Cartea Stralucirii - Pagini alese din Zohar

Cartea Stralucirii - Pagini alese din Zohar
Preț: 34,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2012
Pagini: 256
Format: 13x22
Categoria: Ezoterism

DESCRIERE

Publicand aceasta lucrare, nu am avut intentia initierii cititorului in toate misterele Cabalei, lucru de altminteri foarte greu de infaptuit. Dorinta noastra a fost aceea de a prezenta intr-o structura ordonata cateva dintre cele mai frumoase pagini ale Zoharului, pentru a oferi o prima idee despre mistica iudaica celor care inca nu stiu nimic despre acest subiect.

Redactat in dialectul chaldeean, sub forma unui comentariu la Pentateuh, Zoharul reprezinta chintesenta doctrinelor si povestirilor cabalistice, asa cum se prezentau acestea in cadrul gandirii evreiesti din Evul Mediu. Aceste povestiri si doctrine ce constituie Cabala (cuvant ce semnifica Traditie), se bazeaza in principal pe cateva indraznete interpretari ale primelor capitole din Geneza, ale Viziunilor lui Ezechiel si ale Cantarii cantarilor.

In ansamblul lor, aceste povestiri si doctrine incearca sa justifice coexistenta notiunilor de Infinit si Limita (Finitul), de Bine si Rau. Ele presupun faptul ca Dumnezeu, Fiinta suprema, incognoscibila si nelimitata (En Sof), printr-un act de libera vointa si iubire pentru creatia inca necreata, s-a retras cumva in sine, pentru a-i lasa loc fiintei limitate. Aceasta fiinta limitata a dat nastere Lumii emanatiilor in care rezida puterile sale spirituale; dedesubtul acestei lumi s-au nascut, unele din altele, lumile Creatiei, ale Formei si Actiunii, iar aceste diverse lumi au o structura paralela, astfel incat celor zece grade spirituale ale lumilor superioare le corespund in mod intim cele zece elemente materiale sau Invelisurile, care apartin lumilor inferioare. Povestirile si doctrinele mai presupun faptul ca sufletul omenesc, prin care se realizeaza contopirea acestor lumi, descopera in virtute si rugaciune o forta magica, ce ii permite sa actioneze chiar asupra lui Dumnezeu.

Zoharul s-a raspandit repede in lumea evreiasca si a fost imediat considerata de catre adepti ca fiind o lucrare egala in sfintenie cu Biblia; a exercitat chiar o mare influenta asupra liturgiei din secolele al XVI-lea si al XVII-lea, care a imprumutat, in anumite rugaciuni, limbajul sau pentru a celebra sarbatoarea Sabatului.

Edmond Fleg

CuprinsCuvant inainte 5

Capitolul I

Rabi Şimon Ben Iohai şi învăţătura tainică 13

Rabi Şimon ben Iohai 15

Capitolul II

Dumnezeu şi emanaţiile sale 23

Cunoaşterea lui Dumnezeu 25

Alfabetul divin 29

Formele lui Dumnezeu 45

Puterea mediatoare 53

Capitolul III

Omul şi lumea 61

Omul în lume 63

Omul şi păcatul 69

Sufletul şi trupu l75

Purtarea omului 87

Nemurirea sufletului 93

Lumea 103

Capitolul IV

Israel şi mesia 131

Istoria mistică a poporului lui Israel 133

Patriarhii 137

Moise 145

Solomon 151

Templul 155

Exilul 163

Sacerdoţiul lui Israel 173

Riturile 175

Rugăciunea 181

Sărbătorile 199

Viaţa sfântă 215

Mila 219

Studiul legii 223

Mesia 231

Capitolul V

Moartea lui Rabi Şimon 247

Moartea lui Rabi Şimon 249

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Cărți noi - Ezoterism

Created in 0.055 sec