Codul rutier. Actualizat la 13 iulie 2016

Codul rutier. Actualizat la 13 iulie 2016
Preț: 24,90 lei
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-606-673-175-1
Anul publicării: 2016
Pagini: 344
Format: 13x20

DESCRIERE

Descriere

Include:
● Studiu introductiv
● Extrase din Noul Cod penal și din Legile de aplicare a Noilor Coduri
● Acte normative conexe esențiale, inclusiv Procedura de utilizare a aparatelor radar și Reglementarea „cazierului rutier”
● O. G. nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, cu modificarile ulterioare
● TABELUL SANCȚIUNILOR RUTIERE

Legislația rutiera (inclusiv O. G. nr. 2/2001) a suferit modificari importante in perioada scursa de la apariția ultimei ediții a prezentei lucrari (ianuarie 2016), modificari pe care le-am inserat in text și pe care le-am prezentat in sinteza in studiul introductiv (avem in vedere in acest sens, in mod special, O. U. G. nr. 41/2016 privind stabilirea unor masuri de simplificare la nivelul administratiei publice centrale si pentru modificarea si completarea unor acte normative, publicata in M. Of. nr. 490 din 30 iunie 2016).

Pe de alta parte, la data de 24 iunie 2016, Ministerul Afacerilor Interne a lansat in dezbatere publica un proiect de modificare și completare a O. U. G. nr. 195/2002. Acest proiect conține modificari cu privire la sancționarea contravențiilor de staționare și oprire neregulamentara, precum și o procedura de ridicare sau blocare a autovehiculelor staționate neregulamentar, fiind reprodus și comentat, de asemenea, in cadrul studiului introductiv.

La fel ca in cazul editiilor precedente, am incercat sa imbunatatim prezenta lucrare, astfel incat aceasta sa constituie un instrument util de lucru pentru practicienii dreptului, dar si pentru orice cetatean ce este confruntat cu o problema de aplicare a legislatiei rutiere.

Am pastrat, la final, tabelul care cuprinde o sinteza a aplicarii normelor rutiere in materia constatarii contraventiilor la regimul rutier.

Tabelul este util atat politistilor rutieri care sunt chemati sa constate contraventii rutiere, cat si persoanelor sanctionate, care pot verifica foarte rapid daca incadrarea juridica facuta de agentul constatator este cea corecta.
Practic, tabelul cuprinde, in ordine alfabetica, incalcarile normelor rutiere, temeiul de drept al sanctiunilor, cuantumul amenzii si eventualele sanctiuni complementare ce urmeaza a fi aplicate – puncte de penalizare, suspendarea dreptului de a conduce, retinerea certificatului de inmatriculare etc. Ultima coloana indica valabilitatea dovezii de circulatie in ipoteza aplicarii unei sanctiuni complementare mai grave.

Avocat dr. MIRCEA URSUȚA

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0196 sec