Crima si pedeapsa

Crima si pedeapsa
Preț: 24,90 lei
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-973-135-780-5
Editura:
Anul publicării: 2013
Pagini: 592
Format: 13x20

DESCRIERE

Etalon al romanului dostoievskian, Crimă şi pedeapsă nu are nevoie de vreo recomandare specială din partea criticului, el se recomandă singur ca o capodoperă a litera turii ruse şi universale, receptată ca atare pretutindeni, alături de Don Quijote, Hamlet, Faust, Roşu şi negru, Război şi pace, Madame Bovary…

Prin problematica pe care o întruchipează, Raskolnikov a devenit arhetipul intelectualului înzestrat, protestatar ispitit de teoria supraomului, înstrăinat, în sensul modern al cuvântului, dar mai ales al celui care, săvârşind o crimă, îşi asumă, până la urmă, şi pedeapsa-ispăşire.

Romanul — de o expresie artistică magistrală, captivantă prin suspansul acţiunii, ca şi prin mixajul de real, fantastic şi excepţional — prezintă condiţia tragică a lumii, prin care se întrezăreşte totuşi lumina, poate chiar lumina vechiului vis de aur al omenirii. Mai putem crede, azi, măcar atât cât a crezut şi Dostoievski? – ALBERT KOVÁCS
Despre autor


Dostoievski

FEODOR MIHAILOVICI DOSTOIEVSKI s-a născut la Moscova, în 1821. După ce mama sa moare de tuberculoză în 1837, el şi fratele său Mihail sunt trimişi la Academia Tehnică Militară din Sankt Petersburg. Dostoievski debutează în literatură cu microromanul Oameni sărmani (1846), fiind salutat de către Nekrasov ca „un nou Gogol”. Momentul crucial al vieţii sale îl reprezintă anul 1849, când este arestat şi condamnat la moarte pentru activităţi antistatale împotriva ţarului Nicolae I.

Pedeapsa este însă comutată în muncă silnică în Siberia şi serviciu militar pe viaţă. Anii de detenţie dură îşi pun amprenta decisiv asupra vieţii şi personalităţii scriitorului. Incidenta crizelor de epilepsie, la care era predispus, creşte în această perioadă. După eliberarea din închisoare în 1854, îşi petrece următorii cinci ani în Regimentul siberian. Se întoarce apoi la Sankt Petersburg, unde tipăreşte o serie de gazete literare alături de fratele său mai mare, Mihail, dar fără mare succes. Dupa Amintiri din casa morţilor (1862) şi Insemnări din subterană (1864), Dostoievski scrie şi publică, rând pe rând, romanele care vor face din el unul dintre marii scriitori ai lumii: Crimă şi pedeapsă (1866), Idiotul (1869), Fraţii Karamazov (1880). Dostoievski se stinge din viaţă în anul 1881, la vârsta de 60 de ani.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.053 sec