Carte de bucate manastiresti, insotita de cateva file de pateric

Carte de bucate manastiresti, insotita de cateva file de pateric
Preț: 40,00 lei
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2013
Pagini: 304

DESCRIERE

Carte de bucate manastiresti, insotita de cateva file de pateric - Manastirea Bura, Paola Psarrou

…cel ce a aflat iubirea în fiecare zi şi în fiecare clipă mănâncă pe Hristos şi pentru aceasta ajunge nemuritor. Căci cel ce va mânca din pâinea pe care i-o voi da Eu, zice, nu va vedea moartea în veci.

Fericit cel ce mănâncă din pâinea iubirii, care este Iisus. Pentru că cel care mănâncă iubirea, mănâncă pe Hristos - Dumnezeu Stăpânul a toate aşa cum mărturiseşte Ioan când zice: Dumnezeu este iubire.

Aşadar, cel ce trăieşte în iubire culege ca rod viaţă de la Dumnezeu, iar în lumea aceasta va respira acel aer al învierii din belşug. Cu această stare se vor desfata drepţii la înviere.

Iubirea este împărăţia pe care Domnul a fagăduit-o tainic Apostolilor ca hrană în împărăţia Sa. Că ce este „veţi mânca şi veţi bea la masa din împărăţia Mea", dacă nu iubirea?

Căci iubirea are puterea de a hrăni pe om, fară a fi nevoie de mâncare şi băutură. Acesta este vinul care veseleste inima omului. Fericit cel ce bea din acest vin! Din el au băut si desfrânaţii - si au aflat săturarea, si păcătoşii - şi au uitat de căile pierzătoare, şi beţivii - şi au devenit postitori, şi bogaţii - şi au început să poftească sărăcia, şi săracii - şi s-au îmbogăţit întru nădejde, şi cei bolnavi - şi s-au făcut puternici, şi cei nepricepuţi - şi au devenit plini de înţelepciune. Sf. Isaac Sirul, Cuvinte ascetice

…………………………..

„…Un excelent îndrumător în arta culinară: puţine ingrediente, un proces simplu, un rezultat plin de gusturi îmbietoare, amintind de Orient, dar atingând totodată uzanţele mesei occidentale şi rezumând întreaga gamă a bucătăriei greceşti. Bogăţia reţetelor, în pofida lipsei totale a cărnii, este impresionantă. Cele mai multe sunt adevărate poeme din două, trei sau patru ingrediente. (…)

Autoarea, printr-o scriitură bine condimentată şi atent cântărită, întreţinând un dialog rafinat între arta culinară şi teologie, îl captivează pe cititor.
Această carte am putea spune că este o lectură îmbătătoare care de abia aşteaptă să fie gustată.” (Dimitrios Rousounelis, O arcă a gusturilor culinare din bucătăria mănăstirilor chinoviale)

„În ultimele decenii, oamenii de ştiinţă au studiat dieta mediteraneană si au constatat că un regim alimentar cu mulţi carbohidraţi, sărac în proteine, bogat în uleiuri de măsline şi de peşte, care abundă în legume proaspete şi fructe, contribuie şi favorizează o viaţă lungă, fiindcă reduce riscul anumitor tipuri de cancer şi al afecţiunilor cardiace (…). Bucătăria mediteraneană înseamnă sănătate şi o viaţă trăită cum se cuvine.” (Carol Helstosky, Food Culture in the Mediterranean)


CUPRINS:

Prolog

Sinaxarul Sfantului Eufrosin

Asumarea euharistică a creaţiei

O, iubire atotdorita
Rânduiala tipiconală a binecuvântării aluatului în brutăria mănăstirii
Cel ce a aflat iubirea
Rugăciunea binecuvântării vinului
Rugăciune nouă la binecuvântarea pitei Sfântului Fanurie
Rugăciunea care se citeşte la binecuvântarea prinoaselor de fructe
Minunea mai presus de înţelegere

De la Sfânta Masă la masa străpungerii inimii

Rânduiala trapezei
Rugăciunea binecuvântării pitei Sfântului Vasile

Trapeza nevoinţei şi trapeza iubirii
Perioade de post şi dezlegare a postului

Primirea de străini - Sărbători şi praznice
Rugăciunea la binecuvântarea colivei în cinstea unui sfânt....
Veselitu-ne-ai pe noi, Doamne

Epilog
Bibliografie

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Cărți noi - Gastronomie, Alimentatie

Created in 0.065 sec