Contributii la istoria prelucrarii osului si cornului in Dacia romana

DESCRIERE

Data aparitiei: Octombrie 2012


Lucrarea de fața nu se dorește a fi decat o scurta sinteza a problematicii atelierelor de produs obiecte de os și corn și a celor cateva rețete tehnologice de prelucrare a materiei prime cunoscute, dar și a felului in care trebuie analizata și judecata o descoperire din os sau corn. Preocuparea mea pentru acest domeniu a inceput inca de pe bancile facultații și s-a concretizat la vremea respectiva intr-un articol dedicat pieselor de os și corn din dotarea arcașilor de la Tibiscum și o teza de disertație cu titlul Prelucrarea osului și cornului in provincia Dacia susținuta in 1998 in cadrul masteratului de Romanitate orientala din cadrul Universitații de Vest din Timișoara, coordonat pe atunci de Prof. univ. dr. Doina Benea. Cu timpul am extins cercetarea urmarind cu predilecție identificarea a cat mai multe centre de producție de piese de os și corn pentru provincia Dacia și Dacia postromana avand convingerea ca acest meșteșug era la indemana oricui, iar artefactele studiate indicau preponderența producției artizanale și mai rar cea specializata, de serie.

In cadrul lucrarii de fața mi-am permis sa ridic unele intrebari și de ordin metodologic, deoarece credem noi problematica prelucrarii osului și cornului, precum și funcționalitatea unor piese ramane mult tributara contextului arheologic in care s-a produs descoperirea și fiind vorba de o producție artizanala, calitatea și cantitatea raman parametrii greu de apreciat. La aceste necunoscute ale cercetarii se adauga necunoașterea, decat foarte vag, a instrumentarului unui atelier de prelucrarea a osului și cornului, dar și a modului in care reușeau meșterii artizani sa decoreze anumite piese. Pași importanți in incercarea de a lamuri unele aspecte vizate de noi le-a facut Marius Brabu, absolvent al masteratului de Arheologie sistemica, de la Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, prin lucrarea sa de disertație dedicata arheologiei experimentale, in capitolul referitor la prelucrarea osului și cornului in epoca romana.
Rezultatele la care a ajuns tanarul cercetator sunt edificatoare și ofera șanse reale in a putea evalua producția unui atelier artizanal. Ii mulțumim pe aceasta cale pentru disponibilitatea de a ne pune la dispoziție informațiile din lucrarea sa aflata in momentul de fața sub forma de manuscris.
Date tehnice

Titlu: Contributii la istoria prelucrarii osului si cornului in Dacia romana
Pret: 15,00 RON
ISBN: 978-606-647-441-2
Format: A5
Pagini: 124

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0152 sec