Contestatia la executare in procesul civil

Contestatia la executare in procesul civil
Preț: 50,00 lei
Disponibilitate: în stoc
Anul publicării: 2012
Pagini: 514
Format: 14,20x20,5
Categoria: Civil

DESCRIERE

Lucrarea Contestatia la executare in procesul civila fost elaborată pe baza unei documentări foarte serioase, cuprinzând legislaţie, doctrină şi jurisprudenţă română şi străină. Merită să evidenţiem de la început efortul autoarei de a ilustra problemele teoretice şi cu jurisprudenţă nepublicată, identificată în calitatea sa de avocat sau culeasă prin investigaţii proprii.

Documentarea temeinică a permis autoarei să surprindă elementele esenţiale ale temei cercetate şi să le încadreze în cadrul mai larg al executării silite, ca fază a procesului civil. Desigur, tema nu are caracter absolut de noutate, deoarece contestaţiei la executare i-au mai fost consacrate lucrări, dar lucrarea se remarcă prin originalitatea abordării, prin analizele pertinente pe care le face şi prin propunerile de lege ferenda pe care le formulează. Autoarea a avut în vedere în permanenţă şi dispoziţiile noului Cod de procedură civilă, dar nu s-a mulţumit să le reproducă, ci le-a examinat critic, în raport cu necesităţile şi realităţile practicii, astfel încât, comunicate fiind Comisiei pentru elaborarea proiectului Legii de punere în aplicare a Codului de procedură civilă, este posibil să determine modificarea unor soluţii.

Ne aflăm în prezenţa unei cercetări monografice, care aduce la zi cercetarea într-o materie atât de sensibilă, în care judecătorul este chemat să ţină o cumpănă dreaptă între interesul creditorului, care este deja titularul unui titlu executoriu, şi desfăşurarea executării în condiţii de legalitate, care să asigure debitorului o procedură corectă.

Calitatea esenţială a lucrării o constituie bogăţia de informaţii, idei şi soluţii, cercetarea în profunzime a diferitelor aspecte controversate. Ca şi în cazul noului Cod de procedură civilă, autoarea nu s-a mulţumit să evoce soluţii din doctrină şi jurisprudenţă, ci le-a examinat critic, exprimându-şi cu curaj propriul punct de vedere, ori aducând argumente proprii în favoarea unor soluţii exprimate anterior. Pe de altă parte, caracterul aplicativ al lucrării este sporit de cercetarea problemelor teoretice în strânsă legătură cu soluţiile din jurisprudenţă şi, aşa cum am mai arătat, cu realităţile şi necesităţile practicii.

Prof. univ. dr. Viorel Mihai Ciobanu

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.111 sec