Cultura legumelor

Cultura legumelor
Preț: 49,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2011
Pagini: 608
Format: 17x24
Categoria: Gradinarit

DESCRIERE

Cultura legumelor Cartea ne face cunoscuta indeletnicirea de cultivare a legumelor. Depasind 60 de specii cultivate curent, lucrarea sistematizeaza elemente definitorii privind starea actuala a productiei legumicole din tara noastra. Pe langa cunostintele si experienta proprie a autorilor, in lucrare s-a avut in vedere valorificarea realizarilor stiintifice obtinute de specialistii din invatamant, cercetare si productie din tara noastra si din alte tari. „Cultura Legumelor” este o carte de referinţă în problematica legumiculturii din România şi se adresează atât celor ce vor să asimileze noţiunile de bază sau să-şi întregească cunoştinţele despre cultura legumelor, cât şi celor care activează în legumicultură: cadre didactice, cercetători, ingineri, studenţi de la facultăţile şi colegiile de Horticultură şi Agricultură, fermieri, cultivatori amatori, consultanţi agricoli.

CUPRINS:

  1. LEGUMELE ŞI LEGUMICULTURA Definiţii şi caracteristici generale Importanţa socială şi economică a legumiculturii Importanţa legumelor în alimentaţie Consumul de legume Importanţa economică a legumiculturii
  2. PRODUCŢIA DE LEGUME ÎN ROMÂNIA ŞI ÎN ALTE ŢĂRI Evoluţia şi situaţia legumiculturii Scurt istoric al culturii de legume Evoluţia şi situaţia producţiei în perioada contemporană Comerţul internaţional de legume Istoricul legumiculturii pe teritoriul României Evoluţia, situaţia actuală şi perspectivele legumiculturii în România
  3. PARTICULARITĂŢILE BIOLOGICE ŞI ECOLOGICE ALE SPECIILOR LEGUMICOLE Diversitatea şi clasificarea plantelor legumicole Originea şi evoluţia plantelor legumicole Clasificarea botanică a legumelor Cultivarul - factor esenţial de producţie Clasificarea agroeconomică a culturilor de legume Particularităţile creşterii şi dezvoltării plantelor legumicole, în ciclu ontogenetic Etapele şi fazele de vegetaţie Sămânţa şi germinaţia Creşterea vegetativă Înflorirea şi fructificarea Faza de bătrâneţe Intervenţii de interes agroproductiv şi procesele de creştere şi fructificare Tratamentele cu substanţe stimulatoare Clima şi solul în relaţie cu specificul culturii legumelor Agroecosistemul legumicol Radiaţia solară Temperatura Compoziţia şi mişcările aerului Apa din sol şi atmosferă Nutriţia plantelor legumicole Solul în cultura legumelor Zonele ecologice şi bazinele de cultură a legumelor
  4. BAZELE TEHNICE ŞI ECONOMICE ALE CULTURII LEGUMELOR Sistemele de cultură Construcţii, amenajări şi mijloace tehnice de lucru în legumicultura Serele Solariile Adăposturile temporare şi acoperirea directă Răsadniţele Baza energetică şi sistema de maşini Specificul exploataţiilor legumicole Evoluţia şi tendinţele dezvoltării exploataţiilor Tipurile, dimensiunile, profilul şi specializarea exploataţiilor legumicole Îmbinarea legumiculturii cu alte sectoare de producţie Investiţiile şi forţa de muncă în exploataţiile legumicole Valorificarea producţiei şi eficienţa economică a culturilor de legume
