Cresterea porcilor. O afacere cu investitie mica si profit din primul an

Cresterea porcilor. O afacere cu investitie mica si profit din primul an
Preț: 35,00 lei
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2013
Pagini: 152

DESCRIERE

Cresterea porcilor. O afacere cu investitie mica si profit din primul an - Tei Horatiu


…din cele peste o suta de mii de specii de animale existente, aproape 50 au fost domesticite de-a lungul timpului, ramanand in relatie cu viata de zi cu zi a omului.

Dupa caine, cel mai vechi animal domesticit si cel mai des intalnit, a fost porcul, derivat din porcul salbatic existent in Alpi si Pirinei, in Asia Centrala si Sud-Vestica. In Caucaz si Muntii Taurus (de unde a fost adus si domesticit de egipteni in mileniul al IV-lea I.Hr.).

Porcul, a fost in mod traditional un rnaturator", si la inceputul domesticirii sale era crescut ca mi' loc de a utiliza resturile alimentare ale oamenilor.
Domesticirea porcului este documentata si atestata in Iran si Mesopotamia inca din mileniul al VlI-lea i.Hr.

Sunt dovezi, insa, ca porcul provine dintr-o specie inrudita care a crescut pe langa asezari le hominizi lor din aria geografica a Chinei, fiind domesticiti Inca din paleolitic, In mileniul XIII, i.Hr.

Inregistrarile istorice indica faptul ca porcii din Asia au fost introdusi in Europa in secolul 18 si la inceputul secolului 19.

Stramosul salbatic al porcului dom estic este mistretul, Sus seraia care in Romania, populeaza majoritatea padurilor, din Delta si Lunea Dunarii, pana in desisurile Carpati lor.

Din domesticirea mistretului au rezultat rasele de porci primitive (Mangalita, Stocli, Bazna), astazi pe cale de disparitie. iar din acestea prin incrucisari nedirijate cu unele rase importante s-au format rasele egru de Shei si Alb de Banat.

Motivul principal al comesuciru l-a constituit necesitatea omului. de a poseda si de a-si crea o rezerva permanenta de carne si chiar de grasime.
De mentionat ca, domesticirea porcilor s-a efectuat Intr-un timp indelungat, parcurgandu-se urmatoarele etape: capti itatea, imblanzirea sidomesticirea propiu-zisa.

Din speciile salbatice au rezultat initial populatii primitive de porci.

In urma domesticirii, din mistretul asiatic au rezultat porcii primitive asiatici. Iar din mistretul european, porcii primitivi europeni.

Specia actuala, Sus domesticus , isi are originea din doua specii de porci salbatici: Sus scrofa ferus (mistretul european) si Sus vittatus (mistretul asiatic), deci o origine difileticat.


CUPRINS:

Originea şi începutul creşterii porcilor
Importanţa economică a creşterii porcilor

APRECIEREA DIFERITELOR RASE DE PORCINE
Conformaţia corporală
1. Tipurile constituţionale
2. Tipurile morfo-productive
3. Aprecierea culorilor la porcine
4. Definiţii utile

ÎNSUSIRILE FIZIOLOGICE SI PRODUCTIVE
Capacitatea de înmulţire
Precocitatea
Temperamentul porcilor
Comportamentul porcilor
Ierarhia de grup
Stresul la porci

RASE DE PORCINE

REPRODUCŢIA PORCINELOR

I. Ciclul reproducător al scroafei
II. Sisteme de fecundare utilizate Ia porcine
III. Diagnosticarea gestaţiei
IV. Gestaţia
V. Fătarea la scroafe
VI. Lăuzia şi lactaţia
VIL Inţărcarea

TEHNOLOGIA CREŞTERII PORCINELOR
Tehnologia de creştere a tineretului porcin înţărcat
Tehnologia de îngrăşare
Creşterea şi întreţinerea tineretului porcin de reproducţie
Intreţinerea vierilor
Intreţinerea scroafelor
Boli, tratamente, vaccinări

ALIMENTAŢIA PORCINELOR
Furaje utilizate în alimentaţia porcinelor
1. Furaje concentrate
2. Subproduse industriale
3. Nutreţuri proteice
4. Furaje de volum
5. Nutreţuri combinate
6. Prepararea furajelor
7. Programul de furajare
8. Raţii de furajare
Alimentaţia porcilor la îngrăşat
Alimentaţia tineretului porcin
Alimentaţia vierilor de reproducţie
Alimentaţia scroafelor de reproducţie

SISTEME DE EXPLOATARE ŞI ÎNTREŢINERE A PORCINELOR
Sistemul extensiv de exploatare
Sistemul intensiv de exploatare
Sistemul semiintensiv de exploatare

MANOPERE ŞI INTERVENŢII ZOOVETERINARE
Abordarea contenţia şi manipularea porcilor
Tăierea colţilor
Tăierea cozii
Ingrijirea copitei -
Tratarea abceselor
Castrarea masculilor .
Castrarea scroafelor

APRECIEREA PRODUCŢIILOR PORCINELOR
Aprecierea producţiei de carne
Produsele secundare şi subprodusele

PRODUCŢIA DE CARNE
Compoziţia chimică
însuşirile fizice şi organoleptice
Prelucrarea cărnii de porc ..
Preparate tradiţionale din carne de porc
Caltaboşi cu sânge şi orez ..
Caltaboşi din măruntaie
Cârnaţi afumaţi şi uscaţi
Cârnaţi cu sânge (Sângerete)
Cârnaţi de ficat (
Cârnaţi haiduceşti
Cârnaţi măcelăreşti
Cârnaţi moldoveneşti (Trandafiri)
Cârnaţi olteneşti
Cârnaţi ţărăneşti
Chişcă umplută.
Jambon
Muşchiuleţ fiert în vin
Pastramă de porc
Slănină afumată
Slănină crudă sărată
Slănină cu boia dulce
Slănini fiartă
Şuncă de Praga I
Şunci de Praga II
Şuncă de Westfalia.
Tobă,
Tobă cu aspic
Tobă din căpăţână de porc cu sânge

STANDARDELE REALIZĂRII ADĂPOSTURILOR PENTRU PORCINE
Bunăstarea animalelor
Recomandări generale pentru porcine
Adăposturile şi cazarea
Dejecţiile şi protecţia mediului
Proiectarea adăpostului pentru porcine
Elemente de construcţie
Fundaţia
Pereţii exteriori
Ferestrele, uşile şi porţile.
Tavane şi acoperişuri
Pardoseli
Ventilaţia
Instalaţii electrice, alimentarea cu apă şi sistemul de canalizare
Echipamentele
Amplasarea clădirilor şi planificarea

Exemple de proiecte de adăposturi pentru porcine
1. Sistem de adăpost pentru 100 de scroafe incluzând şi purceii înţărcaţi
2. Sistem de adăpost pentru grăsuni cu o capacitate de 1.000 de capete
3. Sistem de adăpost pentru scroafe înţărcate şi gestante
4. Sistem de adăpost pentru purcei înţărcaţi

BIBLIOGRAFIE SELECTIVĂ

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.023 sec