada 2007 - 2010, decizii care sunt cu adevărat materiei de interes pentru toţi cei care vor consulta lucrarea.

Astfel, deciziile au fost grupate pe domeniile reprezentând principalele categorii de atribuţii ale Curţii Constituţionale: (Titlul I) - Controlul constituţionalităţii legilor înainte de promulgare, (Titlul II) - Controlul constituţionalităţii regulamentelor Parlamentului, (Titlul III) - Soluţionarea excepţiilor de neconstituţionalitate privind legile şi ordonanţele Guvernului, (Titlul IV) - Soluţionarea conflictelor juridice de natură constituţională; în cadrul acestor domenii, deciziile au fost ordonate cronologic (2007 - 2010). În fine, lucrarea conţine şi un index alfabetic ce indică materiile în care se regăsesc dispoziţiile legale care au făcut obiectul controlului de constituţionalitate.

Augustin Zegrean
Preşedintele Curţii Constituţionale

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.057 sec