  5. FOLOSIREA RAŢIONALĂ ŞI PREGĂTIREA TERENULUI LA CULTURILE DE LEGUME Alegerea şi amenajarea terenului Asolamentul, rotaţia, culturile succesive şi asociate de legume Asolamentul şi rotaţia culturilor Culturile succesive şi asociate de legume Lucrările solului în legumicultură Lucrările solului în sistemul convenţional Orientări noi în sistemele de lucrare a solului Fertilizarea culturilor de legume Importanţa fertilizării raţionale a culturilor de legume Sistemul de fertilizare al culturilor Fertilizarea suplimentară sau fazială a culturilor de legume Particularităţile fertilizării culturilor de legume în sere şi solarii
  6. ÎNFIINŢAREA CULTURILOR DE LEGUME Specificul înmulţirii speciilor legumicole Sămânţa şi pregătirea pentru semănat Semănatul legumelor în câmp Producerea şi plantarea răsadurilor de legume Organizarea producerii răsadurilor de legume Amplasarea răsadniţelor şi complexelor de producere a răsadurilor Pământurile folosite în legumicultură Metode de producere a răsadurilor Pregătirea şi instalarea răsadniţelor Pregătirea spaţiilor, a patului germinativ şi semănatul pentru producerea răsadurilor Repicatul răsadurilor în substrat, în cuburi şi ghivece Vârsta şi calitatea răsadurilor Lucrările de îngrijire a răsadurilor Plantarea răsadurilor
  7. CONTROLUL MEDIULUI DE CULTURĂ ÎN SPAŢII ACOPERITE Lumina Temperatura Compoziţia aerului Apa şi umiditatea solului Sisteme de cultură fără sol
  8. LUCRĂRI DE ÎNTREŢINERE A CULTURILOR DE LEGUME Îmbunătăţirea regimului termic, combaterea brumelor şi îngheţurilor Combaterea buruienilor în culturile de legume Controlul regimului hidric. Irigarea culturilor Alte lucrări de întreţinere specifice unor culturi de legume Apărarea culturilor de legume de atacul bolilor şi dăunătorilor
  9. RECOLTAREA, CONDIŢIONAREA ŞI VALORIFICAREA PRODUCŢIEI Recoltarea legumelor Calitatea şi condiţionarea legumelor Ambalarea şi transportul legumelor Valorificarea legumelor
  10. PĂSTRAREA LEGUMELOR ÎN STARE PROASPĂTĂ Condiţiile păstrării în stare proaspătă Metode de păstrare
  11. LEGUMELE RĂDĂCINOASE Morcovul Pătrunjelul Păstârnacul Ţelina de rădăcină Ridichile Sfecla roşie Scorţonera Barba caprei
  12. LEGUMELE DIN GRUPA VERZEI Varza albă Varza roşie Varza creaţă Varza de Bruxelles Varza de frunze Varza chinezească Conopida Broccoli Gulia
  13. LEGUMELE BULBIFERE Ceapa Usturoiul Usturoiul de Egipt Prazul Ceapa eşalotă Ceapa de iarnă Ceapa de Egipt Ceapa de tuns
  14. LEGUMELE VERDEŢURI Salata de grădină Spanacul Loboda Cicoarea de grădină Cicoarea de forţat Radicio Fetica Mangoldul Feniculul de Florenţa Cresonul de grădină
  15. LEGUMELE CULTIVATE PENTRU PĂSTĂI ŞI BOABE VERZI Mazărea de grădină Fasolea de grădină Bamele Bobul de grădină Porumbul zaharat
  16. LEGUMELE SOLANACEE Tomatele Ardeiul Pătlăgelele vinete Cartoful timpuriu
  17. LEGUMELE CUCURBITACEE Castravetele Pepenele galben Pepenele verde Dovlecelul comun Dovleacul comestibil
  18. LEGUMELE CONDIMENTARE Mărarul Cimbrul Busuiocul Asmăţuiul Tarhonul Leuşteanul
  19. LEGUMELE PERENE Sparanghelul Reventul Hreanul Anghinarea Măcrişul Ştevia
  20. CIUPERCILE DE CULTURĂ Ciuperca albă Ciupercile Pleurotus
  21. BIBLIOGRAFIE

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.020 sec