Chipul omului

Chipul omului
Preț: 30,00 lei
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2014
Pagini: 368
Categoria: Religie

DESCRIERE

Omul prin păcat şi-a rupt CHIPUL de Om-Persoană şi de aici se confundă adesea Omul cu „părţile" Sale, unii oprindu-se pe trup, alţii pe Suflet sau pe un amestec ocult psiho-fizic.

Strict Biblic Creştin, se are în Vedere „READUNAREA" părţilor şi refacerea integritatii Om-CHIPUL propriu-zis, ce poate face Adevărata Duhovnicie, VIAŢA INTERPERSONALĂ CU DIVINUL.

Omul este, în primul rând, CHIPUL de Om-Persoană, ce are şi generează structurile sale de Trup şi Suflet.

CHIPUL de Om este SUPRA-Structură şi aceasta este Asemănarea Creativă a CHIPULUI Lui DUMNEZEU (Facere l, 26). DUMNEZEU înainte de Creaţia Omului, face „SFAT" să Creeze CHIPUL de Om şi în vederea acestuia ia „Ţărâna-înrudirea" cu Natura-Lumea şi SUFLA CHIPUL de Om, pe care Se PECETLUIEŞTE pentru VEŞNICIE.

Şi ÎNTRUPAREA SUFLĂRII-Asemănării CHIPULUI DUMNEZEIESC, în Trupul Lumii, generează şi Sufletul.

Atenţie la menţiunea noastră, deosebită de concepţiile antice antropologice.
DUMNEZEU nu SUFLĂ Sufletul în Ţărână cu PECETEA Sa HARICĂ, ci SUFLĂ un SUPRA-CHIP de Om, iar Sufletul se generează din acest ACTIV de SUFLARE DIVINĂ şi LEGARE de Trup-Ţărână-Lume.

Anticii confundă CHIPUL de Om cu Sufletul-Spiritul, ce ar avea şi un ADÂNC de HAR-DUHUL Spiritual-Mintea de DUH.

Atenţie mare. Strict Biblic, DUMNEZEU Creează Cerul-Lumea Spirituală (cu Îngerii-Duhurile) şi Pământul cu Lumea Trupească- materială (Pământul ca Univers Cosmic, iar ca Planetă, Pământul-Grădină-Rai).

Dar Natura-Fiinţialitatea de Creaţie este ACEEAŞI, este Cerul şi Pământul, Apa şi Uscatul, Spiritul şi Trupul, ce nu se pot despărţi.

Strict Biblic, nu se poate vorbi de Cer fără Pământ şi de Pământ fără Cer, de Spirit fără Trup.

Anticii nu pricepeau cum să fie „deodată" Spirit şi Trup, de aceea metafizica lor este distincţia până la „separare" între Spirit (natură Spirituală) şi Trup (natură materială); iar unii considerau ca Spiritul ar produce iluziv materia (trupul) sau că materia ar produce un fel de Spiritualitate evolutivă…

Anticii Spiritualişti considerau Spiritul ca „Scânteia DIVINĂ" ce se „îmbracă" în materialitatea trupului, cu „menire" de manifestare în diversitatea lucrurilor lumii, ca apoi să se „separe" o lume şi să intre în „Sfera fără de trup" a Spiritelor, până la o „absorbire" în DIVIN.

Biblic, Cerul şi Pământul, Spiritul şi Trupul sunt „deodată", fără despărţire sau amestecare.

Aici se încurcă anticii metafizicieni…

Fragmente din carte:

…o altă problemă pe care aş vrea eu să o evidenţiez este problema Vieţii Duhovniceşti, în sensul Relaţiei dintre Duhovnic şi cei care vin la Duhovnici, cu o excepţie deosebită, a aşa-zişilor Ucenici ai unor Duhovnici mai deosebiţi.

Şi eu am căutat şi am cercetat care ar fi modalitatea şi calea de accesibilitate la această Lucrare de TAINA a Vieţii Duhovniceşti.

Păcatul şi răul sunt războire, apare un fel de dublură de sens invers. Asta m-a făcut pe mine să consider problema Duhovnicească tocmai în acest reper şi, sincer să spun, tare mult m-a înfricoşat şi mă înfricoşează această războire, care este dovada că este patima şi este sămânţa păcatului.

Cum spune şi în Pateric, pentru unii este de folos această războire, dar pentru ceilalţi, în majoritatea lor, nu este de folos, pentru că devine un complex tot mai amplificat şi care îţi dă o nelinişte şi generează tot felul de căderi tocmai în această neduhovnicie.

Nu toţi sunt capabili să se lupte cu răul, şi de aceea eu am găsit, cel puţin pentru mine, şi am încercat să testez şi la ceilalţi, modalitatea de a evita războirea Duhovnicească, de a Opri această războire.

Eu nu mă lupt să fiu Blând, nu mă lupt să fiu Smerit, nu mă lupt să fiu cu cine ştie ce Virtuţi, nu sunt atent de fiecare dată cât sunt de blând, în ce măsură am căzut în iuţime, în mânie, evit toate semnele acestui dublu antagonism, de sens invers.

Şi ca Duhovnic am încercat şi cu mulţi să-i fac să Oprească acest război contrar, care este iadul nostru permanent, care este lucrarea permanentă a păcatului în noi…


CUPRINS:

I. Chipul Omului
Chipul Omului (Căutarea Originilor)
Omul, PESTE Cer şi Pământ
Psalm
Bărbat şi Femeie
Antropologia
Angelologia
CHIPUL Omului
SFÂNTA LITURGHIE
DUHOVNICIA
Printre LACRIMILE şi Plânsul Păcatului

II. Ecce Homo
Introducere
Chipul Omului, Facerea Lumii
Căderea din Cer (Parabola căderii îngerilor)
Căderea din Rai (Parabola căderii Omului)
ÎNTÂLNIREA din Absolut
Configuraţia Naturii
Configuraţia Omului

III. Omul, HOTARUL de Taină
Introducere
Dialogul Iconic
Omul, HOTARUL de Taină
Rugăciunea
Asceză şi Duhovnicie
Asceza
Omul, HOTARUL CRUCII Cosmice
Omul şi Natura
Avva şi Ucenicul
între Nevoinţă şi HAR
Mistica Morţii
Duhovnicul, Chipul FIULUI în Asemănarea TATĂLUI

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.048 sec